Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Младен Маринов  СНИМКИ: Румяна Тонева
Младен Маринов СНИМКИ: Румяна Тонева

947 полицаи ще пазят туристите това лято. Сътрудничим си и с други държави за охраняването на гражданите.

Така вътрешният министър Младен Маринов отговори на въпрос на депутата от ГЕРБ Диана Саватева за това как ще процедира министерството, за да бъде спокоен летния сезон.

“Ще бъдат командировани държавни служители и полицейски органи от структури на МВР в Бургас, Варна и Добрич, като места с най-голяма концентрация. На база на анализ на средата на сигурност е заявена необходимост за командироване на 947 служители, 781 - за ОДМВР- Бургас, 126 в ОДМВР- Варна и 40 за ОДМВР-Добрич”, обясни Маринов.

МВР осъществява една от добрите практики за полицейско сътрудничество в ЕС чрез съвместни патрули в туристически комплекси с полицейски служители с държави от Съюза, чийто граждани посещават Черноморието, за изпълнение на дейности по опазване на обществения ред. Водим активно сътрудничество с Румъния, Чехия, Полша и Германия, продължи той. И подчерта, че особено внимание се обръща на мерките, свързани с пожарната безопасност.

„Изминалият през 2018 година летен сезон се оценява като успешен, без тежки инциденти и с относително по-малък брой посегателства срещу личността и собствеността на туристите в сравнение с 2017 година“, посочи Маринов.

“Повдигнати са обвинения на четири лица, три от тях са български граждани. Едното лице е индийски гражданин”. Това обясни вътрешният министър Младен Маринов за задържаната престъпна група за трафик на хора чрез фиктивни бракове.

Схемата става известна на разузнавачите от “Гранична полиция” още преди две години. Служителите забелязали, че момичета от български произход заминават за Кипър, а след два месеца се връщат омъжени за индийци или пакистанци. В хода на разследването е установено, че в схемата участват две жени и един мъж, които намирали момичетата. Индиецът пък уреждал браковете.

“Продължава работата по документиране на цялостната престъпна дейност. Става дума за набиране на лице и задържането им не по тяхна воля с цел сключване на фиктивни бракове с чужди граждани, което улеснява получаването на достъп до държави членки на ЕС”, продължи Маринов.

На въпрос колко са жертвите, Маринов отговори: Това е информация от разследването. Тя ще бъде предоставена в обвинителния акт. Ако я споделим на този етап, може да застрашим разследването.

Запитан как премина вчерашната му среща с ръководството на ЦИК, той заяви: Това беше първата среща с ЦИК. Обсъдихме както физическата охрана и опазването на обществения ред на местата за гласуване, така и киберсигурността. Там ангажимент имат ГДБОП със звеното “Киберсигурност”. Стана въпрос и за машините за гласуване и как ще бъдат транспортирани. Срещата премина изключително ползотворно.