Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Според сина му Василий диктаторът паднал от коня на репетицията

Парадът на победата, състоял се на 24 юни 1945 г., е първият парад, чието провеждане се извършва по предварително изготвена подробна схема.

За разлика от предишните демонстрации на бойна техника, които са планирани от Политбюро, програмата за него е дело на ръководителя на войските на московския гарнизон - генерал-полковник Павел Артемиев. Все пак се предполага, че

Сталин е определил датата,

като е взел решение да проведе парада на 24 юни 1945 г. - два дни след годишнината от нападението на Третия райх.

И досега обаче историците си блъскат главите над един въпрос - защо Сталин не приема лично парада на победата? Та нима генералисимусът би се отказал доброволно от голямата чест?

Почти официалната, но все още противоречива версия на отказа на Сталин да приеме парада е отразена в мемоарите на Георгий Константинович Жуков. Според маршала Йосиф Висарионович го извикал един ден преди това и

лично му

е наредил

да поеме тази отговорност. На поверителната среща "бащата на на народите" обяснил, че е вече стар за такива работи - с една дума парадът ще бъде воден от маршал Рокосовски, а той е убеден, че Жуков "все още не е забравил как се язди".

На следващия ден Георгий Константинович действително отива на

репетицията за тържеството

Там, според Жуков, синът на Сталин - Василий, му разказал, че на 16 юни 1945 г. баща му се опитал да язди, но не успял да се закрепи на седлото и бил хвърлен от специално подбрания за целта породист кон.

За щастие на диктатора инцидентът нямал сериозни последици, макар че според Василий

дори Будьони се уплашил в този момент

Все пак тази версия на събитията се смята за противоречива, тъй като в първите издания на "Спомени и размисли" на Жуков не е имало описание на подобна сцена.