Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кметът на Поморие Иван Алексиев. Снимка: Архив
Кметът на Поморие Иван Алексиев. Снимка: Архив

Община Поморие няма да дари 5 хил. евро за възстановяването на парижката катедрала "Нотр Дам" след като общинският съвет отказа да гласува предложението на кмета Иван Алексиев. Вместо да се вадят пари от местния бюджет, ще се призоват гражданите да правят дарение.

Местни парламентаристи бяха раздвоени по докладната на кмета с пари от местната хазна да се подпомогне възстановяването на култовия християнски храм, заради което общинският съвет се събра на извънредно заседание. От 21 души на него присъстваха 14.

Каузата е благородна, но дарението било много личен акт и не трябвало да става с колективно решение, бяха мотивите на съветниците да отхвърлят предложението на кмета. Но обещаха всеки да дари колкото може лични средства и предложиха да се разкрие специална дарителска сметка.

Изненадан от реакцията на съветниците, кметът оттегли докладната си.

"Оценям мнението на всеки един и в случая не искам да поставям присъстващите в неудобната ситуация да избират за или против предложението ми. Аз реагирах в чисто човешки и личен план. Не съм изхождал от нищо друго, а единствено от това да покажем съпричастност към възстановяването на една част от историята на Европа и света. В личен план аз ще направя дарение от собствени средства и се надявам примерът ми да бъде последван. Защото Поморие е град с вековна духовна история, а поморийци са духовно богати хора", заяви Иван Алексиев.