Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Австралийката е най-младият човек с “полярен хеттрик”

Направих ви сандвич. Сега е ваш ред да карате ски в продължение на 37 дни и да изминете 600 километра, за да го изядете”. С тези думи 16-годишната Джейд Хамайстър се обърна към всички хейтъри, които омаловажиха уникалните й постижения – тя е най-младият човек с полярен хеттрик –достигнала на ски Северния и Южния полюс и прекосила Гренландия.

Саркастични коментари “Направи ми сандвич” бяха отправени към момичето, като целта им е да се подчертае, че мястото на жените е единствено в кухнята.

Австралийката, която вече е доказвала колко борбена и силна е, прояви зрялост и при отношението си към хейтърите. Тя не се обиди, не ги нападна, не ги обвини, че само стоят пред компютрите си и се подиграват на чуждите успехи. А по много фин и оригинален начин им показа колко далеч са от нея и като способности, и като интелект. Постъпката й предизвика вълна от коментари в социалните мрежи, като жени и момичета от цял свят я подкрепиха за идеята, която не е просто забавна, а смел ход в борбата за правата на жените.

Всъщност Джейд е само на 14 години, когато се отправя на уникалната експедиция в три етапа, продължила повече от една година и по време на която момичето прекосява около 2 хиляди километра, и то в едни от най-суровите условия. Опора й е нейният баща Пол Хамайстър, който е изявен австралийски атлет с множество активи, сред които и

изкачване

на Еверест.

За експедицията момичето се готви със специални лагери по оцеляване, тежко физическо натоварване, излагане на студ и разбира се, тренировки по ски бягане. Всъщност едва на 12 г. Джейд придружава баща си в експедицията за покоряването на Еверест, но само до базовия лагер. По-късно разказва, че там се запознава с един от най-интересните хора, които някога е срещала, и се “заразява” от ентусиазма им за приключения. Там попада и на жена от Исландия, която й споделя как е осъществила солова експедиция до Южния полюс на ски. Именно

тя вдъхновява Джейд да тръгне по

нейните стъпки

и дори да я задмине.

Все пак родителите й няма как да я пуснат сама. Освен баща й в експедицията помага и първият австралиец, стигнал със ски до двата полюса Ерик Филипс. През 2016 г. те успяват да стигнат до Северния полюс за 21 дни, като прекосяват на ски над 150 км. Предизвикателствата и трудностите са много, температурите достигат до минус 40 градуса по Целзий, но удовлетворението от успеха - огромно.

След това момичето си поставя още по-висока цел - експедиция за прекосяване на Гренландия (над 540 км), а няколко месеца по-късно и за достигане на Южния полюс (1 170 км). И двете са успешни. Така Джейд става най-младият човек с полярен хеттрик. Веднага се превръща в звезда и вдъхновение за мнозина. Джейд съвсем не се възгордява от това. Тя използва популярността си, за да

вдъхновява младите да сбъдват

мечтите си

и най-вече – момичетата – да изявяват истинската си същност, а не просто да се стремят да са красиви.

В своя лекция за TEDxMelbourne тя говори как младите жени трябва да бъдат насърчавани да постигат повече, да не бъдат ограничавани. Джейд подчертава как

отвсякъде ни заобикалят изисквания

към жените да ядат по-малко, да носят по-малко дрехи, да бъдат по-слаби, да влязат в определения за тях стереотип и да се впишат в масата: “Фокусът не бива да е върху това как изглеждаме, а върху възможностите за всичко, което сме в състояние да постигнем.”

Тя е против това да се втълпява на момичетата,

че не са

достатъчно

силни,

достатъчно издръжливи или достатъчно способни. Лекцията и е гледана над 130 хиляди пъти от хора от цял свят. Мнозина я поздравяват за успехите, за смелостта, за мъдростта. Но се появяват и много коментари от мъже, които открито й се подиграват и критикуват мнението й, че жените са способни на същите постижения като, както те го наричат, “силния пол”.

Един пуска подигравателно: “Стига си говорила глупости. Вземи ми направи сандвич!” И след това още десетки следват примера му и се обръщат към Джейд с “Направи ми сандвич”.

Така се стига до оригиналния отговор от страна на момичето. Тя се снима със сандвич в ръка на Южния полюс и подчертава, че се е върнала там само за да го остави за всеки хейтър, готов да кара ски в продължение на 37 дни при температури около минус 30 градуса, за да стигне до него и да го изяде.