Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През 2016 г. Асанж започна да живее с котката Кет-стро, но появата и? не беше приета добре от служителите на посолството.
През 2016 г. Асанж започна да живее с котката Кет-стро, но появата и? не беше приета добре от служителите на посолството.

Едно време етичните дебати около журналистиката бяха сравнително прости - започвайки с най-основния въпрос: кой е журналист?

През 2019 г. обаче нищо около Джулиан Асанж не е просто. Изглеждайки като

объркан пророк

от Стария завет,

в четвъртък основателят на “Уикилийкс” бе завлечен от еквадорското посолство в Лондон към нова форма на плен - в един от най-строгите затвори в британската столица.

Зрелищната акция накара журналисти по целия свят да спорят дали той е герой, заслужаващ тяхната подкрепа, или злодей, за когото малцина ще плачат, ако прекара остатъка от живота си в затворническа килия.

Защо мненията са толкова поляризирани? Историята на Джулиан Асанж е необикновена. Роден през 1971 г. в Австралия, момчето израства в семейството на шотландски и ирландски имигранти. Майка му - Кристин Ан, е художничка, а баща му Джон Шиптън е строител. Родителите му обаче се разделят преди неговото раждане, а той носи името на първия официален съпруг на майката, Ричард Брет Асанж, директор на гастролиращ театър.

Като част от трупа семейството пътува и детството и юношеството на Джулиан не са стабилни. По-късно той пише в биографията си, че е

сменил 37

училища и шест

университета

Асанж никога не завършва висше.

Още на 16-годишна възраст се сдобива с модем и започва да работи в мрежите, предшестващи интернет. Използва псевдонима Mendax (от оксиморона на древния римски поет Хораций Splendide Mendax, което означава “благороден лъжец” или “великолепен измамник”). Заедно с двама приятели създават хакерска група, наречена “Международни подразделения”.

Смята се, че Асанж е част от международна операция, която успява

да хакне НАСА

през 1989 г.,

но той самият отрича своето участие. Тогава започват и проблемите му с правосъдието - като тийнейджър е арестуван по обвинение за кражба на $ 500 000 от сметките на Ситибанк. Разследването обаче не успява да потвърди подозренията и той е освободен.

Режисьорът Майкъл Мур беше един от десетките знаменитости, които посетиха Асанж и Кет-стро.
Режисьорът Майкъл Мур беше един от десетките знаменитости, които посетиха Асанж и Кет-стро.

През 1991 г. австралийската полиция обискира дома на Джулиан и той се сдобива с 31 обвинения в хакерство. След като се признава за виновен по 25 от тях, е освободен с глоба. Две години по-късно от престъпник Асанж се превръща в сътрудник на полицията, като помага за разкриването на разпространители на детска порнография.

Започвайки като незначителен и анонимен хакер, с годините Джулиан Асанж се превърна в един от най-обсъжданите хора в света - едновременно

порицаван и

третиран като

знаменитост

На 4 октомври 2006 г. Джулиан Асанж регистрира домейна на “Уикилийкс”. В началото сайтът е плод на сътрудничество между математици, по-специално китайски дисиденти, и е насочен срещу репресивни режими в Азия, в бившия Съветски блок, Субсахарска Африка и Близкия изток, от който никой не се притесняваше особено.

Светът обаче обърна внимание на австралийския хакер в момента, в който “Уикилийкс”

заля мрежата

с потоп от

класифицирани

документи,

удряйки в сърцето американските военни в Ирак и Афганистан и техните външнополитически операции.

През 2010 г. в световната преса се появиха над 700 000 поверителни документа на САЩ, предоставени на “Уикилийкс” от бившия аналитик от американското разузнаване Брадли/Челси Манинг.

От балкона на посолството Асанж показва копие от решение на ООН през 2016 г., според което заповедите за ареста му трябва да бъдат отменени.
От балкона на посолството Асанж показва копие от решение на ООН през 2016 г., според което заповедите за ареста му трябва да бъдат отменени.
Документите бяха пуснати на три порции. През юли бяха публикувани 70 хил. документа за операциите на международната коалиция в Афганистан. През октомври - 400 000 документа, касаещи американската инвазия в Ирак. През ноември на същата година “Уикилийкс” публикува с помощта на пет големи медии - “Ню Йорк таймс”, “Гардиън”, “Шпигел”, “Монд” и “Паис” - над 250 000 секретни документа, разкриващи закулисието в американската дипломация.

Някои гледаха на Асанж като на герой, а други като на изменник. “Уикилийкс” се смяташе за нов тип медийна организация, подхранвана от мощта на интернет и демократизирането на информацията. Течът дори изигра спорна (според някои решителна) роля в президентските избори в САЩ през 2016 г., след като наяве излязоха и хиляди имейли на демократите.

