Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

15% от хората в активна възраст имат репродуктивни проблеми

Ако сте жена в детеродна възраст, докато прочетете тази статия, ще загубите средно една яйцеклетка. А ако сте мъж – би трябвало да произведете около 5 милиона сперматозоиди. Стига да не живеете в голям град с рисково замърсяване и да не носите мобилния си телефон в джоба – защото в такъв случай е възможно броят им да е далеч под нормата.

Почти 15% от населението в активна възраст страдат от репродуктивни проблеми, като често причините са именно изчерпан яйчников резерв при жените или лениви сперматозоиди при мъжете. Стерилитетът е един от сериозните проблеми на съвременното общество.

В книгата „Ад“ на Дан Браун ексцентричен гений решава да направи решаваща крачка, за да се ограничи населението на Земята. Причината е, че според изчисления то ще достигне 9,8 милиарда души през 2050 г., които ще изчерпят ресурсите на планетата. За да спаси света от бъдещи войни, кризи и дори гибел, един учен с крайни възгледи разработва биологично оръжие.

Известният от други книги на Браун герой Робърт Лангдън трябва да направи всичко по силите си, за да го спре. Тук филмът и книгата се разминават – във филма всичко приключва с хепиенд, а в книгата се оказва, че геният все пак пуска своята отрова върху света. Тя обаче не е чума или ебола, а вирус, който да прекъсва репродуктивните функции на една трета от населението. Дан Бран го описва като „векторен вирус, който вместо да убива клетката гостоприемник, вкарва в нея друга ДНК, като на практика модифицира генома й“.

Коварното естество на вируса е, че никой заразен първоначално не знае, че е такъв, защото вирусът не отключва външни симптоми. Така дори без да усетят, милиарди ще станат стерилни и с течение на годините вместо да се увеличава броят на населението, ще намалява. Това според ексцентричния учен е спасение както за планетата, така и за човечеството.

Всичко това, разбира се, е авторова измислица, но е факт, че в последните десетилетия все повече хора страдат от репродуктивни проблеми и стерилитетът се превръща в болестта на съвремието.

Целият материал четете в списание "Космос"