Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Регистрирани са 64 случая на лаймска болест в страната от началото на годината

Започна спешно третиране на зелените площи в столицата против кърлежи. Причината е, че специалистите отчитат бум на паразитите, заради честите валежи. Преди седмица д-р Димитър Шандурков от Университетската болница "Лозенец" съобщи за два фрапиращи случая на деца – едното с 50 кърлежа в областта на главата, а другото с над 20 – по тялото.

Според информацията става дума за малчугани, които са играли в столични паркове, затова са предприети извънредни мерки за обработка на зелените площи в София. От Столичната здравна инспекция съобщават, че обезпаразитяване по план е осъществено още миналия месец, но заради зачестилите валежи е отчетен бум на кърлежи, затова се налага повторно третиране. От здравната инспекция съветват да не се ходи в неокосена трева или храсти, да се обуват на децата високи чорапи или дълги панталони, както и задължително да се ползват репеленти.

Специалистите уточняват, че най-голямата грешка е човек да се опитва да извади кърлежа сам. Препоръчва се да се търси специалист, защото често части от насекомото остават в кожата и провокират допълнително възпаление на засегнатия участък. Въпреки че народните рецепти съветват кърлежът да се покрие с памук, напоен със зехтин или олио, за да се извади по-лесно, лекари твърдят, че по този начин се благоприятства по-лесното проникване на паразита в кожата. Не се препоръчва той да се вади с пинсета или да се върти, защото така най-често тялото му се откъсва от главата и тя остава в кожата, уточняват специалисти. И подчертават, че е напълно погрешно твърдението, че кърлеж се вади, като се върти обратно на часовниковата стрелка. В кабинетите всъщност се издърпва директно нагоре. Най-добрият вариант е след като се забележи, просто да се тампонира мястото със спирт и да се търси специалист, който да извади кърлежа.

 Лекари уточняват, че е важно и да се следи състоянието на пациента до няколко седмици след ухапването. Рискови са симптоми като повишена температура, обриви по тялото, втрисане, разширяващ се червен кръг на мястото на ухапването. Всички те може да говорят за наличие на лаймска болест. Тя се предава именно чрез кърлежи и е необходимо да бъде лекувана с антибиотици по схема, иначе може да доведе до сериозни усложнения. Инкубационният период на лаймската болест е от 3 до 30 дни. По данни на Националния център по заразни и паразитни болести от началото на годината в страната ни са съобщени 64 случая.

Друга опасна болест, която се предава от кърлежи е, и марсилската треска. Според епидемиологичния бюлетин на НЦЗПБ от началото на годината са заболели 18 души. Инкубационният период е от 4 до 10 дни, а симптомите включват висока температура, мускулни болки, главоболие, обрив около мястото на ухапването. Необходимо е да се търси веднага специализирана помощ и ефикасно лечение, тъй като марсилската треска може да доведе до сериозни увреждания и дори до смърт. Ако се диагностицира бързо и се приложи правилен антибиотик, заболяването е напълно лечимо.