Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сак, идентичен като шестте, открити край Шабла, изхвърли морето на брега край курортен комплекс "Слънчев ден" край Варна. Той също бил привързан към "бразилска" спасителна жилетка. По първоначални данни става въпрос за малко над 25 килограма кокаин, с чистота между 77.59 и 90.59 процента. "Назначени са експертизи, които трябва да установят дали става въпрос за една и съща пратка с откритото край Шабла и дали този кокаин има връзка със задържания преди време в съседна Румъния", обясни и.д. окръжен прокурор на Варна Радослав Лазаров.

Досъдебно производство под надзора на Окръжната прокуратура във Варна е образувано вчера. То е за контрабанда на кокаин. По думите на прокурор Лазаров все още не се знае дали двете производства - новообразуваното във Варна и образуваното преди дни в Добрич, ще се обединят и дали ще се работи заедно с румънски власти по общ случай. Очакват се крайните резултати от всички назначени експертизи.

Строителни работници, извършващи ремонтни дейности в хотел "Марина" в комплекса, забелязали изхвърления от морето сак и веднага подали сигнал на 112.

"Около 17 ч. вчера бе получен сигнал в курорта "Слънчев ден", веднага бяха направени заградителни действия, бе извършен оглед. От една седмица, че даже и повече, наши екипи обикалят черноморските брегове, търсейки подобни пакети. По случая работят екипи на полицията, гранична полиция, жандармерията, включиха се хеликоптери на военноморските сили и водолази. Работата продължава усилено. Най-вероятно това е следствие на намереното количество в Шабла, както и в Румъния. Количеството е кокаин, 25 пакета с по 1 кг средно тегло", обясни заместник-директорът на ОД на МВР Варна комисар Андрей Ангелов

Той допълни, че точното количество кокаин в общо 25-те пакета, които са били в сака, е 25 кг. и 430 г.

"По цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството, които са регламентирани с постановление на Министерския съвет №23 от 1998 г., стойността на намерения край "Слънчев ден" кокаин е около 7 милиона лева", обясни прокурор Лазаров.

"След сигнала незабавно е уведомена прокуратурата и са започнати действия. Установено е, че количеството е с високо съдържание на наркотично вещество, иззети са 3 проби от 25 възможни. Наркотик с такова количество и такова качество е на цена около 6,7 млн. лв. на килограм, а на грам за разпространение около 7 млн.лв. Води се наказателно производство. Разследването предстои", допълни прокурор Лазаров.

По думите на комисар Ангелов проверките продължават и на брега, и в морето. Но той добави, че не знае нито какво е било цялото количество кокаин, изхвърлено морето, все още не е ясно кой го е изхвърлил, кой е бил получателя и чия е пратката.

Заместник-директорът на ОД на МВР комисар Андрей Ангелов (вляво) и и.д. окръжен прокурор на Варна Радослав Лазаров дадоха брифинг по случая с намерения сак с кокаин край Варна СНИМКИ: Лиляна Трънкова
Заместник-директорът на ОД на МВР комисар Андрей Ангелов (вляво) и и.д. окръжен прокурор на Варна Радослав Лазаров дадоха брифинг по случая с намерения сак с кокаин край Варна СНИМКИ: Лиляна Трънкова
25-те пакета по един килограм кокаин се съхраняват в дирекцията на варненската полиция
25-те пакета по един килограм кокаин се съхраняват в дирекцията на варненската полиция