Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От август лекарите от ТЕЛК издават решенията за инвалидност по нови правила.
От август лекарите от ТЕЛК издават решенията за инвалидност по нови правила.

Орязаните са с 62,5% повече в сравнение със същия период на 2017 г.

1370 инвалиди са загубили правото си на пенсия, защото по новите правила на ТЕЛК им е намален процентът на увреждане и са паднали под 50%, който е минималният за получаване на инвалидна пенсия. Това е станало само за последните четири месеца на 2018 г., показват анализи на Националния осигурителен институт.

От септември до декември 2018 г. 1370 души са останали без пенсия след преосвидетелстване по новите правила. В сравнение със същия период на 2017 г., когато важаха старите правила за освидетелстване, хората, които са лишени от пенсии, са се увеличили с 62,5%.

За последните три месеца на 2018 г. по новите правила на телковете е намален броят на хората с възстановени след преосвидетелстване пенсии, показва още анализът на НОИ. Общото намаление е с 8,3%, като най-малко е за хората с инвалидност от 50 до 70,99%.

Пенсионерите, при които срокът на личните им пенсии за инвалидност е изтекъл и не се плащат са намалели с около 12,5%.

Анализът на здравното министерство показа, че 8% от хората с увреждания са ощетени, като им е определен по-нисък процент инвалидност. Това е и причината да се предложи нова формула, която в момента се обсъжда. Тя предвижда събирането на процента на болестите да се прави, когато поне две от уврежданията дават над 50% инвалидност.

Всички хора, които са получили по-нисък процент на увреждане от ТЕЛК след август миналата година, да могат отново да преминат през комисиите, но след като се промени приложението с видовете заболявания и процентите към тях, предлагат от представителните организации на хората с увреждания. Те искат и за част от болестите да се дават по- високи проценти.

Лекарите от ТЕЛК пък предлагат от наредбата да отпаднат състояния и заболявания, които практически не инвалидизират, като например бъбречнокаменната болест, или пък тези, проявяващи се с напредването на възрастта.

В момента събиране на заболявания за по-висока оценка е възможно, ако водещата диагноза дава над 80 на сто, а следващите над - 50%.

Пенсионерите с водеща пенсия за инвалидност са 517 743 към края на миналата година. Тези с водеща социална пенсия за инвалидност пък 50 948. Разходите за пенсии на хората с увреждания са били 1,8 млрд. лв.

9,45 млрд. лв. са отишли за пенсии през миналата година. Броят на пенсионерите е бил 2 158 047 души, а средната пенсия - 364,32 лв.

20 милиона лева за санаториум на болни

Държавата е платила близо 20 млн. лв. през миналата година за профилактика и рехабилитация. От програмата са се възползвали 46 480 души, показва бюлетинът на НОИ.

Близо 35 хил. души са страдали от заболявания на опорно-двигателния апарат. На второ място се нареждат оплакващите се от заболявания на периферната нервна система - общо 9527 души. Едва 23-ма са лекували кожни заболявания.

Най-често на санаториум ходят хората над 51-г. – 66,66% от всички, които са ползвали услугата. Следва групата на хората между 31 и 50 г. - 31,6%. Най-малко са тези под 30 г. - едва 1,38%.

Близо 2/3, или 28 796 от всички участници в програмата, пък са жени.

През тази година програмата стартира на 28 март, като се предвижда държавата да плати санаториума на 45 000 българи. Хората с платени осигуровки, имат право на до 10 дни рехабилитация. Държавата плаща до 4 основни диагностични и терапевтични процедури дневно. Освен това дава и 7 лв. за храна, нощувката пък се поема до 18 лв.