Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЕМИЛ КОШЛУКОВ
ЕМИЛ КОШЛУКОВ

Три бързи оставки в телевизията - освен Константин Каменаров си тръгват Валери Запрянов от управителния съвет и Гергана Паси от обществения

След почти 2 г. на поста (от 23 август 2017 г.) Константин Каменаров вече не е генерален директор на БНТ и мястото му бе поверено на Емил Кошлуков за следващите 3 месеца. Това гласува Съветът за електронни медии вчера, след като в 9,30 ч в деловодството му е била внесена оставката на Каменаров.

Заедно с нея е била депозирана и оставката на Валери Запрянов, член на Управителния съвет на БНТ. “Това е мой морален дълг. Поканен съм от генералния директор и смятам, че трябва да си тръгна с него. За втори път напускам БНТ по същата причина. През 1996 г. си тръгнах заради Иван Гранитски. Коко (Каменаров - б.а.) имаше страхотна концепция и се радвам, че успях да работя за нея”, каза Запрянов пред “24 часа”.

Два часа преди оставките и Гергана Паси обяви във фейсбук, че, солидарна с Константин Каменаров, напуска Обществения съвет на телевизията и публикува писмото, което е пратила до БНТ. (Виж в карето долу.)

СЕМ гласува единодушно оставката на Каменаров, която той подава два дни след решението на Софийския градски съд, че потвърждава присъдата му за шофиране в нетрезво състояние. И петимата членове - София Владимирова, Бетина Жотева, Ивелина Димитрова, Иво Атанасов и Розита Еленова, бяха на мнение, че е взел добро решение сам да си тръгне. В противен случай те трябваше да прекратят мандата му, тъй като осъдителната присъда го прави несъвместим с поста. В срок от 3 месеца СЕМ трябва да обяви конкурс за генерален директор на БНТ.

КОНСТАНТИН КАМЕНАРОВ
КОНСТАНТИН КАМЕНАРОВ

Пак по закон съветът бе длъжен веднага да избере временен генерален директор на медията, тъй като след приетата оставка тя остава без ръководство. Ивелина Димитрова предложи и двете решения - за оставката и избора, да бъдат отложени с няколко дни, за да се потърсят още потенциални кандидати за поста. Повод за това се оказа фактът, че почти всички кандидати, с които от СЕМ са разговаряли, са отказали.

“Всички се обединихме около това, че заместникът трябва да е човек от телевизията, тъй като предстоят напрегнати дни за медията - след два дни започва предизборната кампания за европейските избори, малко след това е посещението на папата”, обясни Димитрова.

Още в понеделник вечерта, след като научават за потвърдената присъда, в СЕМ се събират на оперативно заседание, след което започват да разговарят с доста голям списък от хора, за да търсят заместник на Каменаров.

“Тези личности и сега са на важни позиции в телевизията и не беше ясно какво ще се случи, ако те бъдат оголени”, каза Димитрова. Някои са отказали по лични причини, други - защото наистина предстои много работа и е важно да са там, където са в момента.

Сред обсъжданите имена в медийните среди бяха Уляна Пръмова, Валери Запрянов, Василена Матакева, Симеон Касабов. На заседанието обаче имена не бяха споменати, тъй като никой от тях не е дал разрешение за това.

“Само Емил Кошлуков изрази съгласие пред съвета да поеме поста на временно изпълняващ длъжността”, каза Розита Еленова.

С три гласа в негова подкрепа Кошлуков беше избран да управлява временно БНТ. Иво Атанасов гласува “против”, Ивелина Димитрова - “въздържал се”. При наличието на мнозинство и реален избор предложението за отлагане на процедурата отпадна.

Емил Кошлуков встъпва в длъжност веднага. “Няма да има промени, няма и закога, работата продължава”, каза той пред “24 часа”.

А в предаването, което води по БНТ - “Още от деня”, обяви, че слиза от екрана, тъй като не е редно вече да е лице на публицистиката особено преди избори.

СЕМ прие и оставката на Валери Запрянов. Изненадващо най-много време съветът отдели да обсъжда новия си председател, който се избира всяка година измежду 5-имата членове. В крайна сметка всички единодушно гласуваха София Владимирова да остане на поста за трети пореден мандат.

Гергана Паси: Чест е за мен,

че бях част от “гражданската

квота” на управление

ГЕРГАНА ПАСИ
ГЕРГАНА ПАСИ

В 7 ч сутринта в сряда, 24 април, Гергана Паси публикува във фейсбук писмото си, с което обявява, че напуска Обществения съвет на БНТ, солидарна с Константин Каменаров. Ето текста:

Писмото, с което тази сутрин напускам Обществения съвет на БНТ. За мен беше чест!!!

Уважаеми г-н Генерален директор,

Скъпи Коко,

Колеги,

С настоящото писмо обръщам внимание, че съгласно член 9 от Правилника за дейността на Обществения съвет краят на нашия мандат съвпада с края на мандата на генералния директор на БНТ, по чието предложение всеки един от нас имаше свободата и удоволствието да е част от “гражданската квота” на управление на националната телевизия.

Моля настоящото писмо да се третира като едностранно заявление от моя страна за напускане на състава на Обществения съвет ведно с г-н Каменаров.

Надявам се нашият орган да се е справил поне частично с ролята си и да е съдействал ефективно за издигане авторитета на БНТ като обществена телевизия.

Използвам случая да поздравя генералния директор и целия професионален екип на БНТ за успешните проекти, които, макар и да потъваха в общия шумов политически фон, промениха и модернизираха визията на обществената телевизия!

С уважение и признателност за колегиалното партньорство

Гергана Паси