Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Виж колко нагли карат в бус лентата на ... минута (Видео) В час пик водачите масово карат в бус лентата на “Цариградско шосе”.

40 камери ще дебнат за нарушители в бус лентите в София. Сега контролът е само от полицаи. 3133 нарушители за 2018 г.  През тази хванали 1665

40 камери за контрол по бус лентите слагат от Столична община на 7-те отсечки в София. Те трябва да са готови до края на месеца, съобщи зам.-шефът на Пътна полиция в София Любомир Костадинов.

Досега контролът в тях се осъществява от катаджии, тъй като

камерите за

скорост не могат

да бъдат

ползвани за

такива нарушения

(За другите начини - виж карето) Новите устройства няма да снимат само нарушителите, а всички. След като бъдат отсети всички прегрешили, снимките с тях се ще изпращат към Пътна полиция, където ще се налагат глобите. Така и контролът ще стане денонощен. Снимачките ще са по няколко на всяка отсечка за автобуси. 

Лентите са ясно отделени от другите платна с жълта боя и надписи на английски език и с главни букви BUS. Има и знаци, които предупреждават за тях. Трасета, по които скоро ще има камери, са на:

бул. “Цариградско шосе”,

бул. “Сливница” - от Сточна гара до бул. “Петър Дертлиев”,

бул. “Данаил Николаев”,

бул. “Александър Малинов - от бул. “Андрей Сахаров” до “Цариградско шосе”,

бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” - между “Черни връх” и “Драган Цанков”,

бул. “България” - между “Гоце Делчев и “Пейо Тодоров”

Има и една обособена зона на бул. “Константин Величков”, между бул. “Сливница” и бул.“Възкресение”.

Там автобуси, тролеи и трамваите се движат в средната лента по линията на железницата и са отделени със заградителни съоръжения.

3133 са глобените през миналата година за шофиране в бус лентите. Те са

платили по 50 лв.

за нарушението

От началото на годината до средата на май са санкционирани 1665 шофьори.

Масово хората зад волана се оправдават, че не виждат маркировката, защото се е изтрила.

Шофьорите на междуградските автобуси нямат право да се движат в специалните ленти, което много от хората не знаят. Маршрутките също не могат да се възползват от тях.

“Най-много са нарушителите сутрин по бул. “Цариградско шосе” след Орлов мост до Плиска”, казва инспектор Костадинов. В края на работния ден най-много се кара в бус лентата на бул. “Сливница” в посока кв. “Люлин”. Засега няма нито един, който да е карал в обособената отсечка на бул. “Константин Величков”. Тя обаче е преградена и вероятно затова шофьорите не я ползват.

Нарушението създава предпоставки и за други ситуации на пътя.

“Лошото е, че шофьорите не гледат забраните и създават още тапи, защото, като влязат в бус лентата при задръстването, няма как да излязат. Така отиват на кръстовището със съвсем друго направление на движение. Така стават проблеми, които водят до конфликти, катастрофи, разправии между гражданите”, казва Костадинов.

Проверка на “24 часа” показа, че

забраната се

нарушава масово

дори в 11,30 ч

преди обед

на бул. “Александър Малинов”. За 5 минути екипът ни видя 7 нарушители. Само една от колите беше с регистрационен номер от провинцията. При опита си да влязат в правилното платно на светофар два от автомобилите навлязоха в кръстовище.

Продължавайки по “Цариградско шосе”, засякохме 5 междуградски автобуса и 3 маршрутки, които караха в свободните бус ленти.

Най-масово шофьорите ги ползват, за да изпреварят, показа проверката ни.

Междувременно от Пътна полиция тестват камерите, които снимат за Гражданска отговорност. Идеята е да се използват и за контрол на скоростта.

Подаваме сигнали и по интернет, но трябва да свидетелстваме

Шофьорът на камиона е бил глобен с 50 лв. след сигнал в “Гражданите”.

Сигнали за каращи в бус лентите могат да се подават и на тел. 112, както и на фейсбук страницата на СДВР и пощата им - trafficpolice@sd- vr.bg.

На изпратената снимка/клип трябва ясно да се вижда регистрационния номер на нарушителя. Заради множеството програми за обработка на изображения човек трябва да отиде лично и да даде показания. Когато научат, хората масово се отказват, обяснява Костадинов.

За хората с електронен подпис обаче има по-лесно решение. То се крие в мобилното приложение “Гражданите”. То е достъпно за iOS и Android, има и настолна версия. Там се качва кадърът с нарушението и се отбелязва какво е то. Попълва се и електронно сведение, а авторът слага електронния си подпис, за да си спести ходенето до Пътна полиция. От приложението изпращат и обратна връзка за санкционираните, но само в София.

През апликацията за различни нарушения са глобени над 2600 шофьора само в София. Човек може да избере и да поиска извинение от нарушителя, а снимката му се маха от галерията, след като го направи.