Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Още акценти от интервюто:

Цветанов, макар и в сянка, има изключителна заслуга за спечелването на тези избори с много добре организираните структури на ГЕРБ. ГЕРБ води вътрешнопартиен живот, на който може да завиди и моят кумир Виктор Орбан

През 1991 г. ние напуснахме парламента с кауза, а БСП сега - за машинно гласуване

Докъде го докара Европа - Радан Кънев да пъди от ЕНП Орбан, който изгони съветските танкове!

Чакам да видя толкова зелени евродепутати как ще спрат глобалното затопляне

С депутата от гражданската квота на ГЕРБ разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Марков, днес БСП се връща на работа в Народното събрание, като слага край на бойкота, който стартира през февруари.

- Направо са за учебник по политически грешки за студентите по политология. Напускането на Народното събрание като парламентарен бойкот е екстремно упражнение. То е част от парламентарната демокрация.

Излизането от парламента

трябва да се използва

при голяма кауза.

Така през 1991 г. аз бях вторият след Стефан Савов, който напусна Великото народно събрание. После станахме 39. Не желаехме да подпишем новата конституция по простата причина, че БСП, които имаха абсолютно мнозинство, не бяха склонни да има преходна разпоредба за лустрацията и да няма давност за престъпленията на комунизма.

В групата имаше именити българи - проф. Чирков, Блага Димитрова, артиста Тодор Колев, рок легендата Кирил Маричков, художниците Георги Баев и Георги Липовански, проф. Михаил Неделчев, проф. Александър Джеров, проф. Елка Константинова, големия юрист Илко Ескенази, Венци Димитров, Стоян Ганев, Сашо Йорданов, за когото се радвам, че стана евродепутат, Златка Русева, Йордан Василев, земеделеца Георги Петров, и др. Споменавам ги, защото сме на 30-ата година от промените - от онзи 14 декември, когато свалихме в София член 1 и господстващата роля на БКП. Напускането ни на парламента беше последвано от гладна стачка, която предложих аз.

Първи седнахме на площад “Св. Александър Невски” аз, Еди Сугарев и актрисата Ели Скорчева. Хората ни повярваха - всеки ден при нас идваха хиляди от цялата страна. Накрая спечелихме изборите с 2 милиона гласа на 13 октомври 1991 г.

- Те обаче биха ви парирали с въпроса защо след това гласувахте срещу лустрацията.

- Да, въпросът е защо гласувах срещу лустрацията, след като гладувах за нея. Много просто - защото президентът д-р Желев ме назначи за конституционен съдия и положих клетва да спазвам цялата конституция, чийто член 6-и забранява лустрацията. Конституцията има много критици, но всички са длъжни да я спазват.

- С казаното дотук вероятно свидетелствате, че по ваше време бойкотирането на вас, 39-имата, е имало кауза.

- Точно така. А сега БСП нямаше кауза да напуска парламента.

- Промените в Изборния кодекс?

- Хайде, заради ЦИК и отнетите преференции можеше да се направи фасон, но ГЕРБ се коригира. Това бе моментът да се върнат. Дори президентът г-н Радев им намекна. Но те си самовнушаваха, че има революционна вълна срещу ГЕРБ, а такава нямаше. Издигнаха в култ машинното гласуване, което, както стана ясно, го няма никъде в Европа...

Харесаха си Елена Йончева и си самовнушиха, че тя има харизма и ще доведе гласове далеч от тези на твърдите комунисти.

Йончева държа ужасен

език, неприсъщ на дама,

особено в XXI век.

ГЕРБ били “банда”! Ами сляпа ли е да види, че “главатарят на бандата” е най-добре приетият политик от Балканите из цяла Европа. Той е засипан със суперлативи от всички европейски лидери и направи блестящо европредседателство - по-добро от австрийското, да не говорим за румънското.

Както излязоха без основателна причина, така и без повод БСП се връща в Народното събрание. Но БСП не трябваше да се връща в парламента, защото тръгнаха като аслани, а се връщат като...

По-добре беше да отидат лятото на Бузлуджа, да попеят “Хей, Балкан, ти роден наш” и да си видят грешките. Да се учат от Бойко на самокритичност. Никога да не забравят, че през 2005 г. Бойко ги би в София със 70 на 30 - без партия, без застъпници, без международни наблюдатели,

гол като пушка, само с

един адютант - Цветанов.

И така подобри рекорда на Блеър и Орбан.

- Рекорда на вашия кумир Орбан!

