Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЕМИЛ КАРАНИКОЛОВ
ЕМИЛ КАРАНИКОЛОВ

Немски инвеститор идва в четвъртък на среща с министъра на икономиката Емил Караниколов, тъй като иска да построи край София завод за изкуствени стави, съобщи Караниколов.

Германската фирма търси 25 декара, инвестицията е към 25 млн. евро. Министерството ще я насочи към зоната в Божурище.

“Да не дърпаме дявола за ушите”, каза министърът, след като депутатите на заседание на икономическата комисия го запитаха за евентуалната инвестиция от голям стратегически инвеститор, имайки предвид “Фолксваген”. Караниколов се надява в скоро време да има добри новини.

Справки на Министерството на икономиката показват, че към икономическата зона в Кърджали има интерес от турски, китайски и други инвеститори. През януари е подписан предварителен договор с австрийска фирма за производство на машини за сепариране на отпадъци. В последните месеци се отчита интерес към зоните във Видин и Русе - последно от германска фирма от автомобилната индустрия.

За зоната в Свиленград има запитвания от компании от Турция, Гърция, Китай и Скандинавските страни.

Караниколов каза на депутатите, че БНБ отчита преки чуждестранни инвестиции за 2018 г. от 1,744 млрд. евро, в следващите месеци се очакват ревизии нагоре.

На 15 май министърът събира всички заинтересовани от закона за горивата - и големите и малките в бранша, минния и строителния бизнес.