Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Биляна Петрова и Десислава Иванчева за втори път ще напуснат сливенския затвор.
Биляна Петрова и Десислава Иванчева за втори път ще напуснат сливенския затвор.

Болна майка и дъщеря абитуриентка изкараха на свобода и заместничката ѝ Биляна Петрова

Операция и опити да зачене инвитро наклониха везните отстранената кметица на столичния район “Младост” Десислава Иванчева да излезе от килията на сливенския затвор под домашен арест въпреки тежката присъда от 20 г. затвор за подкуп на първа инстанция. Решението е на трима апелативни спецсъдии.

Заедно с Иванчева вкъщи се прибира и заместничката ѝ Биляна Петрова, осъдена на 15 г. затвор. Присъдите им прочете съдия Иво Хинов на 15 април, признавайки ги за виновни за поискан 187 500 евро подкуп. 12 г. затвор получи и бившият кмет на “Младост” Петко Дюлгеров като посредник за рушвета.

На заседанието в сряда Иванчева обяви, че се е отказала от услугите на адвокатите си Марин и Димитър Марковски на 30 април - 15 дни след присъдата. За нов защитник тя е избрала адвокат Николай Хаджигенов. Той ще я брани на втора инстанция заедно с Теодора Гинчева.

“Изтезание за назидание”, отсече пред съда Хаджигенов за ареста на Иванчева след осъдителната присъда. В своя защита бившата кметица каза, че по 2-3 пъти на ден я проверявали от МВР, когато била под домашен арест от декември до април т.г.

“Майка ми е възрастна и болна, нуждае се от грижите ми. Имам здраво семейство и дъщеря, която тази година ще се яви на две матури, ще бъде на абитуриентски бал и ще кандидатства за ВУЗ. И тя има нужда от мен”, защити се Биляна Петрова.

На друго мнение бе прокурор Тихомир Стоев. Той посочи, че МВР трудно контролира домашните арестанти.

Съдиите прецениха, че въпреки суровите присъди, за които по принцип по закон се изисква задържане, Иванчева и Петрова няма да се укрият, тъй като имат забрана да напускат страната.

Според съда, ако двете останат задържани, това ще е тежка репресия. През 4-те месеца, през които били под домашен арест, от полицията не са установили нарушения, коментираха още съдиите.

Магистратите вдигнаха и запор върху сметка, по която дъщерята на Петрова получавала стипендия за отличен успех от училище.

Остават обаче обезпечения върху сметки и имущество на двете подсъдими, тъй като освен на затвор те са осъдени на конфискация и глоба.

По време на заседанието Иванчева не коментира кандидатурата си за евродепутат.