Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КОНСТАНТИН КАМЕНАРОВ
КОНСТАНТИН КАМЕНАРОВ

Затова, че сме работили заедно, много достойни хора ми казаха: “За мен беше чест!”. Няма да го забравя, докато съм жив

- Г-н Каменаров, съжалявате ли, че се наложи мандатът ви да бъде прекратен предсрочно?

- Не съжалявам за секунда за това, което се е случило. Мога да съм само доволен и щастлив за това, което ми се случи, без да имам въобще предвид мандата и неговото прекратяване.

- Сигурно имаше още доста неща, които да свършите.

- В БНТ има неща, за които със сигурност един човешки живот не стига, за да се свършат от когото и да било. Има много какво да се върши там и много хубави неща, които да се свършат. Надявам се да се случи тъкмо това.

- Очаквахте ли, че ще се стигне до такава развръзка с делото?

- Няма да коментирам нищичко по делото ми, защото продължавам, може би наивно, да смятам, че това мое дело е частен, личен проблем. Това, за което съжалявам истински, е, че

по толкова лош начин с

такава липса на всякакъв

вкус това беше

прехвърлено върху

една кампанийка

да се говори така. Но продължавам да напомням, че това е частен въпрос, личен. Моето пълно убеждение е, че този казус няма нищо общо с телевизията, което, надявам се, поне мъничко да е проличало.

- Имаше конспиративни теории, че чрез това дело някой се опитва да ви “държи” или пък било начин Кошлуков да влезе в управлението на БНТ. Така ли е?

- Това според мен са евтини разсъждения на комплексирани хора. Даже не ми се и коментира. Глупости, глупости. Някой ще ме държи... Едно от нещата, които станаха ясни, мисля си поне, е отговорът на въпроса чий човек съм. Пределно ясно стана.

- Чий човек сте?

- Ничий. Ние сме доста комплексирани хора и това е едно от нещата, които много ме огорчават не само за телевизията, а изобщо. Винаги търсим и намираме телето под вола. То го няма.

- Делото се отлага няколко пъти, защото вие бяхте в международни командировки. Това адвокатски трикове ли бяха?

- Не.

Отиването ми в Брюксел

е обикновена глупост

от моя страна

и недоглеждане. Не ми е хрумнало. Святата истина е тази, кой каквото ще да си мисли и говори. Мама, бог да я прости, казваше: “Нещата, моето момче, си имат имена в този живот и е хубаво те да бъдат ползвани”. Да, може би е глупаво, наивно от моя страна, давам си сметка, че това е предизвикало всичките тези реакции, които са подразнили достатъчно количество хора, но това, което, разбира се, се изпуска от голямата картинка, е, че аз не отидох в Брюксел, за да си купувам имоти. Бях там на работа. На всеки, който не е бил в Брюксел, непременно трябва да му се каже, че това не е най-ласкавото място на света, не е луксозно да отидеш там. Бях там на работа.

- Отрази ли се това дело на личния ви живот, на отношенията ви с близки и приятели?

- Не. С хората, които са ми близки, обичат ме и аз ги обичам, естествено, че не се е отразило по никакъв начин. Не беше много красив начинът, по който се експлоатира това нещо. Няма да влизам в тъпи съобщения как децата ми не заслужават да четат тъпотии за баща си. Виж, това е част от играта. Човек просто трябва да има достойнство и позиция и това са част от нещата, за които претендирам. И чест и морал.

- Заради това ли подадохте оставка?

- Естествено. Така се прави. Пак да кажа извън клишетата за етика и морал - това се нарича отговорност. Никой от нас, който и да е, не е по-голям от БНТ. Мога да говоря само за телевизията, защото това е любопитното, а не аз. Така че нямам една секунда право да си позволя някакви проблеми - верни или не, които, така напоително и дебело тиражирани, да влияят върху медията. Тези хора, които работят там, са истински достойни и прекрасни и не заслужават всичкото това нещо. И това е отговорът. Подаваш си оставката и толкоз.

- Заедно с вашата още две оставки много бързо бяха подадени - на Валери Запрянов от управителния съвет и на Гергана Паси от обществения. Как ще ги коментирате? И ще има ли още?

- Няма да коментирам нито тези, нито други, ако има. Това е въпрос на личен избор. Оставката е личен акт. Ако не знаеш,

и Хилда Казасян си

подаде оставката от

обществения съвет

на телевизията.

- Всички те са солидарни с вас и вашето управление, така ли?

- Солидарни не смея да кажа, но са хора, които имат позиция и я изразяват. Най-малкото мога истински да се полаская от това, че са хора, дошли заради мен. Но това е нещо, с което мога да луксознича само пред себе си и да се чувствам по-щастлив.

- Кой ще влезе сега в управителния съвет?

