Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мартин Карбовски няма обяснение  защо профилите, свързани с неговата работа, са изтрити. На снимките  вдясно са  факсимилета от  сайтовете  му “Фронт.бг”  и “Лентата”.  СНИМКИ: АРХИВ
Мартин Карбовски няма обяснение защо профилите, свързани с неговата работа, са изтрити. На снимките вдясно са факсимилета от сайтовете му “Фронт.бг” и “Лентата”. СНИМКИ: АРХИВ

Нямам официално обяснение защо, казва журналистът с 500 000 последователи

“Фейсбук” е изтрил четири страници, свързани с Мартин Карбовски и работата му, съобщи самият той в сайта си “Лентата”.

Изтрити са официалният профил на предаването “Втори план” с 280 000 последователи, страницата на “Отечествен фронт” със 108 000 последователи, профилът на “Лентата” с 49 000 абонати и страницата на “Фронт.бг” с 20 хил. последователи. Това са близо 500 000 души, които следват Карбовски и неговите постове. Сайтовете “Лентата” и “Фронт.бг” съществуват, но фейсбук профилите им - вече не. 

Сайтовете “Лентата” и “Фронт.бг” съществуват, но фейсбук профилите им - вече не.
Сайтовете “Лентата” и “Фронт.бг” съществуват, но фейсбук профилите им - вече не.
 

“Нямам официално обяснение защо. Отначало не можеше да се кореспондира със страниците, след което изчезнаха”, обясни журналистът пред “24 часа”.

По думите му той никога не е плащал за последователи и трафик към страниците си. “Хората влизаха заради щекотливите теми, които препубликувах. Дори не пусках често мои мнения или статии. Хейт спийч (реч на омразата - б.а.) нямаше”, казва Карбовски.

Последният пост,

който пуснал, бил

на Капка Тодорова

от “24 часа”. “Беше нещо за бежанците. Дори не го коментирах, исках само да покажа как тя мисли по темата. Т.е. изтриват официалните страници заради статии. Това е шестгодишен труд, защото първите са създадени през 2012-2013 г.”

Той и екипът му сами са сваляли постове, за които са получавали питане от “Фейсбук”. “Обикновено питат дали сами ще премахнем нещо и ние го правехме. През последната седмица доста неща изтрихме”, обяснява той.

Според Карбовски вероятно съществува някакъв бот, който следи колко пъти дадена страница е била докладвана. “Не мога обаче да си обясня кой взема решение официална страница с толкова последователи да бъде изтрита”, казва журналистът. Струва му се вероятно да е правена проверка на стари негови постове от 2013-2015 г., когато все още нямаше правила за хейт спийч, и заради това да са изтрити страниците.

Личният му профил

също е блокиран

за 30 дни,

но той е с твърде малко последователи, защото там има ограничения за броя им.

В момента, в който Карбовски научава, че не може да се пише в страниците му, разбира, че нещо се случва. “Явно трябва да си вземем довиждане”, пише той до огромната си аудитория. Същевременно обяснява, че никога не е забранявал достъп на никого.

Най-голямото му подозрение за изтритите страници е, че някой от България е пратил донос срещу тях.

“Фейсбук” работи с доносничество, което тук е национален спорт. На хората им харесва да доносничат, да се говори витиевато, езоповски. Но Езоп е роб, а аз не искам да съм такъв”, каза Карбовски пред “24 часа”. Затова му се струва, че проблемът е чисто български. “А може и да е политически. Винаги преди избори нараства желанието да няма опоненти. Струва ми се, че влизаме в нов мрачен период. Даже си мисля, че има списък с набелязани сайтове, които един по един може да започнат да изчезват”, смята журналистът.

“Фейсбук” е дал възможност изтриването да бъде обжалвано. Пратили са запитване до Карбовски защо според него профилите трябва да бъдат пуснати. “Отговорих им, но засега достъп до страниците няма.”

Журналистът е водещ на предаването “Карбовски: Втори план” по Би Ти Ви, където е от 2016 г. Преди това е правил предавания в БНТ, Нова тв и Тв7.