Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пакетите с кокаин край Шабла и в Румъния е най-голямата пратка от този наркотик, намерена в България през последните години.

Имаше няколко големи залавяния преди години. Помните “българската” връзка в операция “Лунна светлина”, когато в Боливия през 2003 г. бяха задържани 5 тона кокаин, смесен с картофено пюре. 3 тона е трябвало да минат през България. Близо 700 кг кокаин бяха открити и в контейнер на варненското пристанище в края на 90-те години.

В крайна сметка сега не знаем колко е цялото количество наркотик (досега са открити близо 1,4 тона - бел. ред.). Защото има пакети в морето, на румънския бряг, има в България, намират и празни пакети, вероятно има и други, които все още не са намерени - първото откриване на преобърнатата лодка с кокаин от румънските полицаи става на 26 март.

Едната хипотеза е, че кокаинът

може би е

трябвало да

стигне до Русия,

защото тя е голям пазар и е имало такива случаи и преди.

Другата хипотеза е, че е предназначен за Западна Европа, а

Румъния е била

входната точка Логиката на това разсъждение е, че по пътя през Румъния от Констанца до Западна Европа се минават по-малко граници и той е по-кратък, отколкото от Бургас или Варна. Най-вероятно такава голяма пратка е предназначена за някой от големите западноевропейски пазари. За Балканите, дори за Русия, това количество ми изглежда много голямо.

Очевидно е, че

каналът е добре

организиран и

тестван

според мене преди това, за да се изпрати такова количество. Интересното в случая е защо такава голяма пратка е загубена по този начин. Едната версия е, че кокаинът е оставен в морето от кораб, за да се вземе от друг плавателен съд, и нещо се е случило. Обикновено в Атлантическия океан се използва тази техника - оставя се кокаиновата пратка с джипиес и се прибира от други плавателни съдове. Когато се е стигало до загуба на пратки, нещо е ставало с джипиеса или тези, които е трябвало да приберат наркотика на брега, са били изплашени. Възможно е и превозвачът да е претърпял някакъв инцидент - лодката да се е преобърнала и т.н.

Макар че понякога се променят трасетата и периодично има свиване на износа на кокаин от някои страни за сметка на други, в световен план няма кой знае какви промени в производството и търговията с този наркотик. През последните години имаше тенденция за намаляване на консумацията на този наркотик в Западна Европа.

Нямам информация за участие на българи от ранга на Евелин Банев-Брендо в международния наркотрафик. Но и за него дълго време никой не знаеше, докато не беше разкрит в италианското разследване. В България пазарът на кокаин е доста малък. Сега е по-трудно да се изчисли обемът му, защото, ако преди изчислявахме преди всичко вътрешното потребление и имахме някаква ориентация какъв процент хора употребяват кокаин, сега ситуацията се поусложни покрай т.нар.

уикенд туризъм

на чужденци в

България, които

също вземат

кокаин

При хероина, който беше най-рисковият и проблемен наркотик през годините у нас, пазарът практически е изключително свит, нови потребители почти няма. Расте потреблението на марихуана и там пазарът е действително голям, особено след влизането в Европейския съюз и повишаването на доходите на населението. Амфетамините са устойчив пазар, но като че ли при тях има намаляване на потреблението.