Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимката на Лили Иванова е от края на 60-те години заедно с шефа на "Златния Орфей" Генго Генков. Първото издание на конкурса тръгва от бар вариетето в Слънчев бряг преди 54 г. Но тогава фестът носи името "Песни за Българското Черноморие". Две години по-късно той се мести в Летния театър на курорта, като конкурсите са два - за вокални изпълнители и за нови български естрадни песни.

Популярният фестивал, от който тръгва кариерата на много родни и световни звезди, просъществува цели 30 г. Основоположник и първи директор на фестивала до 1974 г. е Генко Генов, а след смъртта му през 1993 г. ръководството поема неговата вдовица Дариана Генова чрез новосъздадената фондация "Златният Орфей".

По времето на социализма "Златният Орфей" се излъчва директно по националната телевизия и е най-авангардното музикално събитие у нас. Изпълненията са на живо, с участието на Естрадно-симфоничния оркестър на Комитета за телевизия и радио

под диригентството на маестро

Вили Казасян.

Първата песен, удостоена с голямата награда, е "Сън сънувах" през 1969 г., по музика на Атанас Бояджиев и текст на Богомил Гудев, в изпълнение на Маргрет Николова и Кирил Семов. Първата голяма награда за изпълнител пък се присъжда през 1968 г. на Женифер, Франция.

Богдана Карадочева е първата българска изпълнителка с голямата награда "Златният Орфей" през 1969 г. Лили Иванова печели приза през 1973 г., Панайот Панайотов - през 1979 г., а Камелия Тодорова - през 1980 г. Всички останали носители на наградата са от чужбина, между тях са Алла Пугачова и София Ротару. Като почетни гости на фестивала са се изявявали световни звезди като Адамо, Джани Моранди, Карел Гот, Ал Бано и Ромина Пауър, Хулио Иглесиас, “Бони Ем”, Пако де Лусия, Филип Киркоров.