- Не знам, но това не е чак толкова спешно. Има достатъчно и кворум, и хора, за да могат да се вземат решения. Това впрочем вече е проблем на Емил Кошлуков.

- Какво ще кажете за избора Емил Кошлуков да ви наследи на поста, макар и временно?

- Стискам му палци и му пожелавам успех.

- В ефира на БНТ той каза, че ще продължи да работи по вашата концепция. Какво от нея успяхте да изпълните?

- Ако позволиш да изляза от концепцията, защото едва ли мога буквално да кажа какво и как се е случило. Но това, което си мисля, надявам се, мечтая си да е станало видимо, е, че тази телевизия се събуди, става прекрасна за гледане. И това е, което който и да е трябва да прави оттук насетне. Не защото е моята концепция, а защото това е смисълът. Иначе няма смисъл да съществува тази телевизия, както и която да е.

БНТ е много специфична и много относително странна на фона на пазара. Тя е съвсем различен модел медия. Единствената, която си позволява и е редно да

прави неща, които никой

друг търговски оператор

няма да направи

Може би е обяснимо и нормално, но това я прави истински различна, друга, алтернатива на каквото и да е друго телевизионно. Това, с което съм горд, е, че се съживи. Заговори се отново за БНТ.

- Кои са нещата, с които се гордеете най-много в БНТ?

- Гордея се с това, че се оказахме една група будители, събудихме я. Всяко едно от нещата, които сме правили, е било решавано, говорено и мислено много. Това, с което много се гордея, е, че имах хора около мен, които мислят по този начин. Има и още нещо - това, че хората в телевизията ми се довериха по някакъв начин и се обичаме, защото сме от едно и също котило. Иначе конкретните неща са ясни.

- Много хора от БНТ изразиха съжаление, че си тръгвате, други разказват колко лесно се общува с вас, как не поставяте никаква дистанция между вас и другите, как изслушвате всеки. Що за ръководител сте?

- Аз съм един от тях. В този период съм бил на онзи стол.

Те ми вярват, това е

прекрасната новина

Радвам се, че никога с нищо не съм ги излъгал, защото така не се работи с хора - с лъжи, отсъствие, дистанция. Нагледали сме се на това, наиграли сме се на такива неща.

- Какво не успяхте да направите в телевизията?

- Да извоювам повече пари, защото тя има нужда само от това. Има едно шантаво публично схващане как седят там едни хора и трошат народна пара. Абсолютно е прав всеки, който казва, че плаща заплатата на когото и да било от телевизията, но нещото, което не успя да се състои за този малък период, е това да е гордост и радост. Да, ние всички плащаме тези заплати, но има смисъл. Защото има нужда от такава платформа, от такова отношение към държавата и света, каквото само БНТ дава.

- Какво ще правите оттук нататък?

- Ще си почина. Буквално, физически. Аз съм човек, който обича да спи до късно, а в последните няколко месеца се будех между 6,30 и 7,30 сутрин, което е остро нетипично за мен. Защото някаква мисъл ми е влязла в главата, но е нормално. Ще си почина, а след това, да е добър господ,

дето се казва, няма

да си остана домакиня

- Предвиждате ли да останете на някаква позиция в БНТ, или ще търсите нещо друго?

- Не съм мислил по този въпрос. Има пределен брой неща, които аз умея. Човек трябва да бъде честен със себе си и със света в това отношение. Със сигурност ще правя нещо от нещата, които умея, но не мога да кажа в момента какво е, прекалено рано е.

- Съпругата ви - тв водещата Радина Червенова, остава ли в телевизията?

- Радина е много достоен и голям човек, така че това е лично нейно решение и то не зависи по никакъв начин от мен. Тя ще си прецени.

Впрочем измежду многото неща, за които съм истински щастлив и горд, е, че тази оставка си струва дори само заради това едно немалко количество достойни хора да ти се обадят и да ти напишат: “За мене беше чест!”. Ето това е нещо, което няма да забравя, докато съм жив.

CV

Константин Каменаров е роден на 31 юли 1964 г.

Завършва медицина, но никога не практикува.

Започва като репортер в БНТ в началото на 90-те години на миналия век.

През 1999 г. за близо четири месеца е говорител на правителството на Иван Костов. След това става говорител на мобилния оператор “Мобилтел”.

От 2011 до 2013 г. е оперативен директор на БНТ.

Между 2013 и 2017 г. работи като консултант и лобист към компанията Ernst and Young.

На 23 август 2017 г. е избран за генерален директор на БНТ. Мандатът му започва на 1 септември същата година.

На 24 април 2019 г. мандатът му е прекратен предсрочно, след като Софийският градски съд потвърждава присъдата му за шофиране в нетрезво състояние.