Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Фейсбук
Снимка: Фейсбук

"В тези избори може би ще изпуснем, загледани в собствените си разправии, възможността да заявим по-категорично позицията си пред Европа. Защото в тези две години България е лидер в Европа, и когато започнем да говорим небивалици и лъжи, че това не е така, мисля, че сами хвърляме кал върху себе си. Вие виждате, че още от миналата година, 2018-та, когато имахме европредседателство, и това е най-успешното европредседателство и всички още ни поздравяват за него, ние още от тогава трябваше да вървим с високо вдигнати глави. И дори опозицията трябва да подчертава това наше успешно председателство, тази наша успешна реализация в Европа. Защото за тези две години наистина България стана лидер на Балканите, тя вкара Западните Балкани. Европа също гледа нашите разправии и ако сами хвърляме кал върху себе си това няма да доведе до нищо добро". Това заяви председателят на парламента Цвета Караянчева, която даде старта на празника на чевермето в Златоград. Според Караянчева на тези избори кандидатите трябва да говорят за българските ценности, които да занесем в Европа и да ги отстояваме, защото според нея това е задачата ни. "За съжаление кампанията върви не в посока на политики, на плюсове, които България може да получи от европейското семейство и европейската интеграция, а вървят личностни нападки, лъжи, включително в ефир, но всяка една кампания е такава", заяви Караянчева.

Караянчева обяви, че тези 17 души, които ще бъдат избрани за евродепутати един месец след това ще бъдат заедно в европейския парламент. "След всичко това окалване, което се прави в момента, как ще работят заедно са благото на България? Там трябва да бъдат заедно, там трябва да пазят националните интереси и се надявам в оставащите три седмици на изборите тона да се смекчи и да се говори в конкретика, а да не се използват лъжи, заплахи и всякакви способи на очерняне, омаскаряване, за да може да изкараш дивиденти от едно и друго", каза Караянчева.

"Много е важно да пазим културното си наследство и да го обогатяваме. И аз като законодател в Народното събрание мога да кажа, че сме с отворени врати за всяко добро предложение, което дойде от специалистите. Но за какво точно трябва да се направи не трябва да отговарят хора, които нямат представа в тази област. И мисля, че проф. Овчаров може да бъде от хората, които са изключително полезни със съветите си, с идеите си, за да направим всичко възможно да запазим това културно наследство за своите деца и внуци. Разбира се, ако има конкретика, българинът мисля, че винаги е доказвал, че е благотворителен и има отношение към своето наследство. Затова си мисля, че българите могат да даряват, но това е ангажимент на държавата - да опази културното наследство и ангажимент на Народното събрание е да обезпечи тази възможност със съответното законодателство", отбеляза Караянчева.

Като съветник на министъра на културата проф. Овчаров заяви, че да съжаление историците твърде рядко могат да разчитат на спонсорски средства. "Добре, че държавата е зад нас. Казвам го напълно откровено. Ето и тази година е поредното увеличение за средства за археологически проучвания. Вече и аз не знам колко са, но са над 4 млн.лв. Също се дават средства за консервация. Но може би най-главното е, че благодарение на добрата политика, която има през последната година, ние успяхме да спечелим много европейски проекти. Без европейски проекти, сме "цъфнали и вързали". За съжаление в медийното пространство излизат само лошите случаи, които не може да ги няма. Всички знаем за Перник да речем, колко грозно е направен, но Перперикон например е приказно. Софийското ларго, което изяде толкова много критики, в момента стотици хиляди туристи от цял свят го посещават и му се възхищават.

Все пак имаме 43 000 паметници, не може всички да са обгрижени добре. Но върви поредният прием в ОП" Регионално развитие", най-голямата програма, по която ще бъдат направени още много паметници. Що се отнася до паметниците в градска среда, защото досега говорих за археологическите паметници, там нещата са много по-сложни, защото проблемите със собствеността, с човешката алчност много често ни водят до загуба на паметници. Но аз смятам, че министър Банов се справя много добре. Не само защото съм му съветник, но виждаме цялата борба, която води, независимо от всички атаки, които поема", коментира Овчаров.

Археологът отбеляза още, че България прави достатъчно разкопки, но лошото е, че след тях нищо не се съхранява.