Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жан-Марк Фурние Снимка: KTO Television, Paris
Жан-Марк Фурние Снимка: KTO Television, Paris

Френски поп, който помагал на жертвите от терористичната атака в Париж през 2015 г., се очерта отново като героична фигура и при пожара в "Нотр Дам". Жан-Марк Фурние, свещеник от Парижката пожарна бригада, е спасил венеца от тръни от пламъците в катедралата, съобщи "Дейли мейл".

Той се опасявал, че пожарът ще погълне ценностите на "Нотр Дам", затова решил сам да се увери, че те ще бъдат спасени.

Редакторката на френската католическа телевизионна мрежа КТО Етиен Лорайер заяви, че отец Фурние влязъл в катедралата с пожарникарите, за да изнесе трънливия венец. По-късно тази информация бе потвърдена и от представител на службите за сигурност, който каза за свещеника, че е истински герой: "Той не показа никакъв страх".

Пожарът в световната забележителност от списъка на ЮНЕСКО избухна в понеделник. Огънят бе овладян 12 часа по-късно. 

Отец Фурние влиза и в музикалната зала "Батаклан" в Париж на 13 ноември 2015 г., когато бойци на "Ислямска държава" убиха 89 души с оръжия и експлозиви. Скромният свещеник се моли над труповете и утешава близките на загиналите. "Дадох колективно опрощение, както католическата църква ме е упълномощила", заявява тогава отец Фурние.

50-годишният поп първоначално служи в католически храм в Германия, а по-късно се мести във Франция. Той се присъединява към епархията на въоръжените сили през 2004 г., прекарвайки 7 години с армията по целия свят. В Афганистан участва в засада, в която умират 10 войници. "При първото ми пътуване до Афганистан бях завладян от страх - всичко, което видях, можеше да бъде опасно", каза отец Фурние.

Безценните реликви от "Нотр Дам" са запазени благодарение на образувана жива верига от пожарникарите в понеделник вечерта. Смята се, че венецът от тръни е част от поставения върху главата на Исус по време на разпятието му.

Историята на венеца от тръни

Парижката катедрала "Нотр Дам" е архитектурен шедьовър, но и съхранява безценни съкровища на изкуството и на църковната история.

Докато над 400 пожарникари са се борили да запазят свещените стени, рицарите на Божи гроб в Йерусалим също са в действие. Най-святата мисия на ордена призовава да се спасят свещените реликви на Исус Христос от огнения ад на "Нотр Дам", пише "Билд".

Лудвиг IX (1214 -1270), който заради своето благочестие, бил определян за светец, пренесъл от Константинопол в Париж клонка от трънения венец, гвоздей и парче от Христовия кръст. Той придобил клона от византийски император през 1237 г., което за времето си било нещо необичайно. Императорът обаче имал финансови затруднения и Лудвиг IX успял да откупи венеца и да го занесе във Франция - пристигнал бос в износена роба.

Вярва се, че Христос е носил именно тези тръни на главата си в деня на разпъването на кръста. Като хранилище за реликвите Лудвиг IX построил през 1248 г. параклиса "Сент Шапел", който както "Нотр Дам", също се намира на острова на Ил дьо ла Сите в Париж.

Въпреки това от епохата на Наполеон насам реликвите се съхраняват в пламналата вчера катедрала и са най-ценните съкровища в нея.

Венецът от тръни СНИМКА: Ройтерс
Венецът от тръни СНИМКА: Ройтерс

От 1896 г. Светата корона се съхранява в скъпоценна обвивка от кристал и злато. Всеки първи петък от месеца тя се изнася от светилището и се представя в тържествена процесия и се почита от вярващите.

Все още не е ясно дали гвоздея и парчето от кръста са спасени. Но може да се предположи: Патрик Шове, директорът на църквата, каза, че пламъците не са стигнали до "съкровищницата".

Олтарът

Настоящият главен олтар на "Нотр Дам" е сравнително модерен и е изработен от бронз - 90% мед и 10% калай, най-често срещаната смес, точката на топене при нея е около 1000 градуса. Така че е под въпрос дали олтарът, проектиран от Жан Туре (1916-2004) през 1989 г., е оцелял от пламъците. Според експертите - в сърцето на огъня преобладават температури до 1000 градуса.

Розовите прозорци

Розовите прозорци на "Нотр Дам" са сред най-известните стъклописи в света и са се превърнали в модел за всички розови прозорци на катедрали в Европа. Розовият прозорец в северния трансепт на парижката катедрала, в близост до мястото, от което тръгва огънят, е с диаметър 13 метра.

Маслените картини

Катедралата притежава около 50 картини, наричани "Майските картини". Между 1630 и 1707 г. почти всяка година е дарявана по една от тези маслени творби в голям формат на "Нотр Дам". Те се закачат на 1 май в чест на Дева Мария. По време на пожара 13 от тези картини били окачени в страничните параклиси на църквата. Най-малко две други важни произведения на изкуството са били представени в кораба на катедралата.

Органите

В "Нотр Дам" има два органа. Основният орган на западната галерия е един от най-големите и най-известните в света. Той има повече от 8000 тръби. Някои части са още от 15-и век. Между 2012 и 2014 г. орденът беше реставриран, почистен и възстановен.

Скулптури и статуи

В "Нотр Дам" има 37 статуи на Дева Мария. "Богородица с детето" се смята за една от най-красивите и известни статуи на Божията майка и се намери отляво на модерния главен олтар.

Скулптурите, които разделят мястото за църковния хор от пътеките, също са шедьовър на историята на изкуството. Създадени са между 1300 и 1350 г. от Пиер дьо Шел, Жан Рави и Жан Льо Буайлер. В южния коридор има девет сцени, изобразяващи възкръсналия Христос. Животът на Исус от детството до смъртта е изобразен в северната странична пътека.

Статуите на апостолите и евангелистите от покрива на катедралата миналата седмица бяха преместени за реставрация и оцеляха.

Въпреки, че повечето фигури са направени от камъни, не е ясно все още какво им е причинил огънят...