Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКИ: Йордан Симеонов
СНИМКИ: Йордан Симеонов

Експерти от БАН и Софийския университет ще одитират 3000 машини, с които ще се гласува на евроизборите на 26 май. Сертифицирането и одитирането на устройствата ще стартира след 15 май, съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев.

От БАН и от Софийския университет са изпратили писма до ЦИК, че ще предоставят свои специалисти. От ЦИК показаха и образец на бюлетината за евроизборите. Вляво в квадратчета от 1 до 27 са партиите, коалициите и независимите кандидати. Под последния номер е опцията “Не подкрепям никого”. Вдясно в кръгчета от 101 до 117 се отбелязват преференциите за даден кандидат.

8671 заявления за гласуване в чужбина са постъпили в ЦИК, след като крайният срок за подаването им изтече на 30 април. Грешки са установени при 745 заявления, или 8,7%. До 4 май ЦИК трябва да определи броят и местата на секциите в чужбина.

Постъпили са 2 жалби срещу решения на РИК за назначаване на секционни комисии, едната е за секциите във Велико Търново. ЦИК е върнала решенията за ново разглеждане от РИК.