Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ШАХ: Президентът на ЦСКА Димитър Борисов няма друг избор, освен да плати борчовете.
ШАХ: Президентът на ЦСКА Димитър Борисов няма друг избор, освен да плати борчовете.

 

 

 Представители на УЕФА ще контролират лицензирането на българските клубове, съобщи източник от Българския футболен съюз.
Причината е, че от следващия сезон 2011/2012 европейската футболна централа стартира система за мониторинг. Всички отбори, които имат намерение да играят в клубните турнири на Стария континент, ще попаднат в обсега на разследването. През седмицата в България дойде представител на УЕФА. Испанският експерт Пабло Родригес разясни пред елитните отбори всички тънки моменти на лицензирането в специална лекция.

"Основната цел на УЕФА е да има финансов феърплей между всички конкуриращи се тимове - обясни източник от Българския футболен съюз. - Новите мерки са взети, след като доста елитни отбори от Англия, Италия, Франция и Испания изпаднаха във финансов колапс."

Лиценз ще се дава само ако приходите и разходите на отбора са равни. До сезон 2018-2019 се допускат възможни загуби. Максималната сума на отрицателния баланс също е фиксирана. За сезон 2013-2014 тя е в размер на общо 50 млн. евро. 45 млн. евро трябва да бъдат под формата на инвестиция в база и едва 5 млн. евро минуси от покупки, продажби, спонсори, заплати и др. Цифрата ще намалява с всеки изминал сезон. Сумата важи само за клубовете от Западна Европа. Доста по-бедните държави от Източна Европа ще ползват специални таблици с коефициенти. Все още не е ясно как точно ще бъдат оценявани българските клубове.

ЦСКА е на загуба 6,5 млн. лв. за 2009 г. Настоящите и бившите дългове на тима се оценяват на още 12 млн. лв. С тези показатели тимът прекрачва границата за европейски клубове от 5 млн. евро.

"Лицензът за сезон 2013-2014 г. ще бъде даван върху финансовите данни за предишните два сезона - 2011-2012 и 2012-2013 г. - обясниха от Българския футболен съюз. - Това означава, че ако през следващите две години ЦСКА продължава да е с подобен отрицателен баланс, отборът няма да играе в европейските турнири."
Крахът за "червените" може да настъпи още през следващия сезон. Тимът има срок до 14 февруари да оправи всички задължения по трансфери към клубове и бивши футболисти. Това накара ръководството на тима да изтегли поредния си заем. Парите са под формата на цесия с Българска банка за развитие. Държавното учреждение изкупи задълженията на общините към "Титан" за почистване на смет и даде 20 млн. лв. С част от парите компанията ще се разплати с хилядите си работници. Останалите пари ще отидат за погасяване на задълженията на "армейците".

"Има няколко характеристики в официалното лицензиране на клуба, според които ЦСКА може да не получи право да играе още през следващия сезон - обясниха от БФС. - На първо място е стадионът. Според правилата на УЕФА клубът трябва да притежава лицензиран стадион или да е сключил наем за неговото ползване за следващия сезон. В момента ЦСКА нямат подобен документ, който да гарантира, че ще играят през 2010-2011 на стадион "Васил Левски" или на "Българска армия". Клубът има предишни задължения за ползване под наем. Крайният срок за сключване на договор с лицензиран стадион е 31 март. Същото важи и за тренировъчната база."
"Армейците" не отговарят на още доста от критериите. Те реално не са сключили контракт за ползване на администрацията, която се намира на стадион "Българска армия". Обектът е собственост на министерството на спорта, което има да получава над 2 млн. лв. от "червените".

ЦСКА няма активно действащ отговорник по сигурността. Президентът на тима Димитър Борисов обяви, че отстранява доскорошния служител на този пост Калоян Стоянов-Цимбика след побоя в Перник над емблематичния запалянко Иво Главата. "Червените" са без пресаташе, което също е част от задължителните изисквания за лицензиране. Владимир Рупов напусна клуба преди няколко месеца.
Най-тежко е положението със задълженията. В това отношение УЕФА е изключително строга. Клубът трябва да се е издължил към останалите отбори, играчи, служители или държавни учреждения до 31 март. Европейската футболна централа може да направи компромис при писмен документ за разсрочено плащане. Шефовете на "Титан" се надяват да се издължат на всички служители с помощта на финансовата инжекция от 20 млн. лв. В противен случай може да се повтори ситуацията от 2008 г., когато ЦСКА станаха шампиони, но не получиха лиценз за участие в Шампионската лига. Тогава тимът дължеше около 250 хил. лв. на "Вихрен" за трансфери и около 1 млн. лв. на НАП.


36 критерия

УЕФА въведе 36 критерия, които трябва да бъдат изпълнени, за да може всеки клуб в Европа да кандидатства за участие в турнира за Лига "Европа" или Шампионската лига.
Те са разделени на пет основни категории - спортно-техническа, инфраструктурна, персонал, правна и финансова. Европейската централа въведе строгите принципи от сезон 2004/2005, за да осигури дългосрочно съществуване на отборите. С всеки изминал сезон президентът на УЕФА Мишел Платини държи отборите да спазват все по-строго изискванията.
Надзорът върху лицензирането се осъществява от националните асоциации. У нас тази функция изпълнява Българският футболен съюз.
Според статистиката на УЕФА за миналия сезон 2009-2010 703 клуба са кандидатствали за лиценз. От тях 608 са получили, а 95 са били отрязани. 10 от тези отбори са се класирали за европейските клубни турнири, но не са имали право да участват заради проблеми с изпълняване на критериите.

Мишел Платини
Мишел Платини