Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Резултатите от  матурите ще бъдат обявени до 13 юни.
Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 13 юни.

“Косачи” на Елин Пелин зарадва учениците,

генерираха въпросите от 11 милиона комбинации

49 334 ученици се явиха на задължителната матура по български език и литература вчера. Анулираните писмени работи са 11. Това съобщиха от МОН.

От над 11 милиона комбинации бяха генерирани въпросите за изпитния вариант и тема №13 за 41-и въпрос за изпита.

Абитуриентите писаха за “Реалност и измислица” по разказа на Елин Пелин “Косачи”. Избираха между 2 жанра - интерпретативно съчинение и есе.

“Едва ли има по-достъпен, разбираем, популярен и по-български автор от Елин Пелин. Перфектен избор на текст”, коментираха преподаватели по литература. Доволни от това какво се е паднало бяха и повечето абитуриенти. Масово бяха избрали да пишат есе.

“Човекът и Вярата” по Вапцаровото стихотворение “Вяра” беше темата на зрелостния изпит миналата година. Тогава младежите я определиха като “доста тегава”.

Втората задължителна матура по предмет по избор е утре. За изпита са се записали 41 716 ученици. На какво да се явят, избраха от възможни 13 предмета. Английският език тази година изпревари биологията по брой желания на абитуриентите. Като цяло обаче отново четирите предмета - английски, биология, география и философски цикъл, остават сред най-предпочитаните за втория изпит. Най-малък брой подадени заявления има за матурата по италиански език.

Въпросите и задачите в матурата, както и отговорите към тях, можете да видите ТУК.