Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Франциск винаги пътува с полет номер AZ4000, качва се в последния момент, без да мине през детекторите

Ако някога сте си мечтали да си направите селфи с папата или поне да му помахате с ръка, сега е моментът. Между 5 и 7 май той ще бъде на апостолическо посещение в България. В това време може да имате късмет и да се сдобиете със снимка за спомен за цял живот въпреки драконовските мерки за сигурност.

Първата възможност да видите на живо папа Франциск, е в неделя, 5 май, в 10 часа сутринта, когато светият отец ще бъде посрещнат официално на площад "Атанас Буров" пред президентството. Там ще го чакат почетният караул, премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев.

Освен български политици и акредитираните у нас посланици е предвидено да присъстват и граждани, които ще видят на живо светия отец, който сигурно

ще им помаха с ръка.

Площадът не е голям и не може да побере много хора.

Те ще минат първо през специално изградени КПП-та за проверка, снабдени със скенери за багажа. Списъците с тези, които ще получат достъп до площада, отдавна са готови. Изготвени са от Нунциатурата на католическата църква и в Министерския съвет, откъдето идва поканата за визитата на главата на католиците.

Всички привилегировани да видят на живо папата вече са минали през проверка в службите. Най-важното е да са психически стабилни и

да нямат криминално минало

10 дни преди папа Франциск да дойде у нас, одобрените бяха получили специалните си баджове, които им им позволяват да влязат през КПП-тата и загражденията и да си направят селфи със светия отец.

Мерките за сигурност не се ограничават само с това. Докато папата е в България, военни хеликоптери ще кръжат около трасето, по което се движи.

Поне 50 снайперисти ще наблюдават от покривите на сгради на ключови кръстовища в столицата и площадите, където ще пребивава Франциск. За сигурността на главата на Римокатолическата църква ще се грижат около

3000 полицаи

- униформени и цивилни.

Понтификът ще кацне на летище София в 10,00 ч. на правителствения ВИП, където обикновени граждани няма да бъдат допускани. Там ще го посрещнат министър-председателят Бойко Борисов и други официални лица.

За да долети до българската столица, папа Франциск ще излети от Рим в 7,00 ч.

Той няма собствен самолет, а ползва джет на италианския авиопревозвач "Ал Италия" под наем. В страната на Ботуша е известно, че папата има запазен номер на полет - той винаги е AZ4000, независимо къде отива. Така ще бъде и до София.

Обикновено на връщане понтификът прави

жест към

страната домакин

и наема аероплан на нейната национална авиокомпания. Все още не се знае дали ще пътува на борда на "България ер" към Скопие, където е

следващата му визита

Тя обаче е едва за няколко часа, а не както у нас - с две нощувки.

Папата ще бъде придружаван от около 30 души антураж. Най-важните фигури в обкръжението, с което винаги пътува, са прессекретарят му и външният секретар на Ватикана. Известният с реформаторските си възгледи папа Франциск дори сам носи ръчния си багаж на влизане в самолета.

В свое интервю признава, че не вижда нищо лошо да си качва лично чантата на борда. В нея слагал няколко неща - самобръсначка, бележник, молитвеник и книга за света Тереза от Лизио.

83-годишният духовник

използва времето, което прекарва във въздуха, за да мисли върху словата си. Той почти никога не ги пише на компютър. След като е готов с проповедите, които иска да изнесе пред вярващите, преводачът му ги преписвал и коригирал. В Италия е известно, че папата не подлежи на проверка преди качването на борда на самолета. Имал навика да се появява в последния момент преди излитането.

Всички членове на делегацията и журналистите, които го придружават в обиколките му, трябва да са се качили преди това и да са се настанили по местата си. За някои визити те трябва да са 4 часа по-рано на летище Фиумичино в Рим.

Така репортерите с ресор "Ватикана" имат

редкия шанс да

общуват с папата,

докато летят. Той винаги посещава салона на икономичната класа и разменя по няколко думи с всеки от тях. И тъй като вероятността някой българин да влезе в обкръжението на папата или да бъде акредитиран да го отразява като журналист е изключително малка, вариантът да си направите селфи с него е на площад "Свети Александър Невски", тъй като след посрещането и срещата с президента Румен Радев Франциск ще се помоли пред иконостаса на светите братя Кирил и Методий в патриаршеската катедрала.

В 12,00 ч. Франциск

ще се срещне с

патриарх Неофит

и членовете Светия синод в сградата на Българската патриаршия. Предвидено е двамата да произнесат приветствия. Тема не е обявена. По протокол разговорът може да продължи между половин и един час, като в това време трябва да се вмести и преводът на казаното от двамата.

Следващата възможност да се докоснете до понтифика реформатор е в 13,00 часа на площад "Свети Александър Невски". В този час на 5 май главата на Римокатолическата църква ще изнесе пред събралото се множество

традиционната си

неделна проповед

"Царица небесна"

(Regina Coeli).

Това обаче няма да бъде пред храма, който е и патриаршеска катедрала, а по-встрани на същия площад - зад църквата "Света София". Там ще бъде изградена трибуна, от която светият отец ще говори. По-късно - в 16,45 часа, след като папата обядва и си почине, ще отслужи празнична литургия пак на площада, но встрани от "Свети Александър Невски".

Министрите, дипломатите и другите официални представители ще седят във

ВИП сектора

пред първия - вътрешен, кордон прегради. Зад него е предвидено да присъстват 7000 души. Те, както и посрещачите сутринта на площад "Атанас Буров" ще влязат с предварително раздадени карти, след като минат през КПП-тата на външните заграждения.

Възможно е да реши да направи

обиколка на площада

с атрактивния си

папамобил.

Това го няма в официалната програма. Никой не може да предвиди също така дали папата няма да наруши протокола. Правил го е много пъти. Представете си, че се отправи към множеството да се ръкува и да си поговори с хората. Така вероятността за селфи с главата на Римокатолическата църква теоретично се увеличава.