Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кошлуков храни дъщеря си Алис.
Кошлуков храни дъщеря си Алис.

Човекът, който отказа да е лампа на царя, днес има шанса да докаже, че е достоен да е първи в националната телевизия

“Когато от християни станат поклонници на Великден, защото е удобно. Някакви поклонници някъде на майната си, съжаляваме естествено, но няма страшно, всичко е точно. Не са убити християни от фанатици, живеем си в мир и любов, няма радикален ислям, няма проблеми.

Даже думата християнин вече не могат да произнесат.

А Великден следващия път ще е Яйченият пролетен фестивал.

И ще се окаже, че е сблъсък с радикални вегани, които протестират срещу яденето на яйца.

Дъното!”

Това е един от последните постове във фейсбук на Емил Кошлуков. В него се възмути, че Барак Обама, Хилари Клинтън и други либерални световни лидери осъдиха атаката в Шри Ланка. Винаги реагира спонтанно, не си мери много приказките. И към него реакциите са такива - от “Осанна” до “Разпни го”.

Понеже е убеден християнин, Кошлуков знае, че е грях да се прави дори най-малка асоциация с библейски сюжети. Затова ще кажем просто, че за него възгласите са диаметрално противоположни, но никога безразлични. Фейсбук прегрява от коментари по негов адрес. Освен от футбол и от жени българинът май най-много разбира от това за какво става Емил Кошлуков и за какво - не.

Вероятно единственият момент от биографията на Кошлуков по отношение на който народът ни не е бил разделен, е, когато пресният и.д. шеф на БНТ е студентски лидер на промяната и участник в Кръглата маса в зората на демокрацията. Тогава, хайде да не са 100%, но поне 90% са фенове на Кошлуков. Особено момичетата.

След като заминава

да учи в САЩ,

образът му се обвива

в тайнственост

Но тук се появи въпросът: “Как па точно тоя го пратиха? Защо не мен?” Вероятно отговорът е прост като боб или сложен като фасул, както казваше покойният ми учител по солфеж в музикалната школа на Михайловград - другарят Георгиев, и би звучал приблизително така: “Ами защото, докато Кошлуков първо е търкал затворническите нарове в името на демокрацията, а след това пак в нейно име е повел младежите по митинги и демонстрации, ти най-вероятно си лежал у вас под юргана и си ги гледал тези събития в най-добрия случай по телевизора.” Разбира се, има и такива, които са се хвърляли по сините площади, но не са заминали за Америка. Те са сред най-ожесточените критици на Кошлуков. Един от тях - Борислав Виларов, тези дни се възмути колко бил “платен” новият шеф на БНТ. Като го питах кой го е купил - да извади документ, фактура или поне заемна бележка, не можа да ми каже. Написа, че е бил “пратен” на обучение в Америка. И докато се чудех защо пък това да е грях, слава богу, на стената ми във фейсбук се присъедини синята звезда и мой градски г-н Петко Симеонов, та да обясни на Виларов кои български спомоществователи зад океана са развързали кесията, за да се изучи Емил в Америка.

Но на мнозина пак не им се вижда чиста тая работа, защото Кошлуков пък всяка година кара по един месец в Щатите. А той ходи, защото там живее дъщеря му Алис.

Личният живот на Кошлуков е обвит в мистерия. Съпруга няма, нито се е показвал скоро с гадже. Само пуска от време на време във фейсбук свои (или дочути отнякъде) разговори с момичета, част от тях - наивно сладки, на ръба на художествената измислица, от които обаче все пак става ясно, че чат-пат излиза на срещи. Със сигурност обаче

вече не е оня

бонвиван, без когото

нито едно светско

събитие не минава

Емил Кошлуков влезе активно във вътрешната политика през 2001 г. като депутат на царя. Като легенда се разказва как Симеон Сакскобургготски бил толкова впечатлен от него, че му предложил да му е шеф на кабинета. На което обаче Кошлуков, видимо засегнат от перспективата да е нещо като секретарка, пък макар и на най-важния в момента, отказал с думите: “Ваше Величество, това е все едно да имате компютър и да го ползвате за лампа.” И царят се засегнал. А Кошлуков останал депутат, а към края на мандата - пак с дух на революционер - таралеж и лидер на “Новото време”. 

Емил Кошлуков
Емил Кошлуков

И след като спря да е политик, се оказа, че каузите продължават да му се лепят - вероятно, защото има куража да ги прегърне и да се бие за тях.

Със сигурност Кошлуков допринесе доста за това у нас веднъж завинаги да се отхвърли Истанбулската конвенция. Той никога не би приел джендъра за норма. Широко скроен е, но все пак всяко нещо си има граници, а ние сме православна държава и никакви гревио (по името на комитета, който съблюдава спазването на въпросната конвенция - б.а.) пратенички от Северна Европа с къси коси не може да емисарстват из училищата ни и детските ни градини. И категорично полът не е въпрос на избор. Именно в студиото на “Още от деня” най-напред прозвуча новината, че ГЕРБ ще се откаже от Истанбулската конвенция - 24 часа преди премиерът Бойко Борисов да я обяви официално миналия 14 февруари.

След като преди години

научи гръцки,

в момента Кошлуков

следва египтология

Дори наскоро посети страната на фараоните. Той обаче няма навика да показва къде е бил и какво е правил. 

Кошлуков не е роб на суетата - когато преди почти 2 г. се кандидатира за генерален директор на БНТ, не се направи на обиден, след като СЕМ предпочете Каменаров. Независимо че според медийни експерти на изслушването на концепциите се е усетило от всички, че именно Кошлуков има най-интересната визия. И няма как да е другояче, след като цял живот гледа у дома си американска и всякаква друга телевизия.

На него са му ясни всички формати и тенденции, а също - какво искат зрителите. Доказателството - след като през 2017 г. стана програмен директор на БНТ1, рейтингът и шерът (пазарният дял, б.а.) на обществената телевизия скочиха. И това е трайна тенденция. Е, скочиха му и от “Денят започва с култура”, но Кошлуков изпи и тази горчива чаша.

Сега му се дава шансът да покаже, че ще продължи възходящия тренд и като първия на “Сан Стефано” 29. Ясно е, че не може всички да те обичат. От този факт Кошлуков май не страда изобщо. Важното е да те гледат. И никой да не е безучастен.

Кошлуков като депутат от НДСВ в 39-ото НС през 2001 г.
Кошлуков като депутат от НДСВ в 39-ото НС през 2001 г.

С д-р Желю Желев и Лиана Панделиева на митинга на СДС на 18 ноември 1989 г.
С д-р Желю Желев и Лиана Панделиева на митинга на СДС на 18 ноември 1989 г.