Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Само с активна регистрация може да се отървем от фантомите в списъците

На всички избори си говорим за мъртви души и сега за европейския вот няма да ни се размине. Затова е добре веднъж завинаги да се кажат точните числа, защото с тях много се спекулира, битуват митове и легенди и някои хора имат много грешни представи.

Да започнем първо с това колко са българите на Земята. Тук също има най-различни числа, затова ще кажа колко сме точно - българите сме 8,4 милиона. Това са българите, които имат постоянен адрес в България и имат документи, че са българи.

Двете неща са свързани - не може да сте български гражданин и да нямате постоянен адрес в страната.

Може да не сте стъпвали никога в нея, но трябва да го имате. Ако сте роден в чужбина и сте записан като български гражданин, за постоянен адрес пишат този на вашите родители или на някакъв изобщо адрес. Затова има по 6000 българи на един адрес - това са примерно българи, които идват от Македония, никога не са живели в България, но са получили документи и тук ги записваме на някакъв адрес.

Да повторим - 8,4 млн. българи. От тях малко по-малко от 7 млн. са на територията на страната - на тия свещени 111 000 кв. км. За удобство ще ги смятам, че са 7 млн. Това автоматически означава, че извън страната има 1,4 млн. българи.

Нека да видим от тази бройка - 8,4 млн., колко са избирателите - хората над 18 г. Тези хора се разпределят по следния начин. В страната има 5,75 млн. българи над 18 г. Вижда се, че доста сме паднали надолу - по едно време бяхме 6 млн., а сега сме 5,75 млн. В чужбина има 1 млн. избиратели - това са хората над 18 г.

Това са числата. И затова, когато примерно гласуват 3,6 млн. души, колкото бяха на предишните парламентарни избори, за да се премери истинската избирателна активност, е редно да се раздели на 5,8.

Колко са общо избирателите - към 5,75 млн. в страната добавяте 1 млн. от чужбина и се получават общо 6,75 млн. души. Това са българските избиратели в страната и в чужбина. И в списъците излизат толкова - да ги наречем условно 6,8 млн. души са в списъците.

Понякога списъкът излиза с почти 7 млн. по простата причина, че към този основен списък се прибавят гласувалите в чужбина, които са някъде към 150 000. Но тези хора всъщност присъстват на две места - веднъж излизат в списъците за страната, защото имат тук постоянен адрес, и втори път - добавят ги в списъка. Внимателният анализ показва, че бройката продължава да е 6,75 млн. за всички български избиратели. От тях 1 милион в чужбина, в страната - 5,75 млн. Това са числата.

ЦИК няма друга възможност освен да работи с база 6,75 млн. души, когато смята избирателната активност. Защото това са хората, които излизат в списъка - всеки път при национални избори излизат към 6,9 млн.-6,8 млн.

При местните избори излизат по-малко, защото в списъците са само хората с настоящ адрес в страната. На европейските и на българските парламентарни избори ще излязат 6,75 млн. избиратели. Това е базата.

Тези имена на българи, които са в чужбина, ние ги наричаме фантоми. Почти всички от тях са българи в чужбина. Те не са тук, но излизат в списъка, защото имат постоянен адрес, така е по закон.

Дали може да се отървем от избирателите фантоми? Можем, ако има активна регистрация, за която и аз, и мои колеги пледираме през последните 25 г. Ние искаме да има активна регистрация и списъците да съдържат само хората, които реално са тук. Не го правят, защо - нека кажат българските политици.

Сега - ако всички в изборната администрация си вършат работата коректно, фантомите са безопасни, те не могат да гласуват. Но фантомите нанасят една друга вреда - те сриват доверието в изборния процес. Защото хората си казват: Аха, те използват тези имена, зад които няма налични в страната избиратели, и нещо си правят там... И за да убедим хората, трябва да направим актуализирани списъци, които да са само с имената на хората, които са в страната. А който си гласува в чужбина, той там се дописва.

Избирателната активност ще бъде подвеждащо ниска, защото ще делим на 6,75 млн. общо избиратели. Досега е имало три европейски вота - на първия гласуваха 1,9 млн., на вторите - 2,5 млн., и на третите - 2,2 млн.

Повечето анализатори очакват малко над 2 милиона да гласуват. Не казвам процент избирателна активност, защото ЦИК ще го смята на фалшивата база от 6,75 млн. избиратели. Няма как да бъде иначе, защото ЦИК работи с тези списъци.

А що се отнася до машинното гласуване - ето колко ще ни струва то. Ние ще наемем 3000 машини по 2500 лв. всяка - това са параметрите за поръчката. Опитът показва, че гласуват средно по 50 души на машина. Ако тази тенденция се запази, всеки машинен глас ще ни струва по 50 лв. Затова казвам, че България е богата държава.

Анализът е от "24 часа"