Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Още акценти от интервюто:

Пожелах на социалистите смирение, защото избирателят отреди да сме заедно в този парламент до 2021 година

Бавария е кътче рай, защото там от Втората световна война социалист не е управлявал

Г-жа Йончева да чуе какво говорят за Бойко Меркел, баварският премиер

Маркус Зьодер, Ердоган, Ципрас, Вучич, Заев, Рама

С народния представител от гражданската квота на ГЕРБ, бивш конституционен съдия, разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Марков, ГЕРБ ви упълномощи да отговорите на обвиненията на БСП за “шамара от ЕК и от външния министър на Холандия”.

- Мисля, че ГЕРБ правилно се спря на мен, тъй като съм представител на гражданската квота. За разлика от премиера Борисов, външния министър Захариева и шефа на ПГ на ГЕРБ г-жа Дариткова мога да си позволя и говорене извън политически коректното. Това ме задължава нашата конституция - да гласувам по съвест, и второ, свободно да формирам политическата си воля. Така че аз в прав текст казвам, че съм загрижен за холандския народ, така както холандският външен министър е загрижен за реформите в България. Имам право като европейски гражданин да съм загрижен за всичко ставащо в Европа. И аз съм загрижен за Холандия, защото в град Утрехт много скоро един ислямистки престъпник разстреля посред бял ден в трамвая невинни граждани. За чест и слава на нашата държава това в България не се е случвало, няма и да се случи. Ние сме сигурна страна. Изразих тревога от холандското правосъдие. Защото, ако “24 часа” се задълбочи в биографията на престъпника, ще види, че той е пуснат само две седмици преди да извърши смъртоносната атака, и то с криминално досие, по-дълго от бул. “Витоша”.

Колкото до Европейската комисия, аз казвам, че ние сме суверенна държава и членството в ЕС не води до пълна загуба на суверенитет. Считам, че ЕК проявява двойни стандарти. И като европейски гражданин, който плаща данъци, за да има заплати за тази ЕК, като човек, който е бил конституционен съдия на страната си, не разбирам защо не се е чуло ЕК да се занимава със ставащото във Франция.

- Какво имате предвид?

- Първото, което стана във Франция, е, че при сблъсъците между “жълтите жилетки” и полицията се стигна до много тежко ранени невинни хора, включително до извадени очи. Това не бива да се случва в една правова държава. И второ, само дни преди евроизборите няколкостотин до хиляда “черни жилетки” окупираха международното летище, като нарушиха правата на много европейски граждани. Но по-страшното - те ревяха, че Франция не е на французите. Аз съм франкофон,

мога да ви изпея

всички песни - от

Tombe la neige на

Адамо до La

femme de mon ami

на Енрико Масиас

и Natalie на

Жилбер Беко.

И считам, че Франция е на французите. Какво чака ЕК? “Черните жилетки” да почнат да викат “Вън французите от Франция!”?

Само за 1 г. са поругани 800 християнски църкви и символи във Франция. Шокиран съм, че вътрешният министър на Франция Жерар Колон хвърли оставка с думите, че Франция не е на девет планини от гражданска война, тъй като в страната има две нации - християнска и ислямска.

И понеже става дума за моето безпокойство, ще ви призная, че ЕК отдавна трябваше да се занимава с Белгия. Как е възможно християнска Европа да има градове, които да забраняват коледните празници и да ги покръстят на зимни?! А на Дядо Коледа да викат Дядо Мраз!

На парламентарните избори тази пролет в Холандия проби ислямска партия. В Белгия също е регистрирана ислямска партия.

Как е възможно критиките на холандския външен министър да се разминават с фанфарите на министър-председателя на Бавария Маркус Зьодер? Само преди 10 дни Зьодер сърдечно похвали България, а Бавария е най-райското и богато кътче в Европа. Кътче - рай, поради това, че нито един път баварците не допуснаха от Втората световна война социалисти да ги управляват.

