Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Докато не спрем да увреждаме живите същества и храмовете, ние сме още вандали."

Томас Едиcън (1847-1931), перифраза

Етимологично "вандализъм" означава "желание да разрушаваш каквото е красиво и уважавано". Побоища, стрелби, убийства, грабежи, пожари, взривове… стават глобално ежедневие.

През първите четири месеца на 2019 г. са осквернени, опожарени, взривени и

обстрелвани много религиозни храмове

във Франция, Нова Зеландия, Шри Ланка, САЩ. И в България - на 3 януари вандали надраскаха с графити и надписи стените на Църквата "Свети Седмочисленици" в София. В събота 19 януари - свещения за евреите ден Шабат - вандал разби прозорците на Софийската синагога.

"Напомняне: френски католически църкви бяха ОСКВЕРНЕНИ седмици преди пожара на Катедралата Нотър Дам" – това е заглавието на статия, публикувана на 16 април 2019 г. в един от западните вестници. "Има нещо много тревожно в

серията от пожари, вандализъм и

оскверняване

на десет католически църкви във Франция само през февруари 2019 г., някои от тях: 4 февруари: St. Nicholas Catholic Church - Houilles, Yvelines - статуята на Дева Мария е разбита в земята, олтарният кръст и трон са потрошени; 5 февруари: Saint-Alain Cathedral - Lavaur - кръстове и статуи разбити на парчета; 6 февруари: Notre-Dame des Enfants - Nimes - погром над инвентара, изобразяване с екскременти кръст на стената; 9 февруари: Church of Notre-Dame de Dijon - пълен погром във вътрешността на храма."

На 15 март от стрелбата в две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия, загинаха четиридесет и девет души и поне 20 бяха ранени. На 17 март е опожарена втората най-голяма парижка църква Saint-Sulpice. На Велики понеделник, 15 април, катедралата Нотър Дам (Notre-Dame de Paris) е обхваната от пламъци. На 21 април по време на Великденска служба са взривени три католически катедрали (и три хотела) в Шри Ланка, има стотици убити и

ранени човешки същества

На 28 април младеж нахлува в синагогата по време на служба за Пасха в град Пауей, щата Калифорния, и убива един и ранява трима молещи се хора.

Във времето на глобален вандализъм, какво е това – злополука по време на ремонта на парижката Нотър Дам или ехо на злодеяния? Пожарът може да е станал и заради това, че френските власти, увлечени в

мегало-евроцентризма и борба с жълтите жилетки,

не са инвестирали навреме за поддържане на архитектурната стабилност на катедралата. (Броят на посетителите в катедралата е около 15 милиона годишно - културен туризъм, въпреки че Исус Христос отдавна изгони търговците от Храма. Но те влязоха в парламентите и министерствата).

Каквито и да са причините, пожарите и взривовете ни напомнят, че трябва да мислим и действаме системно и симетрично. Не само съболезнователно и декларативно. Не само евроатлантически, защото и в други страни по света стават пожари, взривове и злодеяния.* Да търсим причините им в дълбоките корени на все-по-комерсиалната и милитаризирана цивилизация, в която "човек е изгубил душата си" (както писа професор Теодор Розак в книгата си When the Wasteland Ends).

Пожарът в парижката “Света Богородица” и взривовете на катедралите в Шри Ланка може да са ехо на други великденски злодеяния, един от прототипите на които е

взривяването на църквата "Света Неделя" в София, извършено на 16 април 1925 г. от крайнотерористични комунисти. Също така "демократичните" клинтъНАТОвски бомбардировки на болници, училища, мостове, църкви и манастири в Белград, Нови Сад, Ниш и други градове на Югославия - от 24 март до 10 юни 1999 г., 78 дни бомбардиране! И цинизмът, изписан върху бомбите на американските самолети: "Нашият подарък за вашия Великден!" Нещо като "майната му на православието!" - цинизъм, изречен от един български атлантически ястреб. И всичко това остава ненаказано - липсата на възмездие за вандалите причинява нови вандалщини. И какво се промени към добро, към мир на Балканите от това, че в предизборната си кампания Доналд Тръмп каза: "Бомбардирането на сърбите беше голяма грешка. Сърбите са много добри хора. За съжаление администрацията на

Клинтън им нанесе доста злини,

както и на целите Балкани, от които направиха хаос".

И какво ще се промени към добро, към мир в света, на Балканите и в Черно море от това, че президентът Тръмп написа в Twitter: "So horrible to watch the massive fire at Notre Dame Cathedral in Paris. Must act quickly!" Президентът Макрон каза: "Тъжен съм тази вечер, като виждам тази част от нас да гори".

Ще спрем ли да увреждаме живите същества и храмовете? Или ще продължаваме да сме вандали, запита Томас Едиcън.

* През 1994 г. в Руанда за 100 дни бяха убити около един милион човешки същества. В източната суданска провинция Дарфур през 2003 г. - над 200 000. Дано сега да бъде разбран призивът за мир в Судан, отправен от целувките на папа Франциск по краката на южносудански политици.