Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Принц Хари и Меган на връчването на награди в Лондон на 7 февруари 2019 г.
Принц Хари и Меган на връчването на награди в Лондон на 7 февруари 2019 г.

Херцозите на Съсекс опитват да станат “африкански крал и кралица” след раждането на първото им дете

Няма да бъда крал, така че мога да правя каквото си искам. Тези думи излизат внезапно от устата на принц Хари преди около 30 години по време на разправия с брат му Уилям. Двете момчета пътуват в кола и се налага майка им - принцеса Даяна, да се намеси, за да потуши шумния спор. Когато се скарва на Хари, принцът ѝ отвръща с въпросното запомнящо се изречение.

Свидетел на случката е личният бодигард на Даяна - Кен Уорф. През последните дни той е желан събеседник от британските медии, тъй като отново много се говори и пише за кавга между двамата братя. Но ако разправиите в детството са можели да останат скрити, нещата сега изглеждат коренно различни. Още повече че след развода на родителите им и ранната смърт на майка им братята винаги се поддържаха и демонстрираха топли отношения.

Или поне така изглеждаше до 21 април, когато на традиционната великденска служба в катедралата в Уиндзор двамата се държаха като непознати. Принцовете не дойдоха заедно, както обичайно правят на празнични събирания на кралската фамилия, и не бяха забелязани да си говорят.

Поведението им

засили подозренията

за разрив,

които витаят от известно време. Допълнително масло в огъня наля и разкритие на “Сънди таймс” в същия ден, че Хари и съпругата му Меган обмислят да се преместят да живеят в Африка след раждането на първото им дете, което се очаква до дни. Според изданието се обсъжда херцозите на Съсекс да бъдат натоварени с международна дейност, която да съчетава представителство на монархията и благотворителност. За автор на идеята се сочи британският дипломат и специален съветник на принцовете по конституционни и международни въпроси Дейвид Манинг.

Източници на “Дейли Телеграф” разкриват, че принц Уилям бил шокиран, когато научил, че е планирано личният му секретар Саймън Кейс да играе ключова роля в обсъждането на африканския план. Според изданието е малко вероятно той да бъде реализиран, но мълчанието на Бъкингамския дворец по въпроса е доста показателно. Най-малкото издава, че

нещо сериозно

се случва между

двамата братя

и макар Хари да е чак шести поред в линията за наследяване на трона след своя баща - принц Чарлз, Уилям и трите му деца, има причини да се мисли по-задълбочено за бъдещата му обществена роля.

Твърди се, че в кралското семейство са обезпокоени от растящата популярност и имиджа на рокзвезди, който Хари и съпругата му постепенно започват да придобиват, и произтичащите от това проблеми.

Чашата преляла с участието на Меган в скъпарско парти в Ню Йорк през февруари, организирано от нейни приятели във връзка с предстоящото ѝ майчинство. След като стана ясно, че за събирането са похарчени около половин милион долара, херцогинята на Съсекс бе подложена на унищожителна критика в британските медии. Не помогнаха нито обяснения, че всичко е платено от заможните ѝ приятели, нито че е летяла с частен самолет. Оттогава някои таблоиди

започнаха да

я наричат

Меган-Антоанета

Сравнението с френската кралица Мария-Антоанета, останала в историята с репликата “като нямат хляб, да ядат пасти”, не бе преувеличено, тъй като в навечерието на въпросното парти херцозите на Съсекс изпратиха туит с призив да не се забравят нуждаещите се, защото 73% от най-бедните семейства, или около 3 млн. британци, не винаги могат да нахранят децата си по време на училищните ваканции.

Затова и сега, когато се обсъжда тяхното преместване в Африка, гласовете против не са малко. Известният водещ на сутрешния блок на британската частна телевизия ITV Пиърс Морган публично попита дали трябва да се харчат милиони на британските данъкоплатци, само за да се държат Хари и Меган далеч от Уилям и съпругата му Кейт. Той иронично нарече херцозите на Съсекс “крал и кралица на Африка” и подчерта, че с влизането си в британското кралско семейство бившата американска актриса е показала склонност да харчи с радост парите на британските данъкоплатци, и то с разточителност, която нито един негов член до момента не си е позволявал. Макар да се омъжи за принц от задните редици за наследяване на трона, Меган го направи с

рокля за половин

милион долара

и на церемония, струваща 40 млн. долара. Ремонтът на новия им дом в имението Уиндзор надхвърли 4 млн. долара. Твърди се, че в къщата са сложени грандиозни камини и стълбища, модерно студио за йога, а по желание на Меган, известна със здравословния си начин на живот, детската стая е боядисана с веган боя с евкалиптов екстракт.

