Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимки: Йордан Симеонов
Снимки: Йордан Симеонов

Стотици хора вече чакат папа Франциск на площада пред храма “Св. Александър Невски” в София.

Още в 10,30 ч на контролно-пропускателните пунктове около храма “Св. Александър Невски” вече имаше опашки от хора. Освен затварянето на голяма част от центъра, до него не стигаше и градски транспорт.

Още в 8,30 ч на площада е пристигнал Рафаил Арабаджиев, който е от Русе.

“Бях един от първите. Дойдох с влака рано сутринта. Католик съм и искам да направя паралел с визитата на папа Йоан Павел II преди 17 г. Тогава бях на литургията в Пловдив, а утре вероятно ще отида и в Раковски”, разказа Арабаджиев, който е на първия ред зад загражденията.

До него е Ивайло Аспарухов, който пристигнал снощи от Свищов. На площада е от 10 ч.

“Не съм католик, но искам да видя папа Франциск, защото го харесвам”, обясни младият мъж.

На площада има и много чужденци. Сред тях са сестри от ордена на Майка Тереза. Една от тях е от Индия и обясни, че са дошли на площада преди няколко часа.

В другия край също на първа линия има група младежи от Германия и Америка. Те са на обмен в Американския университет в Благоевград. Дошли в София още в 5 ч сутринта.

“Папа Франциск е емблематична фигура. Някои от нас са религиозни и за нас е важно да го видим”, разказа американката Тифани.

Очаква се след малко повече от час папа Франциск да се помоли пред олтара на Светите братя Кирил и Методий в храма.

След това в 13 ч папа Франциск ще произнесе на площада пред храма неделната молитва “Царица небесна”, която всяка седмица се проследява в ефир от над 100 милиона вярващи по цял свят.

Снимки: Йордан Симеонов
Снимки: Йордан Симеонов