Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Реджеп Тайип Ердоган претърпя най-шокиращото си поражение за 16-те години, откакто е на власт. Той загуби 7 от 10-те най-важни градове в страната.

Изборите в Турция показват, че турският президент е победим - така коментира в. "Франкфуртер рундшау" резултата от местните избори в неделя, на които управляващата Партията на справедливостта и развитието (ПСР) загуби главните градове Анкара и Истанбул.

"Загубата на Босфора е особено болезнена и символично е най-лошото поражение от всички. Политическият възход на Ердоган започна на Босфора през 1994 г. Сега там започва залезът му", пише в редакционна статия днес ежедневникът.

Въпреки че Ердоган може да твърди, че неговата ислямско-консервативна Партия на справедливостта и развитието (ПСР) е спечелила победа на национално ниво, тя загуби политически ключови и психологически важни кметски надпревари в столицата Анкара и в Истанбул - икономическото сърце и най-многолюдния град в страната.

Гласоподавателите, засегнати силно от рецесията, наказаха ПСР и във важни градове като Адана и средиземноморския туристически център Анталия, както и други големи градове като Измир и Мерсин, Ескишехир и Диарбекир.

"Значителната загуба на градски гласове на фона на икономическия спад в Турция унищожи аурата на непобедимост на Ердоган - казва Волфанго Пиколи, съпредседател на консултантстката фирма "Тенео Интелиджънс" в Лондон. - ПСР трябва също така да се справя без обширната патронажна система, която идва от контролирането на големите градски центрове, включително работни места и големи договори", казва той."

Изборите бяха възприемани като референдум за политиката на Ердоган след парламентарните и президентските избори през юни, когато той обеща "нова Турция" и пое по-широките правомощия на изпълнителната президентска система. По време на изтощителна предизборна кампания, когато Ердоган веднъж дори говори на 14 митинга в Истанбул в рамките на два дни, той заяви, че оцеляването на Турция е заложено на карта.

"Мнозинството от гласоподавателите в големите градове не се хванаха на реториката на Ердоган, че тези избори са въпрос на оцеляване", казва Вахан Джошкун, професор по право в университета Диджле в Диарбекир, Югоизточна Турция.

Спадът в резултата на управляващата партия в градските центрове беше "пряк резултат от икономическата криза, която лошото управление на ПСР подпомогна", казва Хауърд Айсенщат, участник в "Проекта за близкоизточна демокрация" и доцент по близкоизточна история в Университета "Сейнт Лорънс" в Съединените щати.

Очаква се сега управляващата АКП да започне репресии срещу опозиционните кметове и да им прави спънки, коментират изданията.

В същото време турските издания коментират, че има съмнения за купуване на гласове от страна на противниковата партия в Истанбул.

"Гласовете за ПСР са били занулени!", гласи заглавието по темата на в. "Йени шафак", който твърди, че "само от 309 урни са били откраднати 17 400 гласа", предаде БТА.

"Излязоха наяве протоколи, които ще променят посоката на изборите в Истанбул", добавя вестникът и добавя, че само в пет изборни протокола, с които "Йени шафак" се е запознал, близо хиляда гласа за кандидата на Републиканската коалиция Бинали Йълдъръм били писани на други партии.

Изданието посочва, че според огласените от Висшата избирателна комисия неокончателни резултати от местните избори в неделя в Истанбул печели кандидат-кметът на опозицията Екрем Имамоглу с преднина от 24 хиляди гласа. Броят на анулираните бюлетини същевременно е 319 500, а според окръжния председател на управляващата ПСР Байрам Шеноджак голяма част от невалидните гласове са от райони, в които доминират управляващите. Установихме повече от нередности, които ще повлияят на изхода в Истанбул", каза Шеноджак.

Темата развива и проправителственият "Стар", който твърди в заглавие, че "Гласовете на ПСР са писани на Имамоглу". Вестникът цитира думите на заместник генералния секретар на ПСР Али Ихсан Явуз, който заявява: "Засякохме нередности на каквито не сме били свидетели никога досега. Прави впечатление, че на местата, където ПСР получава голям брой гласове, е висок и броят на невалидните бюлетини".

"Стар" обръща внимание и на предполагаеми нередности в Анкара, където по думите на окръжния председател на ПСР Хакан Хан Йозджан били установени "сериозни пропуски и нередности", засягащи управляващата партия. "Ще представим нужните възражения по голяма част от 12 180 урни. По наше мнение тези избори все още не са приключили в Анкара", каза той.

"Истанбулски възел" - така озаглавява водещия си материал днес в. "Тюркие", като посочва, че "анулиранията са в крепостите на ПСР" в мегаполиса. Вестникът цитира призива на кандидата за кмет на Истанбул от опозицията Екрем Имамоглу резултатите да бъдат спешно изяснени и изпратеното от него послание за единство. Същевременно вестникът се спира и на мнението на неговия опонент за поста от ПСР Бинали Йълдъръм, който посочи, че анулираните гласове променят резултата от вота в Истанбул. "Ако аз бъда избран ще служа, ако не бъда избран, ще изкажа поздравления", заяви Йълдъръм, цитиран от "Тюркие".