Така че след всичко направено за американската актриса във Великобритания, сега пък да се мисли за африканска мисия, си е чиста проба каприз, смята Морган. Още повече че нито обстановката в Обединеното кралство, нито в Африка, е подходяща за подобни екстравагантни идеи. На фона на икономическите проблеми на Острова заради Брекзит ще бъде трудно да се обясни на британските данъкоплатци защо трябва да харчат около милион годишно за охрана на Хари, Меган и детето им някъде другаде по света. Освен това във Великобритания все по-често се чуват гласове срещу остарелия начин на подпомагане на бедните в Африка, изразяващ се в кампании за набиране на средства чрез снимки на популярни личности, които гушкат черни деца. В резултат британските дарения за африканския континент доста намаляха през последните години. Младите поколения африканци също вече нямат желание да бъдат спасявани по този начин, а искат възможности да учат и работят навсякъде по света, както например могат британците и американците.

Нещо, което Меган и Хари няма как да им осигурят, колкото и голяма да е тяхната популярност. Но дори африканската им авантюра да има някакъв успех, рискът това да бъде тълкувано като нова форма на британско колонизаторско поведение е много голям, особено на фона на предстоящото излизане от ЕС и търсенето на нови бизнес съюзници. А и не е изключено тяхната нова роля да окаже и допълнителен сериозен натиск върху принц Уилям, нещо което уж се цели да бъде избегнато с преместването на херцозите на Съсекс в Африка.

Защото въобще не е трудно да се проследи как и в момента те отнемат вниманието от семейството на бъдещия британски крал. Буквално часове преди Уилям и Кейт да публикуват в социалните медии снимки за първата годишнина на третото си дете, както традиционно отбелязват рождените дни на наследниците си, в профила на Меган и Хари в инстаграм бяха пуснати впечатляващи фотографии от дивата природа, направени лично от принца. Никой не прие това като щастливо съвпадение, тъй като и за широката публика е ясно, че в кралската фамилия има много пиар специалисти, които прецизират информациите за членовете ѝ. Целта е всички да изглеждат като част от екип, който работи единствено и само в името на короната. Откакто обаче Меган се омъжи за Хари, в тази привидна цялост започнаха да се появяват пукнатини. Някои го отдават на артистичното ѝ минало, други на

бунтарския ѝ нрав,

който, изглежда,

много допада на

нейния съпруг

Появяват се и сравнения с покойната Даяна, наричана “принцесата на народа”. Но според журналиста Пиърс Морган подобни паралели между двете са смехотворни. И то не само, защото шансовете на американката някога да стане кралица са нищожни, а защото тя се държи доста съпернически по отношение на конкурентите си в кралското семейство, което Даяна не е правила.

Твърди се, че Меган успяла да разплаче съпругата на принц Уилям – Кейт, още в първите дни, докато заедно живееха в двореца Кенсингтън, а напоследък двете въобще не можели да се понасят. Че Меган е труден характер, показват и оставките на няколко дългогодишни служители на кралската фамилия, които бяха приели да работят за нея. Но както знаем от самия Хари, това, което Меган иска, това и получава, отбелязва Морган. Според него двамата са осъзнали, че ще е загуба на време да се съревновават със семейството на Уилям и затова опитват да създадат своя алтернативна версия на британската монархия на друг континент, където без проблем да се перчат.

Изборът на Африка въобще не е случаен. Много е лесно Меган да бъде припозната от местното население като своя заради африканските ѝ корени. Освен това и тя, и Хари са участвали в различни благотворителни мисии там и преди. Различното сега е, че очакват да бъдат натоварени и с някаква нова международна роля от британската корона, което прави мисията им опасна. Плановете са първоначално

да прекарват по

4 месеца годишно

в Африка,

като списъкът на държавите, в които биха отседнали, се оглавява от Република Южна Африка и Ботсуана. Окончателно решение по въпроса се очаква да бъде взето догодина. Тежката дума, разбира се, ще е на кралица Елизабет Втора. Според източници от Бъкингам в миналото тя много бързо се е справяла с подобни ситуации на напрежение между членове от кралската фамилия, но явно напредналата възраст и наближаващото време да отстъпи трона си казват думата.