- Този състав на ЕК скоро е в края на мандата си. Може би следващата ще даде други доклади?

- Аз гласувах на току-що отминалите европейски избори за ГЕРБ, за което не съжалявам, защото нашите евродепутати са много интелигентни, будни, а момичетата - и красиви. Но аз съм много недоволен от Европейския парламент и от отиващата си ЕК. Ще цитирам Орбан: “Тези институции ще се запомнят така: Великобритания - вън, мигрантите - вътре.” Не е ли срамно ЕП с 226 депутати на Сорос на финала да предлага за европейски прокурор Кьовеши - жена, свалена не от Аврам Бакалина, а от Конституционния съд на собствената си страна! И след това уволнена от президента на страната...

- Вашият любимец Орбан каза преди ден, че избира да остане в ЕНП, където членството му е замразено от месец март, след което се очакваше той въобще да не се завърне там...

- В деня преди евровота Орбан даде пространно интервю в “Билд”, в което каза, че подкрепя ЕНП. А дали ще остане в ЕНП, зависи от бъдещите разговори с формацията. И каза буквално: “Ако ЕНП завие наляво и почне договорки с ПЕК, то, естествено, ФИДЕС няма работа там.” Ползвам случая да ви кажа, че така, както прогнозирах пред “24 часа”, Орбан е големият победител с Европа с изумителните 52,3% от гласовете.

- Да се върнем малко и на вътрешната политика. Нямат ли основание от БСП, като говорят, че българите оставаме най-бедните в Европа - критиките към правителството?

- На четвъртия ден след вота на българските избиратели, след като си победен, даже разгромен на изтеклите избори, е много нелепо да правиш анализ на българското правителство. БСП превърна изборите във вот на недоверие за “Борисов 3”, а отговорът на народа беше вот на доверие.

Бойко ще чукне

след една

седмица 60-така

с изумителен

рекорд -

спечелени

4 парламентарни

вота и

4 евровота,

тоест 8 пъти избори за национален и Европейски парламент, в които съревнованието е чисто партийно. 8 на 0 ГЕРБ: БСП.

Поздравих социалистите, че се върнаха в парламента, защото не бива парламентарната опозиция да става извънпарламентарна. Нали затова е избрана - да е в Народното събрание. Те са депутати на всички българи, освен ако има голяма кауза, каквато беше нашата, на 39-имата, във Великото народно събрание - комунизъм или демокрация...

Позволих си в парламента да посоча какво говорят само последните месец и половина европейски лидери за Борисов. Припомних им какво каза Меркел на срещата на Германия с бившите югославски републики. Каза: “Поздравявам Борисов за приноса му в приобщаването на Западните Балкани към Европа.” След това Вучич, президентът на Сърбия, каза: “Държа да присъства и Бойко.” След това Заев каза: “Без Бойко договор Гърция - Македония нямаше да има.” След това Ципрас, който каза: “Бойко, ти може да председателстваш и ООН.” След това албанският премиер Рама, който каза: “Бойко, ти Меркел си на Балканите.” И в заключение Ердоган, който се изповядваше на Бойко и по време на най-критичния период на отношенията на Турция със западноевропейските лидери, заради Бойко дойде във Варна, за да може да се сключи това споразумение и де факто Турция да пази Европа.

Питам аз, след всичко това, възможно ли е, както твърди г-жа Йончева, ГЕРБ да е банда? Затова пожелах на българските социалисти смирение, защото българският избирател отреди да сме заедно в този парламент до 2021 г.

CV

Роден на 20 март 1950 г. в София

Бил е юрисконсулт на Столичната община, адвокат и преподавател по право в СУ “Св. Кл. Охридски”

Депутат на СДС във Великото и в следващото, 36-о народно събрание

През 1994 г. е назначен за конституционен съдия от президента д-р Желю Желев

Председател на УС на ПФК “Левски” от 2000 до 2013 г.

В 44-ото народно събрание сега отново е депутат - от гражданската квота на ГЕРБ

Вдовец, има дъщеря