Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лозан Панов
Лозан Панов

Сидеров: Отдавна трябваше да си подаде молбата

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов да реши дали ще е съдия, или политик, и да подаде оставка. Това поискаха депутати в петък.

Ден по-рано Висшият съдебен съвет разпространи паметни бележки от срещите на висши магистрати с експерти на Европейската комисия, които подготвят мониторинговите доклади за България. Панов е убеждавал евроекспертите, че Брюксел не трябва да спира наблюдението над България, става ясно от тях. Институциите у нас обаче очакват отпадането им от поне две години, а зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс дори намекна, че това може да стане до есента.

“Тези неща ми звучат скандално. Г-н Панов има много странно раздвоение по темите, свързани не само с мониторинга, а и с дейността на законодателната и съдебната власт. Редно е да избере дали иска да е магистрат, или иска да бъде политик”, коментира депутатът от НФСБ Христиан Митев. И му препоръча да избере политическата кариера, като дори можело да “си създаде своя партия” и едва тогава да изразява становища.

“Недопустимо е, когато заемаш подобна позиция - председател на ВКС и си един от т.нар. трима големи, да изразяваш позиции, които са чисто политически”, отсече Митев. Подчерта, че ставало все по-наложително да се приеме предложението на правосъдното министерство - оставките на тримата големи в съдебната власт да могат да се искат, преди да им е изтекъл мандатът.

“Лозан Панов отдавна трябваше да подаде оставка. Абсолютно задължително е той да подаде оставка!”, категоричен бе и лидерът на “Атака” Волен Сидеров. И определи като недопустимо човек на неговата позиция да политиканства.

“Това, което Лозан Панов прави, е неприемливо, недопустимо и аз не знам защо още той е на тази позиция”, продължи Сидеров. Настоя за неговата незабавна оставка и също предложи на Панов, ако иска да се занимава с политика, да си направи партия.