Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс
Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Въпреки че управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, в коалиция с Партията на националистическото действие (ПНД) на Девлет Бахчели, спечели местния вот в Турция в неделя, резултатите, които все още не са обявени официално, донесоха тежки поражения за ПСР в големите градове на страната. Кметския пост на 15-милионния Истанбул спечели кандидатът на опозиционния блок Екрем Имамоглу. Ердоган за пръв път от 25 години насам изгуби контрола над мегаполиса /политическият възход на Ердоган започна от 27 март 1994 г., когато спечели кметския пост в Истанбул/, за който самият той казва: "Който управлява Истанбул, той управлява Турция".

Ще повлияят ли и доколко тези резултати /когато бъдат обявени официално/ върху бъдещето на Турция от гледна точка и на управляващите, и на опозицията? Този въпрос анализират трима водещи анализатори на Турция.

ФЕРХАТ БОРАТАВ: ОПОЗИЦИЯТА - ПАРАЛЕЛНАТА ВЛАСТ

Ако предварителните резултати се потвърдят, опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) ще управлява три от най-големите окръга - Истанбул, Анкара и Измир. Ръководството на 5-ия и 6-ия по значимост окръзи - Анталия и Адана, половината от най-големите 20 окръга също преминаха под контрола на опозицията, което означава, че ще има потенциала на "паралелна власт".

Управляващата ПСР може да използва различни методи, за да задуши действията на общинските ръководства по окръзите, които не са под нейна власт. Евентуални подобни опити от страна на официалната власт биха предизвикали сериозни конфликти, сблъсъци. Такива опити срещу ръководствата на метрополии като Истанбул и Анкара, на туристическата витрина на Турция, каквато е Анталия, биха нанесли големи поражения върху туризма, върху международния имидж на страната, икономиката, което няма да е в интерес на управляващата ПСР.

Общините на ПСР се бяха превърнали във важен финансов извор за "създаване на консервативна културна и еко система". Сега редица асоциации, фондации, отделни личности, които се ползваха с преференции от официалната власт, ще бъдат лишени от тях и това ще предизвика промени, а може би "сблъсъци" на "културна война".

Рейтингът на управляващата ПСР и коалиционния партньор ПНД спадна с близо 2 пункта в сравнение с вота през юни м.г., но запази превеса си. Те имат зад гърба си президент с широки пълномощия и в предстоящите 4,5 години няма планирани нови избори, което означава, че Ердоган ще определя "дневния ред". Очакванията са, че той докрай ще използва силата, която притежава. В същото време стана ясно, че ПСР няма да може да управлява без подкрепата на националистическата партия на Девлет Бахчели, което предполага, че националистическите послания ще доминират в политическата реторика.

Възможно е резултатите от вота в неделя да амбицират бивши политици от ПСР, за които се говореше, че възнамеряват да създадат нова политическа партия. Но подобни намерения смятам, че ще зависят повече от икономическата обстановка в страната.

В международен план за бъдещето на властта е важна реакцията на Вашингтон, Москва, Европа - от една страна, и от друга - на Рияд, Кайро, Дамаск.

ОРАЛ ЧАЛЪШЛАР: ВРЕМЕ ЗА СДОБРЯВАНЕ И ПРОМЕНИ

Сега пред управляващата ПСР стои неотложната задача да успокои напрежението в страната, да си служи с по-мека реторика. Трябва да потърси основа за сдобряване, за да разреши проблемите, стоящи пред Турция. На първо място това са отношенията с ЕС, интелектуалците, които се намират в затворите. Здравеопазване, образование, урбанизация и разбира се - икономическата криза, които тревожат всички.

Турският избирател отправи сериозно и важно предупреждение към ПСР на вота в неделя. Застоят в икономиката, безработицата са само част от главните притеснения на обикновения гражданин на улицата. Те изискват и един нов модел на ръководство, различен от "умората", която личи в някои от кадрите на ПСР. Много ясно е, че има нужда от промени и реформи.

Смятам, че Турция, респективно властта, е изправена пред необходимостта от ново начало, нова атмосфера. Да се създадат условия за дискутиране в обществото на теми, считани за табу, като политически толеранс, свободата на словото и т.н.

НРП, благодарение на предизборната стратегия на лидера си Кемал Кълъчдароглу, който следваше, спокойна и балансирана кампания и номинира силни кандидати, постигна най-важния си успех за последните 25 години.

На второ място във вота в неделя е националистическата ПНД на Девлет Бахчели. Въпреки че изгуби контрола в Адана и Мерсин, ПНД спечели контрола над 10 общини, включително за пръв път в една община в Истанбул.

Управляващата ПСР изгуби редица общини в Югоизточен Анадол като Битлис, Шърнак, Агръ, където преди това имаше много висок рейтинг и които на вота в неделя бяха спечелени от кюрдската Демократична партия на народите (ДПН). Това също е проблематично и трябва да се има предвид при трезвото анализиране на резултатите.

МУРАТ САБУНДЖУ: ПОУКИ ЗА УПРАВЛЯВАЩАТА ПСР

Управляващата ПСР трябва да си извади сериозни поуки от вота в неделя. Всъщност президентът Ердоган в речта си от балкона (на централата на ПСР в Анкара), която бе най-трудната според мен в политическата му кариера, подсказа подобна възможност. Ердоган изгуби много важни големи общини - Истанбул, Анкара, Измир, Адана, Анталия, Мерсин, а също и общини в Югоизточен Анадол, където беше назначил свои администратори /темата заслужава да бъде предмет на отделен анализ/.

В същото време в западните окръзи традиционният електорат на кюрдската ДПН даде подкрепа за опозиционния блок, който спечели редица общини благодарение на тях. Моите лични очаквания са, че в светлината на тези резултати Ердоган ще възприеме по-толерантен тон, ще изостави провокативния тон, конфронтиращ обществото и не на последно място - обиден за част от обществеността стил на изказване и заплахи, характерни и за коалиционния му партньор Бахчели, и ще възприеме имиджа на лидер с обединяващи функции, ще следва по-балансиран курс във вътрешната си политика.

Редица анализатори прогнозират точно обратното - че Ердоган ще продължи "твърдата си политика, дори че може да я засили, понеже е обречен да се намира в плен на коалиционния си партньор - ултранационалиста Девлет Бахчели".

Може ли резултатите от вота в неделя да променят Ердоган? Не е изключено, като се имат предвид напреженията във външната му политика. На първо място възможно ескалиране на напрежението със САЩ, респективно с НАТО, чийто съюзник е Турция, заради закупуването на ракети С-400 от Москва.

И нещо, което е още по-важно - икономиката на страната дава сигнали за задълбочаване на икономическата криза и Ердоган, независимо дали иска или не, ще бъде принуден да се бори с нея, а това може да го принуди да води "по-балансирана политика във вътрешен план" .

Спечелването на контрола над Истанбул е изключително важно, защото мегаполисът е като мозайка от придошлите от различни краища на Турция. Загубилият Истанбул, губи и Турция. Или с други думи - пътят за спечелване на Турция минава през Истанбул. Вярвам, че загубата на Истанбул от ПСР в една изключително неравностойна кампания срещу опозицията, говори много на Ердоган. Смятам, че вотът в неделя отвори нова страница в живота и бъдещето на Турция

Днес в 15 часа изтича срокът за подаване на възражения до ЦИК за изборните резултати. Управляващата ПСР ще внесе възражения за резултатите в Истанбул и Анкара.