Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Протестиращките негодуват срещу акулите в отдаването на жилища под наем в големите германски градове.
Протестиращките негодуват срещу акулите в отдаването на жилища под наем в големите германски градове.

Високи наеми изкараха на улицата протестиращи в Берлин, Мюнхен и Лайпциг

Наемите в Германия скачат от година на година и все повече хора не могат да си ги позволят. Десетки хиляди излязоха на протест в 19 германски града в събота, настоявайки за национализация на големите жилищни корпорации.

Според инициаторите на протеста от организацията “Съюз срещу лудостта с високите наеми” на протест са излезли 55 хил. души. В Берлин е имало най-много демонстриращи - 40 000. 2500 са излезли в Лайпциг, а в Мюнхен - 1500 души.

Започна и подписка за провеждане на референдум за отнемане на имотите на частните фондове с над 3000 жилища. В Берлин гневът беше насочен най-вече срещу фонда “Дойче Вонен”, който разполага с над 160 000 жилища и цените им се качват главоломно. С този концерн наемателите имат лош опит, заяви Ружеб Тахери от инициативния комитет. “Те се отчитат пред акционери, а не пред наематели. Но на спекулациите трябва да се сложи край”, посочи той.

Лидерката на социалдемократите Андреа Налес отхвърли идеята за отнемане на жилищата от фондове и корпорации като средство срещу високите наеми и липсата на достатъчно жилища. “Национализацията трае години и няма да създаде нито едно ново жилище”, заяви тя. Освен това държавата ще трябва да плати обезщетения от милиарди евро, които е по-добре да вложи в строежа на повече общински жилища, посочи още Налес. Според лидера на либералите Кристиан Линднер така ще бъдат уплашени частните инвеститори, които биха могли да построят нови жилища и да допринесат за решаване на проблема с наемите. Лидерката на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер също отхвърли категорично идеята.

Засега държавата планира единствено да вдигне социалните помощи за доплащане на наема на социално слаби от 145 на 190 евро месечно. Средната цена за кв. м наем в Берлин варира от 7 до 30 евро.