Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Порожанов Снимка: Архив
Румен Порожанов Снимка: Архив

Ако се докаже, че къщата не се ползва по предназначение, ще се връщат пари. Това заяви в Бургас министърът на земеделието Румен Порожанов по повод оставката на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев. Той се оттегли от поста след като гръмна скандал, че къща в Сандански, построена за гости с 380 хил. лв. европейски средства по Програмата за развитие на селските райони, се ползва като лична от него и семейството му за почивка.

"Александър Манолев не фигурира като бенефициент, бенефициент е някаква жена. Анна еди коя си, от фирма "Агротрейд". Не я познавам, а Манолев го познавам откакто е член на Управителния съвет. В конкретния случай има проверка. Това, което на първо четене може да се установи като нарушение е, че къщата не се използва по предназначение", каза Порожанов.

И добави, че Фонд "Земеделие" проверявал всички сигнали за нередности по проектите, включително и на база оценка на риска.

"Имаме 700 къщи за гости. Още навремето се постави темата, че не всички се ползват по предназначение. През 2016 г. качихме от фонда в интернет всички къщи за гости по стария програмен период с информация къде са и как са направени. Първо, за да могат да се ползват от гражданите, и второ - там, където не се използват по предназначение, да се пусне сигнал, за да се провери", обясни земеделският министър. И увери, че в случая с къщата в Сандански процедурите били спазени от подчинените му.

"Фонд "Земеделие" има процедури по договаряне и процедури за плащане. Всяка една заявка се разпределя на дирекцията, която е оторизирана. Там работят над 100 човека. Двама експерти ги гледат независимо един от друг. Изготвят се т.нар. контролни листа, които са изискуеми. След което се изготвя седмичен протокол, който идва за подпис за директора, в случая от изпълнителния директор. Така че, бъдете сигурни, че процедурите са спазени от служителите", заяви Порожанов.