Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С 15 минути закъснение - в 18, 30 ч. на площад "Независимост" в София започна Молитвата за мир на Папа Франциск. Около 3-4 хил. души го посрещнаха въпреки дъжда. Той пристигна с папамобила и бе посрещнат лично от премиера Бойко Борисов и кметът на София Йорданка Фандъкова. 

Шест деца изпълниха песента "We are the world".

Сред официалните гости са представители на различните вероизповедания у нас - главният мюфтия Мустафа Хаджи, главата на Арменската църква в България – архимандрит Исахак Похосян, сред гостите имаше и православни свещеници и различни духовници. Цялото правителство също бе сред гостите, там бе и  Симеон Сакскобургготски и доня Маргарита, депутати и дипломати. Вместо представител на православната църква на сцената бе директорът на Дирекция „Вероизповедания” Емил Велинов. 

Първи на сцената излезе детски хор, които представи православието и изпълни песента "Дядо Господи, прости ме" - Вазовата молитва.

Молитва за мир прочете на главата на Арменската църква в България – архимандрит Исахак Похосян. Последва еврейска песен за мир. На сцената бе изпълнена и "Молитва за България" от Нели Андреева - представител на Евангелската църква. Призив за молитва отправи и мюсюлмански представител.

От името на Католическата църква послание за мир отправи папа Франциск, който прочете молитвата на Свети Франциск от Асизи:

"О, Господи!

Направи ме инструмент на твоя Мир!

Там, където има омраза - направи да се възцари Любов!

Там, където е извършен грях - нека дойде Прошката!

Там, където има раздори - нека се възцари Единството!

Там, където има съмнение - да разцъфти Вярата!

Там, където има грешки - да дойде Истината!

Там, където се е настанило отчаянието - нека изгрее Надеждата!

Там, където тегне скръб - да ни озари Радостта!

Там, където има мрак и сенки - да блесне Светлината!

О, Учителю! Помогни ми по-малко да търся утеха -

а повече да се стремя аз сам да утешавам.

Нека по-малко да търся разбиране -

а повече да се стремя аз да разбирам другите.

По-малко да търся обич -

и повече аз да раздавам обич на хората.

Защото който дава - ще му се даде.

Който прощава - ще бъде опростен.

И който умре - ще възкръсне във Вечния Живот! "

И продължи със словото за мир:

"Скъпи братя и сестри, Молехме се за мир с думи, вдъхновени от Св. Франциск от Асизи, велик влюбен в Бог, Творец и Отец на всички. Любовта, на която той бе свидетел със същата страст и искрено към творението и към всеки човек, който срещаше по своя път. Любов, която е променила погледа му, давайки му да осъзнае, че във всеки един има "проблясък на светлината, която идва от личната ни сигурност, че сме безкрайно обичани, над всичко". Любов, която го е накарала да бъде истински миротворец. И всеки от нас, по неговия пример, също е призован да стане строител, "занаятчия" на мира. Мир, за който трябва да се молим и за който трябва да работим, дар и задача, подарък и постоянно ежедневно усилие за изграждане на култура, в която дори мирът е основно право. Активен и "укрепен" мир срещу всички форми на егоизъм и безразличие, които ни карат да поставяме дребните интереси на някои над неприкосновеното достойнство на всеки човек. Мирът изисква и моли да направим от диалога - път, от общото сътрудничество - наше поведение, от взаимното опознаване- метод и критерий, за да се срещнем, в това което ни обединява, да се уважаваме в това, което ни разделя и да се насърчим да гледаме на бъдещото като пространство на възможности и достойнство, особено за бъдещите поколения. Тази вечер сме тук, за да се молим пред тези факли, донесени от нашите деца. Те символизират огъня на любовта,който гори в нас и който трябва да се превърне във фар на милосърдието, фар на любов и мир в средата , в която живеем. Фар, който бихме искали да запали целия свят. С огъня на любовта ние искаме да разтопим леда на войната. Преживяваме това събитие за мир при руините на древна Сердика, в София, сърцето на България. Оттук можем да видим местата за поклонение на различни Църкви и вероизповедания: "Св. Неделя", на нашите православни братя, "Св. Йосиф" на нас - католиците, синагогата на по-големите ни братя- евреите, джамията на нашите братя мюсюлмани и в близост - църквата на арменците. На това място, в продължение на векове, са идвали софиянци българи, пренадлежащи към различни културни и религиозни групи, за да се срещнат и разговарят. Нека това символично място се превърне в свидетелство за мир. в този момент гласовете ни се сливат и в унисон изразяват желание за мир: нека мирът се разпространи по цялата земя! В нашите семейства в всеки от нас и особено по тези места, където толкова много гласове са били заглушени от войната , от безразличието и игнорирани от смачкващото съучастие на заинтересованите групи- , които съдействат за осъществяването на този стремеж: представителите на религиозните групи, на политиката, на културата. Всеки, който и където да се на мир, изпълнявайки задачата, която е поставена може да каже: "Направи ме инструмент на твоя мир". Апелът е да се осъществи мечтата на папа Св. Йоан XXIII за една земя, където мирът да бъде като у дома си. Да следваме неговото желание и с живота си да кажем: Pacem in terris! Мир на земята на всички хора, които Господ обича."

След края на молитвата за мир папа Франциск направи символична обиколка на четирите храма в сърцето на София- православната, католическата, еврейската и джамията.