Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков  СНИМКА: Ройтерс
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков СНИМКА: Ройтерс

Русия е заинтересована от разширяването на военно-техническото сътрудничество с други страни и е готова да разгледа възможността за сключване на нови договори за доставки на зенитно-ракетни системи С-400 в Турция. Това заяви днес пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и БТА.

Песков коментира изявлението на турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, който днес каза, че Турция може сключи още едно споразумение с Русия за купуването на допълнителни зенитно-ракетни системи С-400, ако САЩ не й продадат системи Пейтриът.

Русия има съответните възможности и технологични компетенции. И разбира се, Русия търси възможности за разширяване на това сътрудничество. Това е съвсем нормална практика, каза Песков в отговор на въпрос дали Москва е готова да обсъжда с Анкара вариантите за ново споразумение за доставки на С-400.

Реализацията на военно-техническото сътрудничество с други страни говори за особено ниво на развитието на двустранните отношения. Това се отнася и за Турция, каза Песков.

През ноември 2016 г. стана известно, че Турция и Русия водят преговори за купуване на системи С-400. Фактът за подписването на договор бе потвърден от Русия на 12 септември 2017 г., когато и турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че по договора е внесен аванс. Очаква се доставките да започнат още тази година.