Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Една от бившите килии на ДС на ул. “Малко Търново”  СНИМКА: АВТОРЪТ
Една от бившите килии на ДС на ул. “Малко Търново” СНИМКА: АВТОРЪТ

В бар “Луна” на “Малко Търново”, която е дълга само 60 м, обичал да сяда Борис III

Най-късата улица в София - “Малко Търново”, която е само 60 метра, ще бъде ремонтирана това лято. Проектът и обновяването, които струват над 100 000 лв., са дарение за столицата от проектантско студио “Серафимов архитекти” и строителната фирма BLD.

Някога на най-късата улица е имало часовникова кула, премахната през 1882 г. Цар Борис III e посещавал и любимия си бар “Луна”. На “Малко Търново” е и желязната врата, зад която са били 9-те килии на бившата Държавна сигурност. Сега подземията са склад на агенция “Архиви”. През 1905 г. при подготовката за поставянето на жълтите павета на пл. “Княз Александър I” са открити останки от праисторическо селище на 4500 г.

Експерти търсят подходящ начин историята на уличката да бъде представена след ремонта. Първо ще се подменят настилките, ще има ново окачено осветление, парапет, кошчета. Предвиждат се и почистване на фасадите от графити, тактилни ленти за незрящи, обясни арх. Радомир Серафимов.

Участъкът от улицата с жълти павета ще бъде запазен и увеличен, подчерта главният архитект на София Здравко Здравков. До всички собственици на сгради са изпратени писма със срок за доброволно премахване на незаконни реклами и козирки.

“Искаме да дадем добър пример за преобразяването на малки градски пространства”, каза Здравков. Работи се и по проект за ремонт на ул. “Будапеща” с изграждане на асансьор.