При ареста австралиецът бе неузнаваем. Биологичният му баща Джон Шиптън, с когото се срещат за първи път, когато Джулиан е вече възрастен, заяви, че на 74 години изглежда по-добре от сина си, който е на 47 г.
При ареста австралиецът бе неузнаваем. Биологичният му баща Джон Шиптън, с когото се срещат за първи път, когато Джулиан е вече възрастен, заяви, че на 74 години изглежда по-добре от сина си, който е на 47 г.
От маргинална фигура той внезапно стана враг № 1 на Америка. И ако до този момент ситуацията му не беше достатъчно драматична, в средата на скандала две жени в Швеция излязоха с обвинения в сексуални престъпления срещу него - в сексуално насилие и в изнасилване. Асанж отрича.

За да не бъде преследван, през 2012 г. той се скри в еквадорското посолство в Лондон, където получи убежище и впоследствие гражданство. В четвъртък обаче бе сложен край на седемте смущаващи години със зрелищен спектакъл, след като Еквадор оттегли убежището, предоставено на Асанж. Брадат и измъчен, австралиецът се съпротивляваше на ареста, докато британските полицаи го влачеха по улицата.

През тези седем години самотен живот хакерът се радваше на компанията само на своята котка. Тя най-често бе наричана Посолство, но се подвизава и под имената Джеймс и Кет-стро (след смъртта на Фидел Кастро през 2016 г.). Тя е медийна звезда с 31 000 последователи в туитър и 5000 в инстаграм.

След ареста на Асанж интернет полудя около бъдещето на Кет-стро. Според източници тя не е в посолството от месеци. Първи новината, че Асанж е останал сам, разпространи италианският в. “Република” през 2018 г. По думите на един от служителите Кет-стро е взета от близък на Асанж още през септември.

През 2016 г. Асанж започна да живее с котката Кет-стро, но появата и? не беше приета добре от служителите на посолството.
През 2016 г. Асанж започна да живее с котката Кет-стро, но появата и? не беше приета добре от служителите на посолството.
Твърди се, че създателят на “Уикилийкс” се уплашил за своя единствен приятел в посолството на Еквадор, след като неговите “домакини” започнали да го заплашват, че ще изхвърлят котката или ще я дадат в приют. По думите на близък на журналиста той веднага се обадил на адвоката си и помолил Кет-стро да бъде отведена. Според версията, която Джулиан Асанж представя на медиите,

котката е

подарък от

децата му

Според негови противници обаче това е пиар.

Джулиан Асанж е доста потаен относно личния си живот. Значима връзка имал, когато бил едва на 18-годишна възраст, но тя не продължила дълго. В. “Дейли мейл” определя връзката с някоя си Тереза като “неофициален брак”, от който има син - Даниел Асанж. Предполага се, че днес Тереза и Даниел живеят във Франция. Според други източници хакерът има 4 деца.

След всичко, което се разкри за австралиеца, медиите и обществеността бяха разкъсани между онези, които виждаха Асанж като нов вид кибермесия, и тези, които го смятаха за нещо подобно на злодей от филмите за Джеймс Бонд.

Но въпреки скандалите, изчезванията, заплахите и премълчаването, съвместно с влиятелните вестници “Гардиън” и “Ню Йорк таймс” Асанж направи някои значими репортажи относно Ирак и дипломатическите канали, разкритията за които нямаше да са възможни без течовете от “Уикилийкс”.

Наистина ли

Асанж е

журналист?

През 2019 г. отговорът е сложен. Новите технологии позволяват на милиони хора да извършват отделни журналистически актове. Това може да не ги прави “журналисти” в конвенционален смисъл, но поставя въпроса дали тези журналистически актове заслужават същия вид защита пред закона като тези, извършвани от хора, които имат по-традиционни кариери в журналистиката.

Случаят не е прост. Но да не харесваме Асанж не би трябвало да е същото, като да се отречем от него.

Президентът на Еквадор: Използваше посолството като шпионски център

Ленин Морено
Ленин Морено
Джулиан Асанж редовно нарушавал условията на предоставеното му убежище и се е опитвал да използва еквадорското посолство в Лондон като “шпионски център”. Това заяви пред в. “Гардиън” президентът на Еквадор Ленин Морено, чието решение да анулира правото на убежище на основателя на “Уикилийкс” стана причина за ареста му. “Всяка форма на съвместно съществуване с Асанж в посолството се превърна в главоболие. Той не спазваше лична хигиена по време на целия си престой, което се отразяваше на здравето му и на атмосферата в дипломатическата мисия. Освен това Асанж имаше здравословни проблеми, които трябва да бъдат решени”, посочи Морено.

Бившият еквадорски президент Рафаел Кореа, по чието време Асанж получи убежище, обаче твърди, че Морено изхвърлил хакера от посолството като част от сделка, според която САЩ ще лобират за облекчаване на дълга на Еквадор. “Гардиън” пише също, че анонимен сайт, свързан с “Уикилийкс”, публикувал твърдения, че братът на Морено имал офшорна компания, както и лични снимки на Морено и семейството му, което може да се възприема като кампания за дискредитиране на президента. Настоящият президент на Еквадор отрича всичко това да има общо със съдбата на Джулиан Асанж.

Четете още:

Президентът на Еквадор обвинява Асанж, че се държал зле в посолството в Лондон. Адвокатка: Лъжа е

Обвиненията срещу Асанж в хакерство не му позволяват да се позовава на свободата на словото