Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Бургаският окръжен съд задържа за срок от 40 дни по искане на прокуратурата рускинята Елена Морева, която бе арестувана в несебърското село Кошарица по обвинение от руските власти за измами в размер на 500 хил. долара и 19 млн. рубли. След като чу присъдата тя се разплака на излизане от залата.

"Не искам да бъда екстрадирана в Руси, там ме заплашват с физическа разправа", заяви преди това в съда рускинята и помоли за домашен арест. Морева твърдеше, че в родината й дори била нападната с нож от случаен човек и поиска да остане в България, за да се защити пред съда.

"Съжалявам, става въпрос за много пари, поне за България, за Москва - не знам. Не казвам, че сте го направили, но...", обърна се съдия Захарин Захариев към Елена.

Според окръжният прокурор Георги Чинев има опасност Елена Морева да се укрие и в подкрепа на тезата си добави, че е напуснала Русия, бягайки от тамошното правосъдие, което я издирва с Интерпол.

"Наред с това механизмът на реализираната престъпна деятелност и стойността на предмета й, мотивират становище за липса на формирано у нея правосъзнаване и оправдава извод за реална опасност тя да извърши престъпление", се казва в мотивите на държавното обвинение.

В подкрепа на Морева защитата обясни, че не неосъждана, има недвижим имот в България, съдружник е в две дружества и има намерение да се развива в България. Освен това страдала от исхемична болест на сърцето, хипертония, дискова херния и други заболявания, а при редовните си явявания пред миграционните власти у нас никой не я информирал, че я издирват.