Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доналд Тръмп СНИМКА: РОЙТЕРС
Доналд Тръмп СНИМКА: РОЙТЕРС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че не се готви да върне политиката за разделяне на мигрантски семейства на границата с Мексико, която предизвика много критики, предаде Асошиейтед прес.

Той обаче заяви, че много мигранти се насочват към САЩ през Мексико, защото тази политика вече не се прилага. Според него тя е имала сериозен възпиращ ефект, отбелязва Франс прес.

"Аз съм този, който я прекрати", подчертава Тръмп. Той твърди, че тя е била въведена при управлението на неговия предшественик Барак Обама.

Миналата година Тръмп сложи край на тази практика, след като беше подложен на натиск след публикуването на запис, показващ деца на мигранти в клетки, припомня АП. Съюзници на Тръмп настояват за по-твърда антиимиграционна политика след оставката на министърката на вътрешната сигурност Кирстен Нилсен.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се срещна с египетския си колега Абдел Фатах ас Сиси СНИМКА: РОЙТЕРС
Президентът на САЩ Доналд Тръмп се срещна с египетския си колега Абдел Фатах ас Сиси СНИМКА: РОЙТЕРС

По-рано днес президентът на САЩ Доналд Тръмп се срещна с египетския си колега Абдел Фатах ас Сиси в Белия дом, предаде Франс прес.

"Мисля, че той върши много добра работа", заяви Тръмп в Овалния кабинет в отговор на въпрос за опитите на Ас Сиси да остане на власт след края на втория си мандат през 2022 година. През 2013 г. бившият командващ на египетската армия свали от власт ислямисткия президент Мохамед Морси и година по-късно беше избран за президент, предава БТА.

"Отношенията между Египет и САЩ никога не са били толкова добри", увери Тръмп, без да спомене правата на човека, отбелязва АФП. Това е втората среща между двамата лидери. Предшественикът на Тръмп Барак Обама никога не е канил Морси.

Очаква се в Египет да бъде произведен референдум за поправки на конституцията от 2014 г., с които се засилва влиянието на изпълнителната власт и армията. Освен това те ще позволят на държавния глава да остане на власт след края на втория си мандат през 2022 г., припомня АФП. Преди срещата между Тръмп и Ас Сиси неправителствените организации Хюмън райтс уоч и Амнести интернешънъл призоваха Вашингтон да се противопостави на този проект.

Тръмп подчерта, че е постигнат голям напредък в борбата с тероризма. Президентът на САЩ добави на обща пресконференция с Ас Сиси преди срещата, че двамата трябва да обсъдят важни военни и търговски въпроси, предаде Ройтерс.

Правителството и Конгресът на САЩ са особено притеснени от съобщенията, че Кайро е сключил с Москва сделка на стойност 2 милиарда долара за купуване на над 20 изтребителя Су-35 и оръжия, отбелязва Ройтерс.