Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 

 

 

"Писна ми от празници. Загуба на време и вкарване на много пари. Българинът през пет дена иска да има празник. Яде като за последно, купонясва като за последно. После се чудим защо нямаме пари", заявява в характерния си безцеремонен стил Герасим Георгиев-Геро на въпроса как е изкарал празниците. Геро е новият водещ в "Господари на ефира", а хората вече добре го познават от ролята му на Карфиол Петров в "Пълнa лудница: Пренареждане", където се изявява като собственик на телевизия. Преди време артистът водеше и предаването "Горчиво".
Тази година Герасим Георгиев празнува със семейството си, но има малко време за изява на тежките софри. Работата здраво го е притиснала.
"Репетиции в театъра, а сега и изявите ми в "Господари на ефира". Напоследък програмата ми е бетон. Няма лошо. Така е по-добре. Ако на 36 години не бачкам, кога ще се работи. Не работя здраво само за парите. Трябва да ми предложат умопомрачителна сума пари, за да се захвана с нещо, което не харесвам. Слава Богу, съм един от щастливците, които са превърнали хобито си в работа. Парите, естествено, са важни. Лошото е, че театрите са в лошо състояние. Как да живее един артист с 400 лева заплата. Салоните са пълни, хората отново се запалиха по театъра, но заплатите са твърди и много ниски. Сега ще видим тази реформа. Нали влезе от първи януари. Никой от нас, актьорите, не знае за какво точно става въпрос. Раздвижване ще има след април месец. Дано наистина има промяна в нещата. Който играе пред пълни салони, да получава 1000 лева, а който пред 10 човека, да взема триста лева. Нека има повече справедливост", заявява Геро. Той оприличава театралния живот на футболното ни първенство.
"Всеки се стреми от "Заря" (Крушари) да стигне до "Левски" или ЦСКА. Приемам за лична победа успеха ми да стигна до най-добрите в занаята. Работя с наистина добри актьори и това ми позволява да не обръщам внимание на мизерията. Жив късмет си е, че ме поканиха и в телевизията. За "Пълна лудница: Пренареждане" ме избра режисьорът Емил Бонев. Беше обикалял представления, за да търси нови попълнения за шоуто. Един цветен ден ми се обадиха да ми обяснят кога започват снимките. Все пак имах и опит от работата си в "Горчиво"", разказва Геро. Той печели слава с участието си в шоуто, в което брачни двойки показват колко точно знаят един за друг.
"И до днес като отида някъде в провинцията, идват при мен хора и ми разказват, че са участвали в "Горчиво". Предаването беше добро, но някак си не успяха да му намерят място в новата програмна схема. Имам стотици смешни случаи. Идеята беше съпрузите да познават любими храни, цветове и други установени навици на партньора. Подсказването беше абсолютно забранено, но някои семейства искаха на всяка цена да спечелят предметните награди. Едни се пипаха по ухото, други се почесваха по носа. Няма да забравя една жена, която през зъби подсказваше на мъжа си, че са купили нещо си от "Илиянци". Всички я виждаме, а аз я чувам в слушалката на ухото си. Предупреждавам я, а тя с невинна физиономия ми обясняваше, че нищо не е подсказвала. Наложи се да върнем записите и да покажем какви ги върши. Понякога сме заплашвали двойка, че при още един опит да си разменят знаци, ще ги отстраним и ще вземем друго семейство. Учудваща е тази жажда на българите на всяка цена да вземат наградата. Най-готините предавания са ставали с хора, които идват да се забавляват, а не ламтят за пералня или фотоапарат. Предаването беше и едно социологическо проучване за отношенията в българското семейство. Положението е страшно. Липсва комуникация. Проблемите от битов характер, бързането да спасим семейния бюджет и всички други нерви съсипват младите семейства", споделя Геро. Предаването "Горчиво" е на продуцента Къци Вапцаров. Напоследък водещият на култовото предаване "Риск печели, риск губи" сякаш потъна вдън земя. Геро има своя теория за изчезването на Къци от тв небосклона.
"Убиха Къци като телевизионер, като продуцент. Слави го уби. С вицовете си за Къци, с осмиването му, с всичко. Такъв е законът на джунглата - елиминираш, за да си освободиш място. В момента Къци си има студио - там се снима "Кой е по-по-най", има и частна детска градина в Драгалевци. С това се занимава. Няма нищо общо с телевизията, а той е човекът, започнал страшно много предавания. Да не забравяме и бТВ с кое предаване стартира - "Риск печели, риск губи", нали?", продължава актьорът от Сатиричния театър.
"В личния си живот си падам малко борсук. По време на репетиции и работата в телевизията изприказвам толкова много, че у дома ми се ще да помълча. Мъча се да бъда добър баща и съпруг. Бракът винаги е старание и преодоляване на трудности. Жена ми е по майчинство. Да не отваряме темата за децата, че ще се ядосам много. Държавата ни има нулева социална политика. Единственият изход за българите от кризата са терминал 1 и терминал 2 на летището. Не ни дават детски, никой не помага. Не мога да го запиша на ясла. Видяхте ли как спяха по колите, за да се редят на опашка. Тия дни съм полудял на тази тема. Държавната ясла е 60 лева, а частната е 600. Чудя се дали не сервират на децата в златен поднос. Твърде много е тази сума. Накрая ще трябва да се редя и аз с колата пред яслата", ядосва се Герасим Георгиев. Той е бесен, че компютър решава кое дете ще влезе в яслата или детската градина и кое не. Според неговите проучвания безработните родители имат предимство пред работещите.