- Корнелия искаше БСП да провежда политиката на Вишеградската четворка. Срещна се с техните социалистически партии. Но тя надцени своята партия. Нейните членове са интернационалисти. В главите им са Георги Димитров и Коминтернът. Обичат си фамилиите на Политбюро - единствени от бившия соцлагер. На партийния им форум г-н Станишев бе подкрепен ярко като шеф на ПЕС. Но той, за разлика от Корнелия, е за гей браковете, миграцията, Истанбулската конвенция и Пакта за миграцията. Корнелия защити Орбан, а Станишев гласува срещу него Политиката на вишеградците е различна от тази на ПЕС. С включването на г-н Станишев в листите БСП избра пътя на Коминтерна. В същото време пък

Корнелия изпусна златен

шанс да се оттегли,

без да търпи загуба.

- Трябваше да си даде оставката, след като Националният съвет пренареди предложената от нея листа ли?

- Разбира се. При това бламиране на нейната политика изпусна златен шанс да подаде веднага оставка и да не инкасира изборна загуба за себе си.

- Разгромихте БСП. А какви грешки виждате на ГЕРБ?

- Абсолютно лекомислено бе дадена главата на Главчев. За всяко провинение санкцията трябва да е съответна на степента на нарушението. ГЕРБ бяха заплашени, че няма да има кворум, затова жертваха Главчев. Но БСП ги преметна - и след като свалиха Главчев, депутатите на социалистите се изсулиха от парламента и едва удържахме кворума. Антон Тодоров бе отстранен от парламента абсолютно глупаво - аз гласувах “против”.

Ръководството на ГЕРБ трябва да знае, че веднъж избран, народният представител става такъв на всички граждани. Разбира се, може да напусне доброволно, но не и чрез медии и партиен натиск, а чрез свободно формиране на собствена политическа воля, както постановява конституцията.

На ГЕРБ, които засега нямат друг бивш конституционен съдия или депутат от Великото народно събрание, е хубаво да им се казват тези неща. Как е възможно да не ме чуят и да заблуждават Бойко?!

Аз ако не бях гласувал “против” в комисията за младежта и спорта на Народното събрание и не бе отхвърлила Истанбулската конвенция, тя влизаше в пленарна зала.

И тогава пред парламента и по улиците щяха да излязат повече хора, отколкото при избирането на Пеевски за шеф на ДАНС!

Два часа след моето

гласуване

Бойко се стресна и спря

Истанбулската конвенция.

Защо трябваше да бият камбани и църквата ни да ни анатемосва? Настръхнаха всички вероизповедания. Кой омагьоса Бойко, че Истанбулската конвенция е окей? Кой го подведе? И то по време на европредседателството ни, та тази тема дори измести домакинството ни... Накрая се видя, че съм прав - с мнозинство от 2/3 в Конституционния съд тази конвенция бе кремирана. Но аз не съм член на партия ГЕРБ, за да говоря повече. Имат си ръководство - да си правят анализи. Аз съм от гражданската квота. Освен това как мислеха, че с нелегитимна ЦИК можем да идем на избори? Сега те щяха да бъдат касирани. И за това бих камбаната и Бойко я чу. Благодаря му, че ми даде думата!

- Борисов ли обърна мача на тези избори?

- Борисов обърна мача, и то по начин, по който никой друг не би могъл да го направи. За по-малко от месец показа част от многото, което ГЕРБ направи, и това, което, въпреки че пет пъти управлява БСП за 30 години, от които - два пъти с пълно мнозинство, нищо не направи. Всъщност направи - две национални катастрофи.

Сега при срещите на премиера с хората се видя, че

Борисов не е загубил

харизма, включително и за

женската част на аудиторията.

Наред с това бе главно действащо лице в Мюнхен при закриването на кампанията на Манфред Вебер. Бе изключително топло приет от баварския премиер Маркус Зьодер - много важна фигура в Европейската народна партия (ЕНП). Да не говорим за Меркел, която от 2013 г. му следи кръвното...

- Борисов каза, че ролята на Цветанов в изборите досега е била силно преувеличена.

- Цветанов, макар и в сянка, има изключителна заслуга за спечелването на тези избори с много добре организираните структури на ГЕРБ по места, а също - и силната женска организация на партията. ГЕРБ води вътрешнопартиен живот, на който може да завиди и моят кумир Виктор Орбан.

На 9-годишнината от създаването на ГЕРБ - Кърджали, Цвети Караянчева ме покани да отида и да говоря. Беше 2 март. Бил съм два мандата депутат на СДС в най-романтичния му период. Но ми падна шапката от препълнената зала, от силното присъствие на общинската власт - не само от Кърджали, но и от Джебел, и от Ардино, където съм бил войник. А

Цецо и Цвети тръгват

да правят партийната

структура в едно кафене

с още трима души.

Това не е работа за всеки. Аз не бих могъл да я върша и на младини.

