Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Всяко трето семейство в София има поне по един велосипед
Всяко трето семейство в София има поне по един велосипед

На половината доходите им стигат, а 63% живеят в собствен имот

91% от софиянци харесват града си, а 57% смятат, че столицата се развива към по-добро място за живеене. Това сочи представително социологическо проучване сред над 2500 столичани, проведено от “Алфа рисърч”. То е част от мащабната общинска инициатива “Визия за София”, която трябва да очертае как градът ще се развива до 2050 г.

Столичани са удовлетворени от търговската мрежа, възможностите за култура и образование и публичният транспорт в града.

Най-критични са към качеството на въздуха и нивото на шума, чистотата, състоянието на улиците и сградите, цените на живота и сигурността.

С най-висок образователно-културен и икономически капитал са кварталите в центъра, където 2/3 от жителите са висшисти, а над 50% - с доходи над 1000 лв. на член от домакинството. В “Лозенец”, “Дианабад”, “Гоце Делчев”, “Гео Милев”, “Яворов” и “Христо Смирненски” живеят предимно високообразовани хора, заети с неръчен труд, но с доходи около средното за София. Най-недоволни от доходите си пък са живеещите в “Дружба”, “Люлин” и “Обеля”.

В центъра напълно удовлетворените от живота си са два пъти повече от частично удовлетворените. Така е и в източните и южните райони и в северната крайградска зона. В “Красна поляна”, “Западен парк”, “Фондови жилища”, “Разсадника” обаче напълно удовлетворените софиянци са едва 14%, а в “Овча купел”, “Славия” и “Факултета” - 20%.

Най-доволни от градския транспорт са живеещите в старите южни квартали, центъра и крайградските зони. За повечето анкетирани градският транспорт е на първо място сред спонтанно изброяваните предимства на кварталите им. Близо 2/3 се придвижват основно с него всеки ден.

На второ място най-голямо задоволство софиянци декларират от културния живот - 91%. В същото време обаче не са масови потребители на култура - най-често напускат квартала за посещения на търговски обекти и заведения за хранене, а най-разпространената културна практика е посещението на кино, сочат данните.

Възможностите, които София предоставя за образование, също са оценени високо - над 50% от анкетираните са напълно удовлетворени, а общата удовлетвореност достига 90%. Като голямо предимство на града се посочва и достъпът до магазини и търговски площи.

Между 30 и 49% варира неудовлетвореността на столичани от публичните пространства и зелените зони, природата и качеството на питейната вода, трудовите и бизнес възможности, както и нивата на доходи, достъпността на жилищата и социалните услуги.

Най-недоволни от пазари, площади и пешеходни зони са в “Люлин”, “Обеля”, “Дружба” и новите южни квартали.

Достъпната работа е на трето място сред спонтанните отговори на въпроса кои са най-привлекателните черти на София, но според хората повечето възможности за работа не водят до драстично по-висок жизнен стандарт. Най-голяма концентрация на недоволни от доходите си има в “Левски”, “Хаджи Димитър”, “Сухата река” и “Христо Ботев”.

Като най-голям дразнител в живота си в града софиянци посочват трафика - 46%, и мръсния въздух - 36%. 16% сочат чистотата като един от основните проблеми. 59% пък не са удовлетворени от високото ниво на шум. Състоянието на улиците и сградите е неудовлетворително за 56%. А дупките по улиците държат първото място в спонтанно посочваните проблеми на кварталите.

Преобладаващата част от домакинствата обитават жилище с 2-3 стаи. В собствен имот живеят 63%, а под наем - 9%. Наемателите на общински жилища са пренебрежимо малко. Над 70% живеят в сгради, строени преди 1989 г. Според повечето запитани в последните години кварталите им се променят към по-добро. Най-доволни са в “Красно село”, “Лозенец”, “Гоце Делчев”, “Дианабад”, “Яворов” и др.

48% от софиянци казват, че доходите им стигат за всички нужни неща, 34% са с добри доходи, а 3% - с високи. Трудности изпитват 16%, а 7% посочват, че са с ниски доходи. Принудени да изпитват лишения са 45% от безработните и 41% от пенсионерите.

В отговор на затворен въпрос “Какъв град е София за вас?” жителите я идентифицират като град с възможности за образование - 52%, с древна история - 50%, бързо разрастващ се - 44%, и др. В дъното на отговорите са “град с много зеленина” - 11%, със силна икономика - 10%, с добро управление - 10%.

25% от семействата с по 2 коли, едва 16% изхвърлят разделно боклука

71% от домакинствата в София имат автомобил, а поне един велосипед има във всяко трето.

73% притежават 1 кола, а всяко четвърто - 2. Малцина имат 3 и повече коли - 2%. По 1 колело имат 43%, 2 - 44%, а 3 или повече - 13%.

Основният начин, по който столичани се придвижват обаче, е градският транспорт - 63%. Автомобил ежедневно ползват 27%, а пеша ходят 8%. 68% смятат, че велоалеите не са достатъчни, а двама от трима искат те да се изграждат по друг модел.

На 1/3 от софиянци през последната 1 г. им се случвало да не могат да посрещнат сметките си за комунални услуги. 56% плащат до 800 лв. сметки за целия отоплителен сезон.

Едва 16% от столичани изхвърлят боклука си разделно.

39% са се разхождали през последния месец в градски парк, а на Витоша - 12%.

96% от столичани са здравноосигурени. Мнозинството обаче не спортуват активно. 71% признават, че не отделят време за спорт през седмицата.