Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Брюксел отложи стартирането на 5G мрежата поради опасенията за здравето на гражданите, съобщава The Brussels Times. В някои страни все още се проучва доколко новата технология е безопасна, а съществуват и правителства, които повдигат въпроса за националната сигурност. Според мнозина обаче всичко това са просто конспирации, които стопират огромен бизнес растеж.

За момента от Брюксел бавят проектите за предоставяне на високоскоростен безжичен интернет от най-ново поколение, тъй като според доклади 5G технологията не покрива настоящите стандарти в Белгия за допустими нива на електромагнитна радиация.

Имаше предложение от страна на бизнеса да бъдат намалени радиационните стандарти в Брюксел, които са едни от най-строгите в европейските градове, но за момента правителството няма намерение да прави корекции.

Министърът на околната среда Селин Фремо е категорична пред The Brussels Times: "Не мога да приветствам подобна технология, ако тя не съответства на стандартите, защитаващи гражданите. Независимо дали е 5G, или не. Гражданите на Брюксел

не са опитни животни,

чието здраве бих поставила на риск заради печалба."

Всъщност в Брюксел за граница е прието облъчване от 6 волта на метър и този стандарт се оказа проблем дори за осъществяване на покритие за бърз мобилен интернет чрез антените на 4G мрежата.

Лекари и учени направиха подписка против облекчаване на рестрикциите и настояха, че все по-модерните технологии за бърз интернет неизменно крият рискове за здравето на хората, както и на животните.

Освен в Белгия протести срещу 5G се организират в много други страни, сред които Швейцария, Австралия и САЩ. Загрижени граждани се притесняват, че мерките за безопасност на здравето ще бъдат пренебрегнати заради

бизнес интереси

за милиарди

Страховете на протестиращите са, че клетките за най-модерната мрежа ще имат огромно облъчване и неизменно ще крият рискове за хората в градовете, където технологията бъде въведена. Твърди се, че облъчването ще провокира мигрени, преумора, увреждания на очите и сърцето, дори развитие на тумори. Други пък са категорични, че 5G ще има негативен ефект върху околната среда и облъчването може да доведе дори до смъртта на множество животни.

Мнозина се притесняват не за здравето, а за сигурността си. Появяват се твърдения, че изграждането на такава мощна мрежа, която ще може да контролира почти всичко – от телефони, през домакински уреди и електрически автомобили, до обществения транспорт – е възможно да крие риск за сигурността. И опасенията не засягат само лични данни, а дори националната сигурност на отделните държави.

Шефът на британското радиоелектронно разузнаване Джеръми Флеминг алармира, че подобна технология отваря врати за "безпрецедентни по мащаб киберзаплахи".

Основното притеснение на специалисти по сигурността е фактът, че за изграждането на националните си 5G мрежи някои страни ще разчитат на определени технологични китайски гиганти, за които обаче съществуват съмнения дали не са под контрола на правителството в Пекин. САЩ дори се опитват да забранят на правителствените агенции да сключват договори с китайски компании за изграждане на 5G. От Китай обявяват твърденията за "несъстоятелни и обидни".

Според мнозина всички слухове, че 5G крие риск за здравето или за сигурността, са просто конспиративни теории. Факт е, че някои от противниците на новата мрежа отиват гвърде далеч в твърденията си, защото алармират, че чрез нея ще е възможно дори да се контролира съзнанието на хората и те да бъдат принуждавани да правят каквото се изиска от тях.

По данни на Федералната комисия за комуникации в САЩ мобилните клетки са напълно безопасни за човешкото здраве.

Според експерти 5G мрежата ще позволи на потребителите да ползват най-бързия интернет в света, като скоростта се очаква да е десетки пъти по-бърза от тази, която предоставят сегашните мрежи, и буквално да е възможно да се свалят филми в рамките на секунда. Специалисти обясняват, че това е пътят не просто към ново поколение смарт устройства, но и към смарт къщи и дори към смарт градове.

Една от първите страни, които въвеждат изцяло 5G мрежата, е Южна Корея. Тестове се правят и в различни градове в Китай. Мрежата се въвежда и в САЩ, Австрия, Катар. В рамките на година се очаква Швейцария също да предостави мрежата от пето поколение почти за цялата си територия. В близките месеци се планира и ограничено разпространение в Япония.

Още през 2016 г. председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че се стимулира изграждането на 5G мрежи на територията на целия Европейски съюз. Тогава бе планирано пълно разгръщане на новата мрежа в ЕС в рамките на десет години, като бе изчислено, че това ще доведе до 2 милиона нови работни места. На страните членки бе даден срок до края на 2020 г. да имат стартирала 5G мрежа, а до 2025 г. тези мрежи да покриват основните пътища и големите градове. В България се очаква технологията да е навлязла значително през 2021 г.

Разбира се, новата мрежа ще означава нови устройства, които да я поддържат. Големите компании вече се надпреварват да създават такива, като за 5G мрежата се очаква те да са още по-разнообразни – сензори, смарт устройства от ново поколение, дори роботи.