Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дженифър Лопес
Дженифър Лопес

Фенове на цикличното гладуване са Хю Джакман, Миранда Кер и Дженифър Лопес

Модерният начин на хранене, наречен “Фаст 5”, е любим на маратонци и лекоатлети. Той е вид циклично гладуване, благодарение на което се достига не просто до идеалното тегло, но и до повишаване на физическата издръжливост на човек.

Някои специалисти дори твърдят, че с този режим се стимулира имунитетът и се предотвратяват сърдечносъдови проблеми, диабет, дори рак. Много звезди също предпочитат фастовете като ключ към идеална фигура и здраве. Сред тях са Крис Хемсуърт, Миранда Кер, Бионсе, Хю Джакман.

Един от най-изявените последователи на “Фаст 5” е авантюристът Вим Хоф, станал известен като “Ледения човек”. Той е вписан в Книгата на рекордите “Гинес” с двайсет различни постижения. Най-впечатляващите са за стоене потопен в лед за

1 час, 52 минути

и 42 секунди,

за пробягване на маратонска дистанция зад Северния полярен кръг, както и за полумаратон в пустинята, без да пие дори глътка вода. Неговият метод на тренировки включа редовно излагане на студ, дихателни упражнения, медитативни практики и специален начин на хранене.

“Фаст 5” се състои от едно основно правило, а именно – храна се приема само в рамките на петчасов интервал, се обяснява в книгата “Методът на Ледения човек”.

Режимът в този си вид е създаден от Бърт Херинг - лекар, служил към военновъздушните сили на САЩ. Той излага теорията, че не е важно само какво консумира човек, а и колко пъти на ден приема храна. За пример дава, че много от едрите бозайници се хранят по един път дневно и рядко развиват свръхтегло и съответно сърдечносъдови заболявания или диабет.

Затова д-р Херинг обмисля дали именно фактът, че в днешното общество хората консумират храна по 4-5, дори 6-7 пъти на ден, не се оказва основният проблем за общото затлъстяване на населението. Докторът осъществява опит върху себе си и жена си. В продължение на месец те се хранят с какво и колкото поискат, но го приемат единствено в петчасов интервал – между 17 и 22 часа.

През останалото време приемат само вода.

Резултатите са обнадеждаващи

– и двамата отслабват, показателите им като кръвно налягане, холестерол и инсулин влизат в норми. А най-голямото предимство е, че и двамата се чувстват с много повече енергия и не страдат нито от проблеми със съня, нито от потиснатост и преумора. Така д-р Херинг създава режима “Фаст 5” и обяснява, че когато човек се храни само в петчасов интервал, организмът се приучва да използва за гориво предимно мазнини вместо глюкоза.

Вим Хоф
Вим Хоф

По принцип докторът не препоръчва ограничаване на калориите, но самият начин на хранене води до това да не се прекалява с вредни храни. Разбира се,

най-добрият

вариант е

да се консумират качествени продукти – месо, яйца, зеленчуци и плодове, а не пакетирани храни и полуфабрикати.

Някои специалисти по хранене подчертават, че особено когато режимът се практикува от атлети, е много важно да се приемат достатъчно калории и протеини. Съществуват и лекари, които не препоръчват циклично гладуване на професионални спортисти.

Тези, които следват режима, избират в този петчасов интервал или да се хранят два пъти, или само веднъж. Този вариант на циклично гладуване е известен и като OMAD - One Meal a Day (буквално едно хранене на ден).

Нутриционистът д-р Дейвид Джокърс, създател на Exodus Health Center в Джорджия, САЩ, пояснява, че този режим води до невероятни ползи за здравето като подобрена инсулинова чувствителност, по-бързо изгаряне на мазнините и повишен прилив на енергия. Ученият обаче е категоричен, че за да е ефективен OMAD, той трябва да се практикува по определен начин, както и че за някои хора

носи повече риск, отколкото ползи.

Основното правило е, че всички калории за деня се приемат наведнъж. Според д-р Джокърс идеалното време за хранене е между 16 и 20 часа, но е възможен вариант и между 12 и 17 часа. Важното е да се установи ритъм и той да се спазва. При варианта със само едно хранене се дава времеви прозорец от един час, в който да се приеме цялата храна.

Тогава правилата са едно хранене, една чиния, една напитка и един час. Задължително е да няма никакви други междинни похапвания – дори на шепа ядки или на плодове.

Както е много важно и да се приеме достатъчно храна с това едно хранене – 1500-2500 калории или дори повече, според това колко е дневната нужда за дадения човек.