"Тази система е откровено тъпа. Дава предимство на безработните. Те си дават детето на ясла и после цял ден щракат с пръсти. Работещите ще трябва да правят фокуси, за да има кой да им гледа детето. Най-добре е ромското малцинство. Той получава помощи, жена му също, имат и пет деца и си докарат хилядарка от въздуха. А другите се спукват от работа и не могат да докарат тази сума."
В "Пълна лудница: Пренареждане" той играе тв босът Карфиол, който е събирателен образ на всички елементарни и долни страсти в тази държава.
"Не мога да отрека, че се интересуваме от рейтинга на предаването. Ниски ли са цифрите, ще ни кажат "чао". Доколкото знам, с всяка изминала серия вдигаме рейтинга. Добре е, че ни преместиха в сряда, защото тогава хората са си у дома и могат да ни гледат. В събота всички празнуват", убеден е Геро. Той е доволен, че в предаването могат да бъдат осмивани образи, които ни засипват с демагогията си.
"Сякаш живеем ден за ден. Така и не видях някой да предложи по-дългосрочна доктрина за развитието на държавата. Никой никога не се престраши да говори за култура и да предложи идея как да се развие духовността. За Вежди Рашидов не знам какво точно да кажа. Според мен управлява едно министерство. Няма факт, който да каже дали нещо добро или лошо е направил. Не виждаме управляващите в театрите. Никой не идва да пита актьорите какво мислят, от какво се нуждаят, кои са най-належащите за решаване проблеми. От време на време ни залепват на таблото някоя заповед и ти не знаеш кой я е взел и откъде му е хрумнала. Трябва решителна реформа в цялата държава. По-смело да се действа, като ампутацията. Тръгнем нанякъде, и някой изреве. Веднага връщаме назад. После нещо друго опитаме и отново има кой да се оплаче. Естествено, веднага се бие отбой. Така не може да стане", убеден е артистът от Сатиричния театър. Той още като студент във ВИТИЗ е избран да води предаването "Монополи" по националната телевизия.
На 22 години, когато останалата част от връстниците му само могат да мечтаят да стъпят на театралния подиум, Гeро вече го разпознават по улиците.
"Млад бях и ми се завъртя главата. Доста си бях повярвал. Мислех си, че едва ли не съм скочил до небесата. В момента, в който това се случи, и "Оня отгоре" веднага ми заби шамар и ме изпрати долу на земята. В крайна сметка хубаво стана. Казах си: "Пич, какво правиш?" Затова и сега известността нито ме блазни, нито ще си повярвам. Ако искам нещо да кажа, ще го кажа от сцената на театъра, няма да занимавам всички със себе си. Светските събития са пълна загуба на време. Виждам единствено едни празни хора, които си говорят за празни неща. Последното светско парти, на което отидох, беше голяма простотия. Чудя се как издържах и час", продължава Геро.
Преди да се захване с воденето на "Господари на ефира", Гeро е чест "гост" в предаването. Повечето му изпуснати реплики в "Горчиво" влизат в сценариите на комедийното шоу.
"Бил съм от двете страни на барикадата. И не мога изобщо да си обясня поведението на тези колеги, които се сърдят и нацупват на това, че грешките им са осмети в национален ефир. Аз и за секунда не съм се разсърдил на коментар на "Господари на ефира" по мой адрес. Това все пак е неразделна част от професията, защо да го правиш на въпрос. Дори в последния сезон на "Горчиво" често спорех с Къци Вапцаров да не режем грешките и гафовете. Това прави едно предаване живо, друго всичко е някакъв монтаж", продължава Гeро. Пред себе си той има показателни примери като осмиването на гафове - носи позитиви и слава.
"Погледнато реално, кой е професор Вучков, ако не беше "Господари на ефира". Коя е депутатката Калинка, ако не беше "Господари на ефира". Професорът нали е широкоскроен човек. Защо не приеме шегите като черен пиар, а се сърди? Ако не са "господарите", телевизия Скат кой ще я гледа. А половината водещи станаха национални герои. И все пак се оплакват", продължава Геро. Той не крие, че работата му в новия дует с Малин Кръстев има трески за дялкане.
"Всяка двойка водещи си има собствен стил. В момента трябва да намерим стила на водещи и общата шега. Първите пет - шест предавания напипваме, търсим. Правим гафове непрекъснато. Но няма как иначе, това прави едно предаване живо и раздвижено. Не само у нас е така, такъв е и световният опит. Няма да забравя едно предаване на Андриано Челентано. Водещият излезе на сцената, бендът засвири, а той започна да пее фалшиво. Той спря песента, каза: "Извинете, пея фалшиво", след което бендът засвири отново. Предаването беше на запис. Могло е тази неприятна случка да я изрежат хиляда пъти и да я монтират наново. Но са избрали да остане така", обяснява Геро. Той си има собствено мнение и относно риалити форматите, които заливат родните телевизии от години.
"Винаги и отвсякъде се прокрадва един Бай Ганьо в родните риалити формати. Това не са качествени неща. Дори когато откупят правата, рядко го правят както трябва. Лично на мен много ми се иска повече да няма нито една подобна глупост. Вътре се набляга на най-долните страсти. Фен съм на програмите в други държави, но не и у нас", обяснява Герасим Георгиев.

 

"Правим го в дупето" е истина

 

ЕДИН от най-смешните моменти в телевизионно предаване, който вече се разказва като виц, се оказва истински момент от предаването "Горчиво". Водещият Геро пита дамата къде последно са "го правели" с мъжа є, като се има предвид мястото, където обичат да правят секс. Жената дълго време отказва да отговори на въпроса, но след няколко подкани на съпруга промълвява: "Правим го в дупето."
"Случаят е истински, но не ми се иска да го разказвам, защото ще излезе, че се подигравам на хората", заявява Герасим Георгиев.

Слави Трифонов
Слави Трифонов
Къци Вапцаров
Къци Вапцаров