Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Втора Арабска пролет? Не, просто емиратците превземат света от катарците

Днес падна и суданският президент ген. Омар Хасан ал Башир, който управлява страната от 30 години. Преди това президентът на Алжир Абделазиз Бутефлика, който бе на власт от 20 г. също напусна поста. Двамата не бяха засегнати от т.нар. Арабска пролет, която започна през зимата на 2010 г. и помете управниците на Тунис, Египет и Либия. Но сега за има-няма две седмици и двамата несменяеми си отидоха. Какво става? Нова Арабска пролет? Едва ли.

И в Алжир, и в Судан имаше упорити и многолюдни протести и демонстрации. Но не хората свалиха президентите Бутефлика и Башир. И на двете места армията изигра ключова роля. И ако в Алжир бе симулирана някаква конституционна врътка, то в Судан днес си се случи точно това, което там винаги се е случвало от независимостта на страната - поредният военен преврат. Хората може да се радват, но радостта им ще остане там, където остана и в Египет - на площада. А тъй като между събитията в Алжир и Судан имахме и опит за превземане на либийската столица Триполи от друг военен - ген. Халифа Хафтар, това може да ни наведе на определени мисли в не толкова романтична посока. Напоследък прави впечатление, че шефът на алжирския генщаб Гайд Салех, човекът, който в действителност отстрани Бутефлика, се радва на добър прием в Абу Даби.

За Хафтар в Либия няма нужда да говорим, той е човек на емиратите. А суданският президент Башир се ползваше години наред с подкрепата на Катар - политическа и финансова. Всъщност Доха бе главен брокер в урегулиране на проблема в Дарфур и пое разходите на Башир, след отделянето на Южен Судан. През 2017 г., когато избухна дипломатическата криза с Катар, суданците не взеха страната на Рияд и Абу Даби. Нито пък алжирците. Нито правителството в Триполи, за разлика от Хафтар, който сега се опитва да вземе властта там.

Така че никаква втора Арабска пролет не се случва. По-скоро изглежда, че Емиратите превземат света от катарците. (На първите две снимки е емира на Катар с падналите вече президенти на Судан и Алжир, а на третата - престолонаследникът на Абу Даби с шефа на алжирския генщаб Гайд Салех)

*От фейсбук