Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Австрийският вицеканцлер Хайнц-Кристиян Щрахе подаде оставка в събота сутринта, по-малко от 24 часа, след като германските издания „Зюддойче цайтунг“ и „Шпигел“ пуснаха уличаващ го видеозапис. На записа той предлага на жена, представяща се за племенницата на руски олигарх да й осигури всички държавни поръчки за строеж на магистрали в Австрия, ако тя купи австрийския вестник „Кронен цайтунг“ и чрез него помогне на партията му да спечели изборите.

Няколко часа след оставката на Щрахе канцлерът Себастиан Курц обяви, че няма да работи повече в коалиция с „Партията на свободата“, чийто лидер е Щрахе, и ще има предсрочни избори.

С това крайнодясната, популистка „Партия на свободата“ излиза от управлението вероятно за дълги години, а достъпът й до важни постове и информация е отрязан като с нож.

Кой направи видеото, уличаващо Щрахе в корупция? На този въпрос „Зюддойче зцайтунг“ и „Шпигел“ отказват да отговорят, позововайки се на тайната на журналистическите източници. Записът е предложен първо на „Зюддойче“, а по-късно на „Шпигел“. Знае се само, че журналисти от изданията са взели флашката от хотелска стая по указания на този, който им я предоставя. Самите журналисти казват, че начина на предаване на флашката бил доста съмнителен. Доколкото става ясно от коментари в австрийските медии, журналистите и от двете издания са показали този запис на много свои колеги в Германия и Австрия още преди публикуването му. Затова и немалко са знаели за него, дори Щрахе започна изявлението си за подаване на оставка с думите: „Отдавна има слухове, че срещу нас се готви политически атентат, вероятно от чужди тайни служби“.

Опитът му да се представи като жертва обаче не бе взет присърце от австрийците. Фактът, че е бил готов да предложи Австрия на руснаците, не се омаловажава от това дали видеото е плод на тайните служби или на негови политически врагове.

На кого пречи най-много „Партията на свободата“, която многократно поиска отменяне на санкциите срещу Русия, а нейните лидери поддържат топли връзки с Кремъл?

През последните седмици в Австрия гори и един друг скандал, който след събитията от събота добива ново измерение и може да обясни загадките около видеото – кой го е направил и защо се пуска едва сега.

Австрийското разузнаване е загубило доверието на западните си партньори. Проблемите с информацията, която попада в него, започват още след идването на власт на “Партията на свободата“ през 2017. Популистите овладяват всички най-важни постове в Австрия – техни са вътрешното и военното министерство, а шефът на МВР Херберт Кикл, както и военният министър Марио Кунасек контролират лично и трите разузнавателни служби на страната.

За последните две години Австрия почти е изключена от сътрудничеството със западни разузнавания, което се осъществява в организацията „Бернски клуб“. Миналата година „Ню Йорк таймс“ съобщава, че всички западни разузнавания са издирвали руски шпионин, като информацията за това е пратена до всички в Бернския клуб с гриф „Без Австрия“. Тоест Австрия няма право да получава тази информация. Подозрението е, че от тях информацията попада веднага в ръцете на руското разузнаване.

Преди дни пък лично шефът на германското разузнаване Томас Халденванг обяви пред Бундестага, че отнема доверието си от разузнаването на Австрия. Крачка, която води след себе си огромни последствия за отношението към Австрия въобще. Причина за това, казва той, е злоупотреба с информацията, която Австрия получава от Германия и вероятно я предава на Русия.

Западните разузнавания са уверени в това, че руското разузнаване получава информация от австрийците, след като миналата година лично Херберт Кикл нарежда обиск на офисите на австрийското разузнаване миналата година и конфискува чувствителна информация. Сред данните, които изчезват в МВР, са информации за крайнодесни екстремисти. По информация на вестник „Велт“ най-голямата плячка е копие от данни, наречени „Мрежата Нептун“. Тя съдържа всички информации, които са обменяни между Австрия и западните разузнавания години преди това. След този случай Австрия е изключена и от антитерористичната група на Бернския клуб.

При запитвания от страна на австрийското разузнаване за различни случаи германското реагира сдържано, потвърждават експерти. Всяко привличане на Австрия към определена задача се проверява преди това. В Австрия този проблем доведе до създаване на парламентарна комисия, която да разследва кой стои зад странния обиск на офисите на тайните служби. Тогава става ясно, че той е нареден лично от Кикл. Смята се, че важни информации на западните разведки вече са в ръцете на руснаците.

След оповестяването на видеозаписа от събота достъпът на Кикл и съпартийците му до разузнаването се отрязва.