Целта на режима не е да се изпитва глад. Напротив – след като мине периодът на адаптация, човек трябва да се чувства сит, с много енергия и дори да не мисли за храна. Тогава е постигнал нужния баланс. Ако не стига до такива резултати, явно не консумира достатъчно качествени храни, обяснява д-р Джокърс. Друго правило според специалиста е да се приемат достатъчно мазнини, като за предпочитане те да са здравословни – от риба, авокадо, зехтин, маслини и т.н. Когато се говори за необходимостта от прием на мазнини, не се визират трансмазнините, категоричен е д-р Джокърс. Много е важно да се консумират и достатъчно зеленчуци, но и

да не се пренебрегват протеините.

Всъщност цикличното гладуване в различните му варианти стана много популярно през последните години, като почитателите му спазват различни видове фастинг. Някои избират варианта 24 или дори 48 часа да приемат само вода и неподсладени чайове (в някои се позволява и кафе). Има хора, които практикуват крайно гладуване дори в продължение на 3-5 дни, но този тип хранене крие и доста рискове.

Съществуват специалисти, които твърдят, че с 24 часа глад се провокира изчистване на организма, регенериране на клетките, самолечение и забавяне на остаряването. През 2016 г. японският биолог Йошинори Осуми получи Нобелова награда за постижения в сферата на медицината именно заради обяснение на механизмите на автофагията - естествен процес, чрез който клетките сами се самопречистват от токсичните си отпадъци. Д-р Осуми открива, че клетките имат способността да разпознават отпадъчните вещества и веднага да ги атакуват. Много специалисти вярват, че пътят към това “самопречистване” е именно периодичното гладуване.

Цикличният фастинг се характеризира с това, че се повтаря на определен период. Някои хора спазват периодично гладуване за 20-24, дори 36 часа един път седмично, други дори три пъти.

Един от най-популярните варианти е

режим 5:2,

при който пет дни човек се храни нормално, а в другите два – като не се препоръчва да са последователни – или приема само течности или консумира ограничено количество храна – предимно белтъчини и мазнини, но до 500 калории на ден. Благодарение на 5:2 поддържат фигура Миранда Кер, Бионсе и Дженифър Лопес.

Бионсе
Бионсе

Други пък непрекъснато са в режим на “цикличен фастинг”. Те спазват интервал на глад 16-20 часа всеки ден в продължение на месеци, дори години.

Именно на варианта 16:8 (16 часа глад и 8 часа, през които може да се консумира храна) е почитател Хю Джакман, който споделя, че благодарение на този тип хранене поддържа форма за ролите си. В 8-часов интервал се храни и Крис Хемсуърт.

Хора, спазващи цикличен фастинг, са категорични, че се чувстват много по-енергични, спят по-добре, нямат нужда непрекъснато от кофеин и са много по-трудоспособни

Друго предимство при този тип хранене е подобряването на инсулиновата резистентност, намаляване на риска от свръхтегло, значителна загуба на мазнини. Подобрява се работата на сърдечносъдовата система, забързва се метаболизмът, стимулира се мозъкът.

Хю Джакман
Хю Джакман

Още преди няколко години професорът по клетъчна биология и геронтология в университета на Южна Калифорния Валтер Лонго провежда експерименти, целящи да докажат, че с циклично гладуване се достига до дълголетие, стимулира се имунитетът и се предотвратяват множество болести – сърдечносъдови проблеми, диабет, дори рак. Резултатите от изследването, публикувани в сп. Cell Metabolism, показват, че с този тип хранене се повишава количеството регенеративни стволови клетки, нараства броят на новите неврони, намаляват се възпаленията в организма, забавя се загубата на костна маса и се подобряват когнитивните способности.

Според специалиста причина за това е, че когато организмът изпитва глад, той “гори” запаси и се отървава от най-ненужните клетки. Така едновременно се изхвърлят натрупани отрови и се

“рециклират” клетки,

които не функционират оптимално. Сред ползите от периодичното гладуване той изрежда също забавянето на стареенето, загубата на мазнини, понижаването на нивото на т.нар. “лош холестерол”, регулирането на кръвното налягане.

Все пак специалисти подчертават, че този тип хранене не е за всеки и крие рискове за здравето. Цикличното гладуване не бива да се практикува от бременни и кърмещи жени, от деца, както и от хора с поднормено тегло.

Хора с диабет, с тиреоидна и надбъбречна дисфункция, с прекалено много наднормени килограми, както и страдащи от хранителни разстройства могат да следват циклично гладуване единствено под лекарски контрол и то в по-леките варианти. При сериозни здравословни проблеми цикличното гладуване, особено ако е много често и за дълъг период, може да доведе дори до смърт, категорични са учени.