- Хората ще ви репликират: “Да, партийно строителство - хубаво, но апартаментите...”.

- Аз държах реч в парламента за апартаментите. Не ми се е налагало да купувам жилище нито при комунизма, нито в демокрацията. И двата ми апартамента в центъра на София са от царска България. Но не мисля, че трябва да се връщаме към Закона за собствеността на гражданите, който поставяше таван - до 120 квадрата за жилище, 60 квадрата за вила. По едно на семейство. При второ трябваше да го прехвърляш на децата в двугодишен срок. Ако нямаш, се развеждаш. Продажбите - само чрез Народния съвет, който определя цената и купувача.

Аз съм бил 9 години конституционен съдия на тази държава и знам много добре, знам член 6-и, алинея 2-а от основния ни закон - не се допускат ограничени права поради обществено положение. Българските депутати на общо основание могат да имат неприкосновена частна собственост и да ползват свободата на договора при покупка на жилище. Могат да заменят и два апартамента срещу един на цена и при доплащане, каквото договорят. Ако има закононарушение, за това си има и органи. Ние сме световни шампиони по брой агенции, комисии и прочее за борба с корупцията. Имаме и съд, и прокуратура. Ако има съмнение за нередности, да се произнесат.

- Доста хора се учудиха от ниската избирателна активност на тези евроизбори, която е същата като на миналите - малко над 30 процента.

- Ходя пеша на работа, минавам през централния столичен район “Средец”. Друг път все ме питат за “Левски” и какво ще стане на изборите. Сега не питат за “Левски”, защото е загубил идентичност, но не питат и за ГЕРБ. Има апатия в София и трябва активизиране. Сега ме питат за баните, кръчмите и мюзикълите в Будапеща.

- Прогнозата ви за бъдещето на ЕС?

- Идват тежки времена за Европа. Във Франция има вече групи от “черни жилетки” - афромигранти, които викат: “Франция не е на французите!”. Миграцията на ножа ще продължи. Западна Европа ще има достатъчно грижи, за да се занимава с нас. Затова е добре премиерът ни да е уважаван навън като Бойко. Засега той няма алтернатива. Бойко ще изкара пълен мандат и ще победи съкрушително на местните избори. Навремето той казваше “Остави ги тия над 60 години”, но той ще победи и на 62 на редовните парламентарни избори през 2021 г. В България ще бъдат докарани чувствителни инвестиции и това ще съживи икономиката. От клетите Балкани сме най-европейски и най-стабилно изглеждащи заради Бойко.

- Мрачна прогноза за сигурността на континента.

- Във водещи европейски държави традиционните партии се представиха много зле - в Англия консерваторите са под 10 процента. Маргарет Тачър се е обърнала в гроба. Лейбъристите бяха бити от Фараж с над двойно повече гласове. Френските социалисти едва са живи с 6 процента... Митеран и той се е обърнал в гроба. Републиканците на Ширак и Саркози са на 8 процента!

В Италия Салвини би с двоен резултат социалистите, а Берлускони влезе с клизма - 10 процента. В Западна Европа се надига освен крайнодясна и зелена вълна. А сега ще видим при толкова много зелени депутати как ще спрат глобалното затопляне...

- И към ЕНП не сте особено ласкав.

- Аз гласувах за ГЕРБ, т.е. за ЕНП, и като техен избирател мога да посоча неприятни факти за формацията. В желанието си да има повече евродепутати от ПЕС ЕНП приема в редиците си партии от кол и въже, поради което се социалдемократизира и олибералчва. Загубва облик на десница. Какво правят в ЕНП социалдемократическа партия от Португалия и псевдодесни партии от Скандинавия, които симпатизират на Сорос и Макрон? Най-вече що чини там лицето Радан Кънев, който публично обижда лидера на ГЕРБ, а партията му уби СДС и гласува недоверие на “Борисов 1” заедно с комунистите? На всеки, когото срещна на улицата, разказвам докъде го докара Европа - Радан “изключва” от ЕНП героя Виктор Орбан, изгонил съветските танкове и направил Унгария цветуща... Наследникът на демокрацията гони бореца за демокрация!

CV

Роден на 20 март 1950 г. в София

Бил е юрисконсулт на Столичната община, адвокат и преподавател по право в СУ “Св. Кл. Охридски”

Депутат на СДС във Великото и в следващото, 36-о народно събрание

През 1994 г. е назначен за конституционен съдия от президента д-р Желю Желев

Председател на УС на ПФК “Левски” от 2000 до 2013 г.

В 44-ото народно събрание сега отново е депутат - от гражданската квота на ГЕРБ

Вдовец, с едно дете