Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пожар е избухна и погълна катедралата "Нотр Дам" в Париж, което наложи евакуацията на хората оттам, предаде Франс прес.

Според източник от парижката противопожарна служба пожарът е свързан вероятно с работите по обновление на сградата, информира БТА.

Оказа се, че късно съединение е унищожило символа на Париж.

Пламъците са се разразили около 16,50 ч. по Гринуич. Според в. "Фигаро" пожарът е възникнал на скеле, издигнато от едната страна на катедралата. Според източник от пожарникарите пожарът е възникнал в покривната част на храма, над чийто две кули сега се издига гъст дим.

Кулата с форма на стрела на парижката катедрала "Нотр Дам" рухна под напора на пламъците, които обхванаха цялата горна част на храма, предава БТА.

Малко преди кулата да рухне, след като беше обхваната цялата от пожара, говорителят на катедралата Андре Фино каза, че цялото скеле на катедралата гори.

Според в. "Фигаро" част от горящия покрив също се е срутил.

На място има много пожарникари с техника. Районът е отцепен.

Пожарът избухна в горната част на храма.

Френският президент Еманюел Макрон е отложил за неопределена дата обръщението си към нацията, в което трябваше да обяви мерките и реформите, взети е отговор на движението на жълтите жилетки. Заради пожара в катедралата Нотр Дам той отиде на място заедно с премиера Едуар Филип.

"Като всички французи, аз съм тъжен, че изгоря тази част от нас", написа президентът в туитър.

За момента няма данни за жертви и пострадали, са заявили от вътрешното министерство. Ангела Меркел се е обадила на френските лидери, за да изрази тъгата си от случилото се със "символа на Франция и нашата европейска култура". 

Започнало е следствие за причините на пожара, който срути покрива на прочутата катедрала.

Един от първите политически лидери, който реагира на ужаса от огромния пожар беше президентът на САЩ Доналд Тръмп.

"Ужасно е да видиш този гигантски пожар в Нотр Дам в Париж. Трябва да се използват хеликоптери-цистерни, за да бъде потушен той. Трябва да се действа бързо", написа Тръмп в Туитър.

В Туитър американската първа дама Мелания Тръмп написа, че сърцето й се къса при вида на катедралата, обхваната в пламъци, предаде Франс прес.

Нашият премиер също изпрази съжалението си. "Мислите ми са с всички французи и с целия католически свят. Един от символите на Европа - катедралата “Нотр Дам”, гори!. Toва написа премиерът Бойко Борисов в личния си профил във фейсбук за пожара в парижката катедрала "Нотр Дам".

"Ужасно е да гледаш как 8 века история изчезват пред очите ти. Кураж на всички парижки пожарникари, които тази вечер полагат всички усилия да съхранят това богатство", написа още Борисов.

Четете още:

Макрон отложи обръщението си към нацията заради пожара в Нотр Дам

Борисов за пожара в "Нотр Дам": 8 века история изчезват пред очите ни