Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЛЮБИМЕЦ 13: Името на Маджо изплува и сред финансовите потоци на комсомолското ТНТМ.
ЛЮБИМЕЦ 13: Името на Маджо изплува и сред финансовите потоци на комсомолското ТНТМ.

 

 

 

Фондация "Еврика" е един от основните канали, през които парите на движение Техническо и научно творчество на младежта (ТНТМ) по време на прехода се насочват към кадри на комсомола. Разследване на "168 часа" стигна до фактите, че във фирмите, захранени по този модел, присъстват лица близки до някогашната СИК. Пари на фондацията са в генезиса и на появилия се покрай масовата приватизация холдинг "Стара планина Холд".
Пред "168 часа" Боряна Кадмонова, изпълнителен директор на "Еврика", обясни, че капиталът на фондацията е от парите на някогашното Техническо и научно творчество на младежта (ТНТМ). Преди 1989 г. организацията е дъщерна на комсомола. Задачата й е да поощрява изобретателността на младежите. След промените по решение на правителството една трета от парите на бившето движение за техническо и научно творчество на младежта се прехвърлят за създаване на фондация "Еврика". Останалата по-голяма част от парите на организацията са прехвърлени във фонда за малки и средни предприятия към

Министерството на промишлеността


Боряна Кадмонова подчертава, че учредителите на фондацията са хора, работили в ТНТМ. Те също правят дарения за "Еврика". Във фондацията се вливат пари от патентното ведомство, донорите стават и общините Стара Загора и Пловдив.
"Идеята ни беше, че след като Техническо и научно творчество на младежта (ТНТМ) вече не съществува, ние ще продължим неговата дейност като подпомагаме с кредити реализацията на интересни проекти на млади и перспективни хора" - казва Боряна Кадмонова.
Проектите, които кандидатствали за финансиране от "Еврика", са оценявани от съвет по инвестициите, в който участвал и създателят на Указ 56 Валери Борисов.
През 1991 г. стартират две програми. Първата е за

рискови иновации

С нея трябвало да се подкрепят младежки изобретения. Парите по нея се дават след конкурс. Според правилата фондация "Еврика" отпуска заем, срещу който придобива дялове в новорегистрирана фирма. Средствата трябва да се върнат след 2 години, а дяловете на фондацията се прехвърлят обратно на младите бизнесмени. Първоначално има голям интерес към програмата. За парите кандидатстват десетки проекти, но ресурсите на фондацията не стигат за всички, припомня си Боряна Кадмонова. Програмата спира през 1996 г.
"По това време промяна в закона ни забрани да даваме заеми, а и банките вече отпускаха кредити и нужда от нас вече нямаше" - уточнява Боряна Кадмонова.
По тази програма е финансирана фирма "Евротом". С 80 хил. лева са подпомогнати двама лекари, за да направят хирургически лазерен нож. По програмата е финансирана и "Комбул" ООД със 170 хил. лв., а проектът е бил за газорезна машина.
Втората програма на фондация "Еврика" е била за кредитиране на

стопански инициативи

 Заемът отново е срещу дялове от новосъздадените фирми. При нея проектите се оценяват с помощта на експерти на банки, обяснява Боряна Кадмонова.
Сред одобрените е фирма "Атлас Стар". Тя получава 150 хил. лв. за машини за печатане. Парите бързо са върнати, припомня си Кадмонова. За направата на рекламни светлинни табла студентската кооперация "Зорница" е получила 500 хил. лв. Тя също се разплаща в срок с фондацията.
"От програмата се възползваха успешно няколко фирми. Част от тях си откупиха акциите, а в други продължаваме да държим дялове и до днес" - допълва Боряна Кадмонова.
Според фирмените регистри "Еврика" е финансирала фирми с интересни собственици. Сред тях е "Централен фонд" АД, където фондацията е

вложила 600 хиляди лева

В последствие дружеството прераства в "Стара планина Холд" - спомня си Боряна Кадмонова.
"Централен фонд" АД е създаден за участие в масовата приватизация. Фондацията е поканена да купи акции от дружеството при създаването му. Те са запазени и до днес, а с парите от дивидентите се отпускат стипендии на даровити младежи. Любопитно е, че в управлението на "Централен фонд" АД през годините се появява и името на Петър Драшков, брат на Иван Драшков, който е видна фигура от контраразузнаването.
Сред първите акционери в "Централен фонд" наред с фондация "Еврика" са фирми, свързани с бившата силова групировка СИК, като Първа източна международна банк (ПИМБ) и Елитбанк. Интересни връзки излизат и при друг от акционерите във фонда - фирма "Нордком холд". Един от нейните собственици е Мирослав Дерменджиев. Той е бил изпълнителен директор на

фалиралата Елитбанк

и в съвета на директорите на фирма "Химтекс" АД, заедно с Бойко Борисов и Цветелина Бориславова.
От основаването си до днес "Централен фонд" АД се управлява и от видния функционер от БСП и бивш управител на ПИМБ Евгений Узунов. Сред шефовете в началото са били бизнесменът Иво Георгиев, сочен за близък до Младен Михалев-Маджо и социологът Андрей Райчев.
"Отдавна нямам нищо общо с фонда - обясни пред "168 часа" Андрей Райчев. - Бях в ръководството на "Централен фонд" едва няколко месеца. Покани ме тогавашният шеф на "Елитбанк" Иво Георгиев, за да правим реклама на фонда срещу малки дялове. По това време ние правихме реклама на банката и Иво Георгиев беше доволен от нас. Впоследствие избухна политически скандал и под натиска на Жан Виденов бяхме принудени да напуснем. В противен случай щяха да откажат да им дадат лиценз."
Евгени Узунов също е потърсен за коментар относно участието си в "Централен фонд", но до редакционното приключване на броя на "168 часа" не вдигна

