Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

2-годишно дете без ваксини е диагностицирано с болестта

В Перник бе поставена диагноза коклюш на 2-годишно дете. Заболяването, срещу което има ефективна ваксина, продължава да се проявява в страната ни. Според епидемиологичния бюлетин на Националния център по заразни и паразитни болести от началото на 2019 г. в България са съобщени 21 случая. Най-скорошният е този от Перник.

Според заместник-директора на тамошната РЗИ д-р Нина Стаменова на детето не е поставена нито една дори от задължителните ваксини. До втората година те са против туберкулоза, хепатит В, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце, морбили, рубеола, паротит. При проверка е установено, че майката на детето от Перник

официално е отказала

всички тях

Освен това не е водила малчугана на задължителните консултации при педиатър.

Диагнозата е официално потвърдена от Националния център по заразни и паразитни болести. Д-р Стаменова съобщава също, че детето е гледано у дома от родителите си и не е ходило на ясли, затова се смята, че рискът от разпространение на болестта е минимален.

Въпреки това специалисти са категорични, че това е поредното доказателство докъде може да доведе антиваксърската мода и настояват всички деца без поставени задължителни ваксини да бъдат заведени на консултация с личен лекар.

Коклюшът, наричан още магарешка кашлица, е остро инфекциозно заболяване на дихателните пътища, което може да доведе до различни усложнения като пневмония, дехидратация, спиране на дишането, дори смърт. Най-често засягат бебетата и малките деца.

Сред прекарване на болестта се изгражда имунитет, но според здравни специалисти той е

активен за около 10-12 години,

след което човек отново може да се зарази. Затова като най-ефективна превантивна мярка се смята имунизацията. След нея имунитетът също е за около 10-12 години, но ако в обществото са ваксинирани достатъчен брой хора, риск от разпространение на заболяването няма.

“Mасовото използване на коклюшната ваксина при децата силно

намали заболяемостта, но не циркулацията

на причинителя сред човешката популация – подчертава професор Радка Аргирова в доклада си “За ваксините и ваксинациите”. - Това е отличителна епидемиологична характеристика на коклюша за разлика от другите инфекциозни болести, контролирани от ваксини. Основната цел на коклюшната ваксина е да предпази кърмачетата и малките деца от тежко протичащ коклюш и смърт.

При кърмачетата коклюшът може да доведе до посиняване или

затруднено дишане

При юношите и възрастните персистираща (повече от 14 дни) кашлица, но често завършваща с повръщане, може да е единствената клинична проява. Поради нехарактерната клиника в тази възрастова група заболяването остава недиагностицирано. Ето защо на съвременния етап подрастващите и възрастните с неразпознат коклюш често са основен резервоар за заразяване на кърмачетата и малките деца.”

Инкубационният период на заболяването е от 8 до 21 дни, като най-често боледуват бебета, на които няма поставена ваксина, както и деца над 11-годишна възраст, при които е отслабен изграденият имунитет.

В повечето случаи болестта започва като стандартна дихателна инфекция, като характерната кашлица започва чак след седмица-две. Тя е спастична и понякога води до

посиняване на лицето и устните на болния

Често най-малките повръщат заради силната кашлица и затова при тях съществува и риск от дехидратация. Именно посиняването кара лекарите да се усъмнят, че може да става дума за коклюш.

Лечението е с антибиотици и понякога може да продължи дори няколко месеца.