Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На 5 май папа Франциск пристига в България.
На 5 май папа Франциск пристига в България.

Йоан XXIII посредничи в Карибската криза, а Йоан Павел II спря войната между Чили и Аржентина

Над 1 млрд. души са католиците. Римокатолическата църква решава световни конфликти

След папа поляк, германец и аржентинец защо някой от следващите глави на Римокатолическата църква да не е българин?

Визитата на папа Франциск между 5 и 7 май в България ще бъде използвана и за тази цел - най-накрая България да има свой кардинал във Ватикана.

"С предишния папа

нямаше

достатъчно време,

за да се развие тази моя идея от 2002 г., но със сегашния има всички възможности, за да се реализира", коментира пред "168 часа" бившият външен министър и президент на Атлантическия клуб Соломон Паси. Според него тази кауза минава през една сложна система - България първо да има свой кардинал, и то такъв, който да участва в Конклава и да избира новия папа.

"Тази идея аз съм я представил още през 2002 г. пред Ватикана, но днес има перфектна възможност да бъде представена отново с още по-голяма актуалност", смята Паси. Според него искането трябва да бъде поставено от католическата църква и основните български институции - правителство, президентство и Народно събрание.

Защо това е важно?

От 2,18 млрд. християни в над 200 страни по света близо половината са католици.

"За да имаме достъп до тези среди, включително до решенията на Ватикана, няма друг начин, освен да имаме свой кардинал - смята Паси. -

Ако искаме един

ден да имаме

и папа българин,

първо трябва да имаме български кардинал."

Историята потвърждава, че ролята на някои папи е била решаваща за мира на планетата.

"Папа Йоан XXIII имаше изключителна роля при решаване на Карабската криза - допълва Паси. - Голяма част от кубинците, макар и комунисти, са католици. Президентът Джон Кенеди бе един от малкото държавни глави на САЩ, които са католици. Затова стана така, че Йоан XXIII имаше достатъчно влияние и върху Куба, и върху САЩ."

На 23 септември 1962 г. на папа Йоан XXIII му е открит рак на стомаха. През това време Карабската криза набира скорост. Съветският лидер Никита Хрушчов се готви да инсталира ядрени ракети на няколко километра от бреговете на Флорида. Кенеди заплашва с ответни действия.

Въпреки че вече е зле, Йоан XXIII предлага на Кенеди и на Хрушчов да стане посредник между тях, като използва и връзките си в Куба.

Каква точно е била дипломатическата му роля, не е ясно, но е факт, че след намесата му кризата приключва, а

Кенеди и Хрушчов му благодарят

лично. В резултат на това списание "Тайм" го обявява за Човек на годината.

Другият решаващ папски арбитраж е при спора между Чили и Аржентина, които си оспорват контрола над островите в протока Бийгъл.

През 70-те години двете страни се опитват да решат спора с посредничеството на британската кралица, на Върховния съд на САЩ и на трибунала в Хага, но без резултат. Ситуацията се изостря и на 24 декември 1978 г. Аржентина обявява пълна бойна готовност на армията си, като

започва военна офанзива

Чили разполага силите си в района на Андите.

Като последен опит да се помирят двете страни се обръщат към новоизбрания папа Йоан Павел II.

"Отговорът му е, че ще приеме арбитража между тях, но само при едно условие - казва Паси. - Ако Аржентина и Чили не оспорят решението му." 

Ще успее ли папата да прекрати конфликта, четете в хартиеното издание.