мобилния си телефон

Друга фирма, тръгнала със 175 хиляди лева от фондация "Еврика", е "Сезам деа" ООД. Сред нейните акционери е Евгени Манахов, съсобственик на софтуерната компания "Дейзи технолъджи", сочена за близка до БСП. В нея доскоро работеше големият син на Георги Първанов - Владимир.
"Вече дори и не си спомням за какво точно създадохме "Сезам деа". Предполагам, че е нещо свързано с електрониката. Тогава бяхме ентусиасти, току-що завършили МЕИ и имахме голямо желание да вършим велики дела. Нещата ги движеше един мой приятел, който отдавна е в чужбина. Той написа проекта и го реализира", връща се назад Евгени Манахов.
Фондация "Еврика" захранва и "Национална интелектуална борса" ООД. Акционери при основаването са фирми, близки до

застреляния съветник

 на президента Емил Кюлев и братята банкери Боневи, собственици на фалиралата Международна банка за търговия и развитие.
Фондацията съществува и до днес. С приходите от фирмите на който е помогнала, и получени дарения отпуска стипендии на отличници от олимпиади, издава списания с техническа насоченост. Сред нейните шефове днес е и първият български космонавт Георги Иванов.



 


Тайни сбирки в Бояна

"МИТ е, че червените куфарчета са единствено пари в брой - обяснява анализаторът Цветко Цветков. - Те са и предоставяне на възможности." Според него по аналогична схема с кредити тръгват и бизнесмени като Валентин Моллов и Илия Павлов.
Цветков е категоричен, че автор на схемата за финансиране на бъдещи червени барони е Андрей Луканов. Той си припомня: "Всичко се е решавало на срещи в резиденция "Бояна". Всяка вечер в 19 часа там са се събирали Луканов, Добри Джуров, Атанас Семерджиев, Георги Атанасов и Петър Младенов. Не е случайно, че Първа частна банка е създадена с решение на Политбюро на ЦК на БКП. Набързо банките в България стават 45 на брой и започват да отпускат кредити на определени фирми."
Съдбата на повечето от тези банки е ясна - те фалираха в годините на прехода.
"За мен реалният наследник на Луканов днес е Ахмед Доган. Той доразви за 20 години схемата за създаване на възможности на определени фирми да развиват бизнес", категоричен е пред "168 часа" анализаторът Цветко Цветков.
Според него, ако Луканов е дал пари на комсомолците да стартират бизнес, то Ахмед Доган се прочу с откровенията си за партийните обръчи. По време на партийно събиране лидерът на ДПС се похвали, че той е човекът, който разпределя "порциите" в България.



Милионери по волята на партията

Иво Недялков, прочул се като фараон на пирамидата "Ийст Уест Интернешънъл Груп" обяви, че над 150 души са получили кредити за милиони левове в първите години на прехода. Всички те са били личен избор на Андрей Луканов.
Според него през ноември 1989 година Луканов ги е събрал на среща в залата на стопанската камара. Там им казал: "Назначавам ви за милионери!" Обяснил им, че държавата ще даде възможност на фирми да се кредитират от банките. Получатели щели да бъдат избрани кадри. След паметната сбирка Недялков успява да изтегли кредит от 17 млн. лв.
Изявлението на Иво Недялков, който е бивш кадър на ДКМС и Държавна сигурност, не бяха потвърдени от никой друг бизнесмен.

 

Тотален контрол

ЕЛИТЪТ на БКП е искал да държи под контрол и парите на чуждите инвеститори в България.
Огнян Дойнов като председател на Стопанския съвет към Министерския съвет създава Асоциация на чуждестранните фирми. Тя е трябвало да координира и подпомага чуждите капитали, които започват да проникват в България. Седалището на асоциацията било на ул. "Леге", близо до Градския комитет на БКП.
Андрей Луканов научава за асоциацията, която се е пръкнала под носа му. Бързо прави опит да я овладее. Следва пореден конфликт между Луканов и Дойнов. Малко по-късно Огнян Дойнов е изваден е от състава на Политбюро и изпратен като посланик в Осло.



Движението за техническо и научно творчество на младежта

ДВИЖЕНИЕ за Техническо и научно творчество на младежта е дъщерна организация на ДКМС. Тя провежда различни състезания, конкурси, прегледи, изложби. Издава вестници и списания. Целта е да се поощрява изобретателността и сръчността на децата и младежите, те да се приобщават към новостите в науката и техниката. На прегледите се раздават награди и стипендии.
Техническо и научно творчество на младежта (ТНТМ) през годините изгражда солидна материална база и контролира и значителни огромни пари. Сред промените базата и парите се трансформират в частен капитал по схемата на митичните "червени куфарчета", категорични са източници на "168 часа".

СТАРТ: Добромир Гущеров се впуска в бизнеса със заем от стопанската камара.
СТАРТ: Добромир Гущеров се впуска в бизнеса със заем от стопанската камара.
Кънчо Кожухаров
Кънчо Кожухаров
Цветко Цветков
Цветко Цветков
Андрей Луканов
Андрей Луканов
Иво Недялков
Иво Недялков